RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6353|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Phoenix 4WD Buggy

aattaa 發表於 2014-8-29 21:16:04 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Phoenix 4WD Buggy, 配Enya 21 engine , 買回來時金屬件氧化幾嚴重, 輕度返噴砂後新淨了點.

樓主| aattaa 發表於 2014-8-29 23:34:18 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2014-8-29 22:34
噴左沙新車一樣啦

不算呢, 如果要全翻新好多細零件都要拆出來攪,現在只是拆前後波箱翻噴.

另外早前有台灣師兄話這架車是全球第一輛 RC 4WD buggy,我不知是不是真確,但我估這車應該跟 Kyosho Landjump 4WD 應該是差不多年代的出品.

樓主| aattaa 發表於 2014-8-30 11:54:43 | 顯示全部樓層
Edwin 發表於 2014-8-30 11:48
請問師兄是用什麼砂呢?小弟都試過用嗊砂機,但效果比較粗鞋,可能是我的砂太粗?或是空氣壓力調節過高(6ba ...

我是用#3號砂.
 樓主| aattaa 發表於 2014-8-30 12:08:53 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2014-8-30 06:27
This car was before Landjump.

Phoenix 4wd was featured in the second issue of HK RC model magazin ...

我估全世界只有 Phoenix 個老細跑過呢架車.........
 樓主| aattaa 發表於 2014-8-30 17:55:44 來自手機 | 顯示全部樓層
emaxxyeung 發表於 2014-8-30 12:50
師兄,原來世界第一部4WD  油Buggy就係佢。
甘世界第一部電Buggy係邊部呢?

如果我估,會吾會係Optima?
 樓主| aattaa 發表於 2014-9-1 16:16:07 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2014-8-31 21:55
This phoenix has differential?? center differential?? front one way??

Can c-hing describe the mecha ...

架Phoenix 是無差速無中差無單向的, 我拆開頭波箱,是簡單的中軸連接傘齒再轉减速大齒出狗骨杯.可能當年一支差速造價吾平掛(當年一支A.M.P.S. 差速都要幾佰元) . 不過双A臂及油壓懸掛當時可算是先進設計吧?

樓主| aattaa 發表於 2014-9-2 17:39:47 | 顯示全部樓層
fyin 發表於 2014-9-2 16:42
Hi Bro, 又有新嘢 !

Ebay 果架一年前傾吾啱價,無要......等咗一年揾到這架,價合理,hand carry 返黎的...
 樓主| aattaa 發表於 2014-9-2 18:43:47 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2014-9-2 17:52
好重下喎,成舊鐵

吾止重,還差啲攞吾到返黎, 機場安檢吾比帶架車上機,因為佢話內燃機吾比上機,要扣起架車,爭持咗成個鐘,我建議拆走部engine,先肯比我engine 留下車架帶走.
 樓主| aattaa 發表於 2014-9-2 19:42:25 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2014-9-2 19:31
寄倉可以嗎?仲有,你有架生拆呀?

寄倉是可以的, 但我已入到安檢,出吾返去寄倉. 雖然個安檢吾比我過,但又出奇咁幫手!幫我四維搵一字批,十字批,又揾到幾支零零碎碎的六角匙.手忙腳亂都算拆到.
 樓主| aattaa 發表於 2014-9-4 12:25:32 | 顯示全部樓層
tiger1 發表於 2014-9-2 23:26
How much does it weight??

大約4KG....
 樓主| aattaa 發表於 2014-9-10 15:26:39 | 顯示全部樓層
試過跟安檢拗咗一排, 我話部引擎係未用過同未入過燃料,無危險. 但佢最後攞咗張禁止帶上機的物品單張比我睇,單張上大大部內燃機嘅圖樣,佢話一定不可以手提上機.激死!

我以前試過去台湾比賽, 車架寄倉,手提引擎上機但又無問題.所以都吾知安檢條例是否名地都有吾同標凖?