RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: monsterken
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的怪獸號二代目(SAVAGE X WITH K5.9)出生記~~~

樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:11:27 | 顯示全部樓層

好~~~搞掂晒車身野~~~~~洗機~~~~同佢整返個泡泡浴先~~

登錄/註冊後可看大圖

沖乾淨就吹身.....不過俾佢BURN到我隻手指......用風筒吹....好X熱....有小朋友係到真係唔好搞

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:19:36 | 顯示全部樓層

上好機之後同埋推桿......同樣發現同咁多位沙豬師兄既問題.....油門得八成...

登錄/註冊後可看大圖

一不做, 二不休, 改~~~跟返VALKLAI師兄既改法~~~一收工就殺落去KWS買件~~

登錄/註冊後可看大圖

去到智惡買件~~~同老闆吹左幾句水~~~老闆介紹我用佢地玩船用既STOPPER~~~
又可以TRIM佢又唔駛屈個S位~~不過就要落鑼銯膠就要落足D, 如果唔係玩玩下甩左都幾飽下~~

登錄/註冊後可看大圖

返到屋企.....左屈屈, 右屈屈, 前DD, 後DD再曲多少少....完成~~~~

登錄/註冊後可看大圖

係到再次多謝VALKLAI兄教我咁既方法SET FULL THROTTLE~~
 樓主| monsterken 發表於 2012-5-28 02:22:11 | 顯示全部樓層
好啦~~~今晚講住咁多先~~~~聽晚再續~~~
歡樂今宵~~~~再會~~~~~~各位觀眾~~~~~~晚安~~~~~~~~~~~~~~
 樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 01:27:31 | 顯示全部樓層

今晚再來~~~~~~
又個車架搞掂晒啦~~~
終於到車身啦~~~
初初我本身滿懷大志想跟返原廠咁噴下邊張相既花......

登錄/註冊後可看大圖

不過.....成日開夜.........搞搞下....放棄
首先擺個殼落去併併先~~~唔駛剪唔駛界, 非常方便~~不過.....佢幾個LOAN有少少唔對位......唔打緊啦~~~~落到就算~~~~因為佢原廠個殼真係好THIN好軟...我諗入一日倉或者MX都己經KO........

登錄/註冊後可看大圖

直到"牛"一個禮拜之後.....忍唔住啦~~~~
極速洗殼~~~~~
先上第一隻色~~~

登錄/註冊後可看大圖

跟住攞入房起勢"啡"冷氣~~~~
再噴第二隻色~~~

登錄/註冊後可看大圖

跟住死啦~~~中間留空個位唔夠多~~
唔梗要~~~我以前砌模型大把架生仲係到~~~攞支LEVELING THINNER加化妝棉~~~抺抺抺~~~~係咁而算鬼數~~~~
再入冷氣房~~~~~~~
入完房"啡"埋白色~~~~
再入房開P~~~~(實情上貼紙~~~乜鬼貼紙都上盡佢~~~~)
KO~~~
史上最求腩其漸變殼完成~~~~淨噴油大約九個字至十個字
上貼紙二十至二十五分鐘~~~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 01:45:20 | 顯示全部樓層
跟住又過左一個禮拜~~~~~忍唔住啦~~~~要溫機啦~~~~一早起身~~~(都十一二點啦...)
收拾行裝~~~~~~我殺出去~~~~~~~~~~~

登錄/註冊後可看大圖

原本我諗住去我屋企對面屋村個多層停車場頂樓著車.....
諗位點都唔會有人嘈同趕掛....
點知.....係咪出門口無"裝香"....一出電梯未入停車場, 隔住度防煙門就見到個"石Q阿姐"成個"動"左係到巡梗數.....心諗.....x你個街.....捨得走未呀.....跟住隔左幾分鐘.......(我縮左係防煙們後邊等佢睇我唔到....)佢終於走左去另一邊.....咁我就靚雞雞攝入去走去相反方向"開壇作法"~~~~~點知......................一索油上油壺..........個阿姐老遠叫埋黎......."哥仔!!!!你搞咩呀~~~~~~~"....跟住就發生以下對話啦.....
我:整車囉
姐:依到唔整得個喎
我:下????我又唔係玩車....你見我攡晒報紙擔晒凳仔, 我玩都玩唔到啦, 你依到又無人, 又無車.
姐:你落去下邊公園整呀麻~~~
我: 阿姐你咪玩我啦~~~~下邊公園又細路又阿婆阿伯, 我落到去咪又盞俾你地D石Q掟返上黎~~~~你俾我二十分鐘(吹都吹正常少少啦....)~~~~~我搞掂即走煩唔到你!!!!(同時我對手仲索梗油落個壺到)
姐:我咁樣好難做個喎....(開始細聲....咁就中我死穴啦...)
我:好..................你都出到聲話難做囉......我都費事同你嘈.....走囉.....(開始慢慢就低個油壺.....放低渣~~~~唔係收檔呀~~~~我眼尾"目及"住佢會唔會走.....)
姐:哥仔唔好意思呀.......(佢個語氣真係好唔好意思, 但佢對腳仲係企係到.....我頂佢個肺)
跟住無奈慢慢收拾細軟走人.....
 樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 01:59:31 | 顯示全部樓層
跟住行落幾層樓.........去到一個比較人煙無咁多....但好Q多蚊既地方.....
事鬼但啦.....著左先算.....最多咪阿蛇黎咪走頭~~~

登錄/註冊後可看大圖

初初都著唔到機......我鬆少少大針.....鬆少少橫針......再較大少少個SLOW....我左試右試都大約搞左半個鐘先著到機.....因為小弟第一次自己搞油車~~~平時都係約其他師兄幫我搞, 但我發覺長久落去唔得, 點都要自己試一次~~~終於著到機啦~~~慢慢BO....慢慢BO.....
第一缸.....第二缸~~~CHECK住火咀位同中缸位溫度都係大約六七十度左右~~~~(我用五度BREAK IN油RUN, 中途加油無停過)
http://www.youtube.com/watch?v=C2NkVjq3B2k
去到第三缸就開始熄開機黎RUN......平均著機十至十五分鐘我就熄機...攤到佢凍晒大約十分鐘左右又熄返~~~如此類推~~~~亦都同時慢慢收橫針....
去到第四缸油個溫度變化開始黎啦~~~~火咀位由六七十去到八十, 我就開始時不時CHECK住個溫度, 發覺火咀位八十度, 中缸就去到九十左右, 掙十一二度左右.
跟住去到第四缸中尾段, 唔知係咪我收得橫針開始LEAN得濟......突然標昇到九十五度~~
我即刻放返少少橫針降溫同埋熄機加油.

登錄/註冊後可看大圖

第五缸再著機......一開始著都無乜事......我望一望隻錶...都係三四分鐘....CHECK CHECK溫度............嘩~~~~~~~~~~~~~~~一百零幾度@#@''
即刻熄機再放橫針~~~~~跟住之後個缸油都係五分鐘左右就上到一百一十幾度...直到完結為止..........................................以我兩分兩分油針咁放都放左十五分橫針......睇黎都有排溫.......................
下回待續..........
 樓主| monsterken 發表於 2012-6-4 02:01:32 | 顯示全部樓層
回復 ThomasZ 的帖子

我知道呀湯馬仕兄~~~~
個段片都係就住拍片做下樣
實情個時都七十幾度架啦~~~
但我諗梗....如果我買支鴨記台灣造四百幾蚊個D槍....係咪都係咁....
我依枝淘記....百幾蚊搞掂...