RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: sdfho
打印 上一主題 下一主題
收起左側

頭單+尾直濕在行車上較果一問

sdfho 發表於 2013-4-30 02:46:16 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

爬左好耐文但都見唔到有好明確頭單+尾直濕及頭尾直濕在行車上較果的分別。
我睇完youtube一些示範和其他post, 已明白頭單是有動力時只向前轉動,倒油門並無動力。
想問一下其實換頭單是否就有前轆差速?另外改用頭單的目的,
是否當在轉向時收油,後轆因是直軸又無差速的關係動力減低了,
而頭單的差速仍有餘下的向前力,轉向再俾油令整個轉向動作更流暢?

即大約是以下的操作:
按油門前行 > 扭呔轉向 > 減低油門(drifting當中)> 轉夠角度再按多一點油門前行... 如此類推

還是我以上完全是不正確呢?有請前輩門指點指點。

小弟新手一名,現整好了Sakura D3, 全原廠setting, 正考慮轉頭單的必要性。
謝謝各位!
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-1 06:36:05 | 顯示全部樓層

多謝大家的回覆,非常詳細呀!腦海正模擬你地所講的情況,我諗我明白了,原來同用頭直分別咁大。而家用原裝setting,每次扭呔再減油俾油去時,一減油前轆細左動力,後轆推頭轆,drift係drift到,但就唔似人地video拍出來架車跣下跣下咁靚。
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-1 06:45:27 | 顯示全部樓層
買頭單係咪剩係買前組Pulley大齒果件Parts就Ok呀?bearing 要唔要換呢?

好多新手post話砌好D3用原裝CS 2.14太飄(我都覺得),其實係咪佢地未換頭單咋?如果換左,就好似dandanhk兄講前轆差速下快返D,咁推算下應該唔洗改低CS,我諗得正確嗎?
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-12 01:42:45 | 顯示全部樓層
我裝完頭單試左兩日,真係好似你所講咁難玩。然後去左KWS買15T(16T無貨)加Sakura Xi的177皮帶。回家發現177用在15T好鬆呀!就算皮帶頂set到最高都鬆,最後我用殼柱的廢料DIY左個5mm墊,墊高成枝皮帶頂。試過一切OK,順利行到無掃歯 而家叫做行CS1.46, 我諗同玩CS1.5既感覺差好少掛...
 樓主| sdfho 發表於 2013-5-28 09:03:12 | 顯示全部樓層
Yes thanks Albert, Sakura XI 177 Belt 第一條就係呢條。