RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8922|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

用30A Li-ion去片船

ThomasZ 發表於 2014-3-10 21:30:44 | 顯示全部樓層
我都有隻綠色未落水, 呢隻嘢真抵玩! D聲又好靚,  白豬玩死無所謂, 到時換隻黑豬落去試下

ThomasZ 發表於 2014-4-12 18:16:45 | 顯示全部樓層
我的船也下水試了, 放條慢鏡賀一賀佢先
http://youtu.be/OdHFiCPW1Jw
ThomasZ 發表於 2014-4-14 11:43:44 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2014-4-14 10:09
謝謝分享
已改玩無刷款

邊款無刷抵玩? 我都買咗隻SUPER MONO-X, 同FT009差不多體積, 行3S超快! 但唔知撞到乜, 散哂咁滯
ThomasZ 發表於 2014-4-15 01:32:36 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2014-4-14 14:43
8209,都係同009差不多
跟船為20A水冷,行3S
已改X盈35A

換咗35A咪可以行4S? 我架8209佢話新版跟25A, 但都唔敢試4S。
你用咩電玩? 我用2800 3S好似有點重, 玩到大約8分鐘。
ThomasZ 發表於 2014-4-15 11:00:18 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2014-4-15 08:22
X盈35A衹可行3S。
我買時都話25A,收到時是20A
用3S2200mAh,玩4-5分鐘不過全程差不多Full 鶏

唔換摩打只換電變, 速度有無大分別?
有無換銅槳? 起步明顯勁好多啊!
ThomasZ 發表於 2014-4-16 23:02:27 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2014-4-15 13:48
同原装20A電變及摩打一起片,從后追上及起碼快幾個身位。
無換銅槳,遲D會換。
...

我今日玩隻8209同FT009都燒電變了, 8209死因不明, FT009就自己申請燒的(用3S)。
我打算搬8209隻無刷摩打到FT009度當救援船, 請問隻好盈35A香港賣幾錢? 我見淘寶有賣但價錢好參差, 擔心有假嘢, 請問有無好介紹?
ThomasZ 發表於 2014-4-19 01:03:03 | 顯示全部樓層
TigerI2010 發表於 2014-4-17 09:16
FT009係不能用3S
提醒其他師兄,千奇不要玩3S呀。

死者已矣, 只好借屍還魂撈亂骨頭兩架砌埋一架再戰江湖吧。
但在移稙8209的摩打去009時發現, 8209摩打的構造怪怪的, 在淘寶找不到合適的摩打座。 隻摩打無螺絲孔位的, 只靠它原裝的水冷摩打座用兩粒機米迫死它, 真古怪。
又諗過將細EREVO的380(4000KV)裝落架009度, 但玩船好少用4000KV吧?