RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ghostkcleung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術討論] 意外未必一定係機手責任

solaris8x86 發表於 2015-11-30 00:08:21 | 顯示全部樓層
咁嘅情況,我只睇到兩個責任:

1. 個細路命薄....
2. 佢老豆老母oh-9,比個細路四Q圍走,老豆老母理應被警司警介,或被判梳忽照顧兒童罪。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 01:25:34 | 顯示全部樓層

啊...叉仔,咁無計,我都見過啲叉仔個身體可以好似彈弓咁鍾意跳去電直低下"吹風"...jesus fuxking crisis...!!!
solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:30:16 | 顯示全部樓層
恆.com 發都唔覺得solaris8x86師兄講野係正常過,

Haha... 足之有心水清嘅人出現明白我...
solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:32:50 | 顯示全部樓層
gundum 發無人性先會咁講

haha... 連你都開始明白我...

>>>>你D仔女比你玩機劈中

呀呀,而家生啲仔女出嚟,佢咃大個後只會係畢業時掟紙飛機或用"囉友"向住鏡頭行畢業禮,如此用十幾廿萬係大學養佢咃培育成一個社會敗類,倒不如及早交由電直屍兄決定命運,咁可能對社會更有貢獻...

>>>插佢兩野

你嗰度仲得唔得架?.... 唔怕話你知...其實我已經係"嗰個世界"嘅人嚟架.... 多謝曬你主動獻出童子身...

>>>>但一路睇到某高手永遠只會踏低人抬高自己

其實係啲人覺得自己無用,見到好過自己嘅嘢就會覺得被踏低....心理上產生自悲感,自然心理現像,我身邊成日都有衣類人出現,上個禮拜六又有兩個...。係我嘅小聰明才能唔好...我真係無人性...但美麗不是罪行...所以我好想盡快死係電直之下 (kitkit123揾日有時間唔該幫手搞掂我...)

solaris8x86 發表於 2015-11-30 09:42:07 | 顯示全部樓層
hing830 發
在球場玩,好像不太好,

其實好多屍兄都會在球場無人時hold吓機,係好普通嘅事。因為可以玩電直嘅地方實在太少,而玩法又受地方限制,同無人機唔同,可以隨時放出海三丶兩公里有地方飛,我了解,甚至有啲屍兄慘到要偷雞係橋低hold機練習,慘.....佢地好可憐。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 14:41:26 | 顯示全部樓層

Sorry, 只能夠講係一般屍兄嘅一般論,我覺得現實係你當刻是否運滯,你睇,佢走去無人嘅球場都可以有人忽然走出嚟去送死。佢係動機上明顯已盡量避免咗意外,但佢有無運之中嘅幸運,能夠掌握無運之中嘅幸運,都叫做係技術嘅一部分。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 18:45:59 | 顯示全部樓層

支持無腦嘅人用武力解決所有問題!!! 但大前題係...你係咪夠一個真係想死嘅人打....
solaris8x86 發表於 2015-11-30 19:02:58 | 顯示全部樓層

你放心喇,依個時代略為有少許身體觸碰吓都要留案底坐監,佢坐咗監,邊個養佢個仔哎? oh-9無腦先至會有此類幻想行為 (EQ低),仲有哎,佢為咗同人係玩具上有過節而留案底影響長期工作收入無人請丶出入境外國又有困難,係困擾佢日後與家人一世嘅問題嚟嘅,連佢老婆都會怪話佢oh-9喇。正"慈兒多敗父"...ha... (依句連自己都覺得用得幾好)。

所以話,玩具問題,玩具解決。想玩具問題,武力解決嘅,吾該你直接寫咗休書先,再亙量下自己係咪有料有本錢真係打得。

solaris8x86 發表於 2015-11-30 19:30:47 | 顯示全部樓層

>>>>法律永遠保護第三者....

啊黃蜂兄呀,我無記錯你個人好似仲係澳洲,你嗰啲理論係咪澳洲用開架? (定係你已靜雞雞反咗香港哎?),我哋香港上個禮拜六新聞X視至播出香港法律係引領市民上當入獄嘅陷阱。個case講第三者好市民會被法律程序引領入獄,做成冤案.....。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 20:06:22 | 顯示全部樓層

我無贏,你亦無輸,但為人父親,唔該你呢... 做事前要考慮家人為先,自己個感受為後,婚後既男人,都應該以此錯誤觀念為戒,武力只會帶來下一過程度嘅不幸。
solaris8x86 發表於 2015-11-30 22:06:47 | 顯示全部樓層

我冧依個惦差唔多應該要完,其實大家都有一定程度理解你個case當其時個處境,玩電直嘅人甚至可能身同体會過,只玩車既人亦自然由自己利益出法覺得你危險,其實全部都係主觀性利己意見,已經無所謂對與錯。而民航署既所謂嘅指引,亦係由一部份我吔模型飛機界既前輩提供比民航署再修改而成,跟本亦無法對現今模型飛機或無人機等高階技術接口以供玩家係現今香港環境有效應用,如我所講,你當時行運,但運氣唔會永遠企係你嗰邊,唯有下次再睇睇時間上,或地點有無可再調校嘅空間 (但如揾其他屍兄幫手睇水 (個場人多時最有用)),或放下雪糕筒圍住hold機位等等手段 (地政署都用) ,避免叉仔又嚟搞嘢。

solaris8x86 發表於 2015-12-5 21:55:40 | 顯示全部樓層

啊黃蜂兄可能已入籍澳洲多年,對香港玩具民航指引比較外行,其實... 除機場5公里範圍外,基本上無法例有指定玩具飛機一定要係玩具飛機場玩,當然以常識考慮,大家會係少人嘅地方玩大馬力玩具。如電真一類,我回惦只係對"遵守法律"一句可能會對其他市民做成紐曲性誤解,以為玩玩具飛機真係有法律可以尊守而必定要去玩具飛機場玩至叫合法 (若真係有咁就卜街,基本上香港日日都有幾百人係民航署指引下地點玩,若以阿黃蜂兄嘅假設性理解,其實都係違法 (因為民航署指引下所有地點都唔係政府受權既RC飛機場,而係走私場)),至於"責任"則無任歡迎。
solaris8x86 發表於 2015-12-7 11:28:42 | 顯示全部樓層

大家見你病入膏荒,我好心幫你出多次post,希望大家明白你背後其實係有病嘅,會原諒你喇。