RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: stickking
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各類型遙控車急症室專頁

樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:30:30 | 顯示全部樓層
hung1980 發表於 2016-4-14 13:24
mi6 快出,有什麼意見?thx

正,幾好,遙脾用v型,油壓在脾再下面,會用多左油壓,底左又會感覺慢一點,可能會似依家其他車的短肥油壓感,用脾碼加啤呤勁好多,虛位又小,試得過
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 17:46:19 | 顯示全部樓層
Pinger 發表於 2016-4-14 17:03
StickKing Sir, 唔係好明 "唔會刻意上電子磅,但一定每排電都鄧車", 可唔可以講下點 鄧車
Thank you. ...

原因係架車唔平衡,有高低腳,首先你要量好downstop ,量好caster camber toe in out 後装車呔量好車高後,就要做不樣最緊要的動作,就係(鄧)車,先把車頭或尾向自己,把車壓一壓,後用枇在車底中間舉起架車至兩個呔離地,你會發現車可能會高低腳,我地要的是兩邊呔要同時着地,這時不是調downstop使它平衡,而係如你舉起的是車尾,車尾如左面着地先,我地就把左車頭車高缧絲加,右車頭缧絲減,但一定要兩邊加減數一樣,如左5分鐘,右就要5分鐘,直到兩邊同時着地,前後都係甘做,完後再要量一次車高後,你會發現四邊都無左虛位的
你都可去我的awesomatix family 睇一下,大家都可用得到的經歷
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 19:32:28 | 顯示全部樓層
Pinger 發表於 2016-4-14 18:12
明白, 多謝 StickKing Sir

客氣
 樓主| stickking 發表於 2016-4-14 20:21:34 | 顯示全部樓層
亞標 發表於 2016-4-14 19:47
請問車高鑼絲是指那裡?

因我係copy我在awesomatix family 的,車高你用縲絲的,一般車用避震搞牙控制車高來調高低腳問題
 樓主| stickking 發表於 2016-4-16 12:26:11 | 顯示全部樓層
brianych 發表於 2016-4-16 11:55
"鄧"尾是否要攪車頭? 其實有冇工具可以幫手鄧車?

係,鄧頭這要搞尾,鄧尾就要搞頭,
有,hudy
但無必要買,有個唔哂錢又快又方便的辦法無理由唔用,好多朋友都都左但都放在台底了,
 樓主| stickking 發表於 2016-4-20 01:03:33 | 顯示全部樓層
tc3driver 發表於 2016-4-18 21:11
Thx stickking sir, 試左用呔水, 已有明顯改善, 入灣無推, 出灣比大油有少少甩, 之後兩支damper tube拆出 ...

朱差我一向都會較緊,會有多一點向前感和小一點俾油甩,但都在有呔水下,一般都會楂哂成枝,我知有些朋友只楂一兩格,但我自己覺得好難預計,我會成條楂哂,我只會唔同油去改特性,户外我常用7000-15000,無trackion用輕油,越高trackion就越高,還有這兩條棒的斜度都有影響,但一般都用斜的,棒的活動可多一點,還有一點,想轉不點,你可在兩邊的膠車身連桿,在近馬達方向位置加0.5-1mm,在轉向時會有四輪轉向特性,相反在向車頭加就會減轉向,又可試下
 樓主| stickking 發表於 2016-4-20 01:31:40 | 顯示全部樓層
DLLL 發表於 2016-4-19 22:46
棍哥, 見過你架M05係ACO真係好快又唔cup, 可否分享下有什麼setting要注意同如何可M05直路穩定d?   ...

哈哈,其實我架車都行唔到直線架,這係關牙差事,用泥膠或牙差緊到似直軸就多數會有甘情况,
首先係呔水,因我用最短車架,會好難揸,如再用v3就再難搞,所以我只用LRP carpat, 仲要係先楂尾,十五分鐘後賽前五分鐘才楂,一般我都會用頭軟尾硬彈弓,易楂一點,頭油壓會彈一半心,用muchmore油650,尾縮心用550油,彈弓用mts的頭銀尾金,車高極低,我無量,我只睇到車底中間點應只有不到2mm,尾應是差不多,頭toe out 2度,尾toe in 2度,頭camber原裝無得搞,尾camber收盡無介子,頭尾六角用5mm,頭再加1mm尾0.5mm,但這車最緊要係downstop,但無得太準確量,虚位又多,只是觉得在直路行得好唔直就收高頭downstop一點會好D,但會有唔夠轉出现,這時就放尾,放到又夠轉但又唔甩就算,set 完後要量準左右downstop後記著要鄧車,車架有兩條車架桿誇到車尾,尾縲絲無收的,用3racing快齒比,24馬達牙,Trinity D4, 加重加在esc和接收位各20g
 樓主| stickking 發表於 2016-4-21 02:34:47 | 顯示全部樓層
cw118 發表於 2016-4-20 22:13
棍兄,想問下F1的比賽設定?用咩ESC同摩打,齒比等?因睇過你同外國F1比賽的片,車速好快好似有turbo咁咁 ...

你睇到的應該TITC 泰國比賽,因所有野都係control,esc 和馬達係control hobbywing 的35A set 裝連馬達 ,馬達係無timing調教的21.5R ,因無turbo關系齒比要激進一點,泰國我用大減94/38,因個esc的drag brake 好弱,我要用大一點大減來幫手收慢架車入彎,香港我用80/35-37,因drag brake 可用到50以上,其實no timing 的賽事一點都唔慢,又緊湊,這速度大家又易掌握,aco 和我搞的賽事都是以o timing 做主流,得閒黎玩下啦
 樓主| stickking 發表於 2016-4-22 02:40:49 | 顯示全部樓層
cw118 發表於 2016-4-21 13:10
我也想玩下F1賽,自啟德後已經好耐冇同你玩過車haha,你現在用什麼F1車架同ESC玩香港比賽的?香港的F1賽在車 ...

我之前用speedpassion  的sp1,現在剛轉左Roche, 仲未比賽過,剛剛砌起,用料做工幾好,他設計原於由廠的12仔,所以應無問題,esc 我轉用scropion,香港賽事大部分都會用21.5馬達,o timing, 有些賽事會control 呔,頭産尾翼都無咩限,只是可能會頭産不可自己加野上去,要一件過或本身有的,尾翼要膠做,不可用透明pvc翼,車殼就無限係F1殼就得,限1000g,7.4電,黎緊我會搞的,遲一點會公報
 樓主| stickking 發表於 2016-4-23 04:39:51 | 顯示全部樓層
cw118 發表於 2016-4-22 21:14
Thx棍兄詳細解答

大家客氣
 樓主| stickking 發表於 2016-4-26 23:02:56 | 顯示全部樓層
hellowong 發表於 2016-4-23 22:19
想請教一下棍兄出灣加油成日cup車,有什麼方法可以改善

Cup 車有好多原因,你要講清楚情况,例如咬地情况,你有無上島時仲俾油,用咩呔水等等,一般cup車都是上島俾油才會,又因為依家呔咬,又用咬呔水又加煲呔就好容易cup,油壓首先要縮心,我已經成日講的,點解?因唔好意為彈心咩都快咪就係好,一般玩車唔會成日整,車子,油壓的行走質數會下放,弾心情况會一路變,所以好難保持,反應太快,車架遏硬就會錯得多,有好多小動作,不能安心俾油,我唔理你架車有幾轉都好,不能俾油或捉唔到俾油時間就等於慢,想無甘易cup,你要分場地質數,如果係本身無用糖水的場地,就是正常場地,油壓油就最好用希一點,軟彈弓,down stop 可多一點,就無甘易cup,如果有糖水場地,用杰一點油壓油,軟弾弓,down stop 可中等,因我不知你各方情况,所以我未能太直接話你知,你又可具體話我知我再補充
 樓主| stickking 發表於 2016-4-28 01:06:57 | 顯示全部樓層
hellowong 發表於 2016-4-27 08:44
多謝掍兄解答,我補充一下多數係JV cup 車,冇上島,近來天氣用rush36x加呔水冇煲,damper 用40/45配HB銀彈 ...

縮心係當你拉條油壓心拉到底,放手後它會自動縮回,按到盡又會弾回,縮幾多弾幾多就要睇你之前的所調整的大約數,縮心係當你整油壓入油時,入完就把油壓心向上推,你可推到盡,這叫唔彈心,像可控制彈出黎的行程,推幾多就弾幾多,然後把油壓肺蓋上,把中間多餘的油壓走,然後把頂蓋收緊,你會發覺條心只會彈小小,但拉長時會縮回近頂的,這叫縮心,絕大部分時間都會用這方式行車
 樓主| stickking 發表於 2016-4-28 01:19:39 | 顯示全部樓層
葉生 發表於 2016-4-27 14:10
棍兄, 求教華DEE ACO SETTING, 可能係自己手指屎啦, 成日都玩得唔好

噢,電單車其實我唔叻,我常用尾油壓油係5000-7000,正常3洞,彈弓用油車用的硬野,頭彈弓用原裝跟車的,但電單車實在太多diy野,又要注意車的左右重量平衡,人仔的腳又有得set,人又有得set,但咩都要順,唔好有野頂住,拖住,拉住等等,我用7800kv幾好用,重點係尾downatop小小就夠,唔好多,多好難行得到,好易瞓底
 樓主| stickking 發表於 2016-4-28 01:20:55 | 顯示全部樓層
edmundkevin 發表於 2016-4-27 15:08
請問香港哪一個比賽場有糖水場地?

Pyc 間唔中
Aco 就日日都有
 樓主| stickking 發表於 2016-5-6 22:48:28 | 顯示全部樓層
t2 發表於 2016-5-6 11:02
想請教棍王,如果部touring入灣第一下反應好弱,有咩setting可改善?

宜家既情況係,當由短直路(或直路)要 ...

首先要第一下的setting有好多,直頭油壓啦,希油啦,頭硬彈弓啦,頭camber link 高一點啦,頭toe out 大一點啦,頭camber 大一點啦,頭轉向推桿V 向車頭等等都係會有第一下反應的,但當然係對應唔同情况去用啦,如你例子的話,直路轉入u turn 之類,有可能未必關第一下事,當然我無睇你的實際情
况,但好大可能係你brake 太重的關系,因直路快,我地就成日late brake 入,但要late brake 就一定比正常brake 重,重心和重量轉移就會大,車頭一下子落得太快太多,車頭太重,無得俾佢再落就會推頭,而常人用brake 的習實係一下重的,所以好易推頭,我估你應該係其他彎的反應係正常的,只是直路尾u turn 會差D,是嗎,解決辦法係輕brake 一點,早一點收車或分幾腳brake會有幫助,頭直小小油壓洞都會好小小,但講到底,都係温柔D好,依家係夏天嗎,呔好易overheat
 樓主| stickking 發表於 2016-5-8 04:59:03 | 顯示全部樓層
t2 發表於 2016-5-7 00:00
多謝棍王, 會依你的寶貴提議續一測試

客氣
 樓主| stickking 發表於 2016-5-17 00:22:23 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-5-12 13:33
請教棍兄
https://www.youtube.com/watch?v=lNFNX3Ue0nI
片中(埸中)的S灣問題,安頭部車我覺得佢入灣出灣 ...

Setting 係可以就,但你要知道自己係咩楂法,brake 入彎的還是只放油順入呢,兩樣大唔同的set車方向,但唔講set車先,手法都有好多類,你睇佢似無brake,可能係drabrake 大一點幫手,所以唔哂人手brake,又或是早一一點收車,唔好用甘盡架車和呔又會好小小,你睇中間島,在島頭就一定要收車,因有小直路俾佢加速所以要早收,早收就可早俾油出,第二個島就可在紅白先收車,因無太遠的加速所以可遲收,玩車最緊要係要識收車,唔係識俾油,一般路drag brake 都在20-30之間,人手brake不要用得太強,記住,brake 的作用係要架車收慢不是收停,所以手法比set車緊要好多
 樓主| stickking 發表於 2016-5-17 00:24:36 | 顯示全部樓層
novafans 發表於 2016-5-14 09:05
stickking師兄你好,請問有冇用過LRP work team esc?如果想用來玩stock是否不用轉stock firmware? ...

這個我無用過,我想這方面我幫唔到你,香港較小人用,但現在的lrp是好東西
 樓主| stickking 發表於 2016-5-19 22:12:34 | 顯示全部樓層
GigaRacer 發表於 2016-5-19 13:05
請問在哪裡可以找到你的MTS FF PYC settings?

我塭一塭
 樓主| stickking 發表於 2016-5-19 22:46:22 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2016-5-19 15:48
請教棍兄
1 尾油壓訓斜D無咁甩ok了 咁前油壓直D同訓斜D 又會有咩分別同作用?
2 downstop 奇實作用係乜? 定 ...

1. 如果是在同樣的彈弓和油的情况下,頭油壓直係反應快,因直左所以避震感硬左,會架車較閃一點,會無甘好彎心,斜係第一下慢一點,感覺軟左,易楂,彎心好一點,又通常咬地用,因太咬好難楂的,一般用都會係頭尾中間洞,不會太直的,
2.你無聽書啦,我有講過的, Down stop 限制脾的行程,積係限制車的動態,越高downstop,車就越反應和覆身都快,但因無行程俾佢bodyroll,所以會無彎心,起步點常用頭6尾5.如用頭5遲4的話,同頭6尾5比,就會發覺好似轉左D,易楂左,反應慢左,架車搖左,但無咩攻击性,同較車高絕對係兩樣野,如果現時係頭6尾5的話,你依家俾油出彎有小小推頭,你只要把頭downstop放小小,如去到5.8-5.6之類,就會好好多
3則係一定有的,車係要有則先識入的,down stop 就是控制這樣的setting,當然仲有rollcenter啦,簡單的較downstop就可控制,則咪由佢則羅,好跑就得,但當然唔好太過分啦,數子只是數子啫,感覺係最重要4. .呢個世上係無一個好好走的setting的,我都想塭,因你要明,天氣,濕度,温度,地的咬地力,架車的新舊,多車行定係無車行之類都會影響行走動態,你當日set好的,只是合當日的,不會是合所有日子,所以我成日講,首先唔係講咩setting,setting 只是硬件,要改的係個人本身,積係軟件,你要試多的,睇多的,知道邊度收邊度放,線位係點等等,改变自己的軟件,之後你會發覺其他setting都只是數子,自己才是setting吧