RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carrc
打印 上一主題 下一主題
收起左側

使用Balance mode充電問題?

ckcgary 發表於 2014-1-15 10:29:18 | 顯示全部樓層
正常
ckcgary 發表於 2014-1-15 12:20:30 | 顯示全部樓層
scubaman 發表於 2014-1-15 11:21
基本上這是電池質素問題, 你很難在市場尚找到完美的電池的. 因為大多數都在有成績的賽手中  但平衡時間長 ...

唔知係咪我用平電,發覺 2S 電兩邊電阻差好遠,係咪正常呢?電阻差得遠,係咪影響平衡差電時間?唔該。

ckcgary 發表於 2014-1-15 14:17:12 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2014-1-15 13:44
可能放電太盡, 是否玩車玩到架車行唔郁才收車 ?

唔係,新電返嚟已經係咁,一邊雙位數,一邊單位數,差滿電後都係咁...
ckcgary 發表於 2014-1-15 16:15:32 | 顯示全部樓層
nghoming 發表於 2014-1-15 15:52
新電好少出現呢個情況,除非電池質量真係較差,電阻相差咁大,會影響充電時間和平衡時間,同時也比較難平衡,所 ...

請問通常充滿電同玩完後(唔係放盡喇),兩電嘅電壓分別大約係幾多?
ckcgary 發表於 2014-1-15 18:41:39 | 顯示全部樓層
nghoming 發表於 2014-1-15 18:28
最好在3.6一3.7v
如果當曰會做返STOR,去到3.5都可以
玩車時最好作計時,夠鐘就收車 ...

Sorry,打錯字,我對上兩個 post 係講緊「電阻」,唔係電壓...
ckcgary 發表於 2014-1-16 15:45:51 | 顯示全部樓層
scubaman 發表於 2014-1-16 15:11
其實平電用來操車係ok的, 但用來鬥的就要嚴格好多... 電阻差得遠係會令平衡差電時間變長的. 一般2s的內阻 ...

多謝師兄解答,我都係玩玩下,要求無咁嚴格,比賽電貴成倍有多.......
ckcgary 發表於 2014-1-17 13:41:39 | 顯示全部樓層
scubaman 發表於 2014-1-17 12:53
咁冇法, 你只好等. 你可以考慮下用UNA9差幾. 3百幾人仔. 可8A差.

計番港幣加運費,分分鐘平唔到你講嗰部嘅一百蚊.....