RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9597|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

現在新出的車是否很省油?

MCV20 發表於 2012-8-28 01:32:42 | 顯示全部樓層
'06 Toyota Probox 1500cc auto, 12-13km/L
MCV20 發表於 2012-8-28 11:58:27 | 顯示全部樓層

12-13 km/L 已經頗接近廠方公佈的 10-15 模式耗油量
MCV20 發表於 2012-8-28 12:31:19 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 10:23
咦,咁都唔算省油,小弟部1500 civic 大約100km/7L (棍波,開冷氣),我有個阿叔開ae100, 1300cc 棍波都差 ...

舊愛  :
1) '89 Mitsubishi Lancer 1.5 manual, 15-16km/L
2) '99 Volvo V40 2.0 auto, 9-10 km/L
3) '01 Volvo V70 2.4 auto, 8 km/L

朋友 '99 Toyota Granvia 3.4 V6, $3/km !!!
MCV20 發表於 2012-8-28 15:32:00 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 15:23
真係奇怪,以前d 油咁平,反而省油d
而家d 油咁貴,又好像大食左

慳唔慳油, 有好多因素影響, 就算同一架車, 行相同路線, 唔同人揸耗油量都會唔同.
MCV20 發表於 2012-8-28 19:34:05 | 顯示全部樓層
hydrogen9999 發表於 2012-8-28 19:01
我見好多人麻冤自己部車大食,再睇番佢地的駕車技術,地板油+地板break, 我終於明點解 ...

仲有果 d 車尾放滿雜物, 唔換 / 用雜廠風隔, 同永遠唔 check 呔氣嘅人.