RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 49733|回復: 454
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我玩電直既經歷

ng3c 發表於 2014-10-3 12:59:37 | 顯示全部樓層
catmay 發表於 2014-10-3 11:21
莫講第二段,連普通打8字也要練習一段時間,當然天份高就快人一步吧!

我自已蠢,果時練普通打8字也要練習二、三個月。
ng3c 發表於 2014-10-27 10:05:16 | 顯示全部樓層
RivenMan 發表於 2014-10-24 23:45
FreeX控..買前已問依個頭岩唔岩.佢話其中一條岩用..點知唔岩...好彩我有玩拖頭7c控岩用..但手感差好遠.. ...

師兄如果用個唔就手嘅控都玩得掂個SIM,到你用返個更就手嘅控玩你部FreeX就更加輕鬆我部phantom Vision都無個孔插SIM,我都用返E-sky個舊控玩SIM,係唔方便,但玩熟左就無問題,現場玩真機時就更加輕而易舉!
ng3c 發表於 2014-10-27 12:00:35 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-10-23 22:06
今日終於係13/F買左套sim
苦練生涯明早開始 哈哈

師兄,想知買左幾多錢?
ng3c 發表於 2014-11-3 13:37:49 | 顯示全部樓層

有米人士直升機同呢對野比,九牛一毛姐。
ng3c 發表於 2014-11-3 16:36:47 | 顯示全部樓層
玩直升機就是買機,砌機、玩機、比部機玩、炸機、買parts、砌機、唔掂、搵原因、買parts、整機、又再玩機...................循環又循環
ng3c 發表於 2014-11-3 21:13:36 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-3 17:31
所以你而家唔玩直昇機
就係以上原因?

年紀大了,又無咁多時間經常來回折騰受不了。現在玩四軸一體機,RTF唔使點整。
ng3c 發表於 2014-11-4 09:12:14 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-4 08:53
師兄
我都年紀大(60後)喇,~哀~
玩四軸太多,一健回航唔到變,一健走路個案喇

果時我自已入手玩電直,乜都唔識,靠自己一路摸索,炒機、整機......由E-sky玩到亞拓450,賣機比我果個老板又好無耐性。只有網上去煩到好多熱心的師兄,不過自已有家庭無咁多時間去玩,香港能玩機的地方又越來越少,就無玩電直了。
大家都是落坑,只是方向唔同 不過開心過就算啦
四軸如果唔走路應該無咁多野要調整,如果走左路又無得再整
你走路果部四軸是乜野牌子?
ng3c 發表於 2014-11-10 10:05:42 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-10 10:00
早兩日收左一套呢D

又有排玩
ng3c 發表於 2014-11-10 16:38:12 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2014-11-10 10:25
玩個devo10控入面個咋,油門曲線,螺蚷,行程,........
玩左足足兩晚24小時,都未攪好
原本想拎去廣華街比 ...

玩模型我遇過幾個前輩師兄都好熱心、幫我好多,佢地都有一顆解決問題嘅心,以解決問題為樂,可能就是玩模型多係性格開朗嘅人。反而果時賣機比個果位老細好無耐性理我。