RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] HOBBYWING 好盈電子變速器玩家專區:

jackieleung 發表於 2014-12-25 02:39:53 來自手機 | 顯示全部樓層
各位車友,我剛買咗V3.1取替舊電變。驗查焊線冇問題然後通電。未set中位只想 試試油門。比油收油正常,唯獨唔可按制閂機只能拔電。試咗幾次都仍然係咁,於是插program card試下update但结果不變。於是試强行set中位,按下開閂制等幾秒,麼打突然着咗。因太突然都唔知按咗幾多次制set中位(好似兩次,搖控未有時間㩒)。正想拔電時第一粒cap爆咗,嚇死。等咗一等想還原基本再reset中位,一通電,未開制就聽到有達達聲,隨之再爆另一個cap. 各車友師兄,請問有冇試過? 点樣可以reset? 甩咗個爆電容再試? 好鬼驚。請問可否提供意見。 謝謝
jackieleung 發表於 2014-12-25 14:15:17 來自手機 | 顯示全部樓層
惯手勢扭呔試油,只点一点油門,試五份一油門。想問唔落cap可否開制,及reset中位?
jackieleung 發表於 2014-12-25 14:22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
之前隻v3.0, LRP等等都係咁試都冇問題,今次真係老貓燒鬚
jackieleung 發表於 2015-3-23 00:42:12 | 顯示全部樓層
salton 發表於 2015-1-21 10:52
你未对中位就试油门是有危险的,虽然你给一下油门也许可以动,但是电变未正确记录中位点,会导致无法正常 ...

不是,我是用futaba4PLS的. 更換粒新電容後已可正常運作.
jackieleung 發表於 2015-10-1 14:37:43 來自手機 | 顯示全部樓層
請問有冇師兄試過v3.1玩4,5分鐘就cut。發現電變風扇唔著,內部溫度成90幾度。  換新風扇都唔著,唯有用4cm摩打風扇吹電變才回落70幾度。請問大家設定溫cut幾多度?我set 85,所以90幾度cut機。