RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8556|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教室內單槳直昇機介紹

foxHK 發表於 2014-9-21 21:22:51 | 顯示全部樓層

如果樓主只係玩下就算無諗住上, 澄星6050夠平唔錯。 不過個控麻麻地唔太好。
如果樓主諗住真係學, 在下推介 華科爾Mini CP+Devo 7 (千萬不要選7E)。 如果想一步到位可選 Devo 10(玩直升機黑色平價版比白色更好). 因為 Devo7控 standard好多 無咁易學壞手.
而且網上比較多人玩 https://www.youtube.com/results?search_query=mini+cp  澄星6050網上無咩玩.

foxHK 發表於 2014-9-22 09:35:03 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-9-22 01:57
無BAR = FLYBARLESS SYSTEM.
以前一般直昇機要用FLYBAR 來作出機械式自動修正平衡.但決點是既浪費動力,因 ...

謝謝小步ching指正. 又學到野.
本人入門第一部就係偉力V911, 不過偉力個控就認真麻麻地,好易學壞手. 結果改左落去Devo 7E(都係唔標準,又係會學壞手). 玩左一排個主馬達死左又揾唔到配件. 淘寶的運費.....
上網睇左部V977 係無刷又大部的,個控又好似改良左抵到嘔,不過室內飛可能會有的難度,因為無刷線性無炭刷馬達咁好同size大左.
foxHK 發表於 2014-9-22 10:53:42 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2014-9-22 10:38
師兄, 好多謝晒, 好詳細的回覆, 學到野呀!!
DEV 10 可唔可以控到 V977 嗎?

>DEV 10 可唔可以控到 V977 嗎?
要改devo 控或偉力好似出左個高頻插俾devo 10 (唔知是否原廠出)
foxHK 發表於 2014-9-22 14:48:49 | 顯示全部樓層
樓主兄, DIY係得,不過我唔識, 我都係叫人幫我改.
我係Yahoo bit.....
foxHK 發表於 2014-9-22 17:05:01 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-9-22 14:57
唔只V977 , 仲有SPECTUM II 所有系列都用到.
但你要識得刷FIRMWARE 同焊個MODULE 上去, 5imx 有完善教程, ...

獲益良多呀. 在下學識淺溥,難得師兄肯教.謝謝.