RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鐵佬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼.................

B12 發表於 2006-12-30 21:13:47 | 顯示全部樓層
好正呀個轉向…

想問下個轉向可唔可以做到當部車向前行果陣就同步轉向,向後就相反轉向?
因為olympian個假轉向係咁…如果我無估錯應該係被動式轉向黎…唔知響模型上可唔可以做
到?

謝。
B12 發表於 2006-12-30 23:27:52 | 顯示全部樓層
原帖由 鐵佬 於 2006-12-30 21:37 發表
唔係好明,可唔可以講明dd,我部車而家係同部轉向的.

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)
因為真車都係咁樣 …不過你做到咁已經好犀利啦…加油啦
B12 發表於 2007-1-1 12:42:44 | 顯示全部樓層
原帖由 zozo 於 2006-12-31 13:56 發表

咁樣點可能行車? (即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)有冇睇錯呀!

我指向後行果陣係咁…乜你唔知olympian個行程模式係咁咩?呢樣野以前響城巴車廠出面見得多…
B12 發表於 2007-1-1 16:03:03 | 顯示全部樓層
個紙樣唔係太得…引擎側蓋太厚,泵把好似細左小小

我會建議唔好再造車陣…不如諗下入面個籠點修飾去就番個陣同真車…第一次造點都有缺點,當係一個經驗囉

B12 發表於 2007-1-3 08:56:27 | 顯示全部樓層
原帖由 AltezzaMak 於 2007-1-3 02:41 發表

睇黎就唔係模式問題, 依我所知...

向前行駛時, 第二軸轉向係浮動的, 中軸設有後傾角, 所以會因應前軸方向作出對第一軸同一方向自動轉向...

倒後行駛時, 第二軸因轉向係浮動,又有後傾角, 這設計可說是 ...
但係睇真車睇上黎佢唔似好鬆咁自由擺…
B12 發表於 2007-7-17 16:15:04 | 顯示全部樓層
Just want to ask how to make the windows frame?
It's very detail and beautiful actally. I hope to do the same quality as you..
(*I must continue my work at the end of this year!!!)
B12 發表於 2007-7-17 21:40:04 | 顯示全部樓層
Actually I cannot type Chinese in my computer because I just only how to use Q9. However, I am using
English Windows and so I cannot use the software. So sorry about that mate!

This one is correct:
**我估
想問你點整D窗邊?
做得好詳細與美觀, 希望和你做得一樣的美麗
(年尾再繼續我的工作)<-- Which is Dennis Trident with DM-5000 body (Cityflyer)
B12 發表於 2007-7-18 08:01:22 | 顯示全部樓層

回復 #178 james891031 的帖子

it's 2135...
and...how's your 736?