RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <FCF砌機分享>DALRC XR215+致盈GT2205紅頂摩打+20A電變 ...

river2011 發表於 2016-7-13 20:22:13 | 顯示全部樓層
法師傅 / 其他Ching, 新手買咗小密峰20A電變,
接咗分電版, 給電之後, 發覺冇電出 !!!
一般電變有3條線, 但小密峰20A只有2條(黑色同白色),
請問我做漏咗什麽
river2011 發表於 2016-7-14 21:07:23 | 顯示全部樓層
多謝法師傅 及 RC_FANS 回覆先
我用2條線 S / -  去試接收, 所以以為冇電
根著落嚟有以下疑問 :
1, 4條線都係S / -, 咁點比電飛控/接收
2, 我是否要由分電版比5V 電去飛控 (我用CC3D) ?
3, 有冇 check 過個電變嘅 setting ? 未試, 因為唔係好識, 我係咪可以唔去做setting 就用呢 ? (摩打轉向係咪可以人手對調)
先謝過幫忙
river2011 發表於 2016-7-14 21:52:16 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-7-14 21:48
1, 4條線都係S / -, 咁點比電飛控/接收
靠分電板俾電飛控同接收

明白哂, 多謝RC_FANS 指導
river2011 發表於 2016-7-14 22:36:09 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-7-14 22:26
電變固件刷寫器有幾款,記住要買隻啱小蜜蜂用嘅至得。

在淘寶跟電變已一齊訂了刷寫器, 謝謝提點,
反而想知進入BLHeli 固件後有什麻要注意呢?
river2011 發表於 2016-7-14 23:27:11 | 顯示全部樓層
blackshark3 發表於 2016-7-14 23:00
呢位師兄,我唔建議你update firmware住,玩咗先。我試過我有隻機4隻FVT30A好好地冇乜嘢,自己c佛痕去upd ...

多謝Ching真有心
我見過你個post, 所以先唔敢亂搞
river2011 發表於 2016-7-15 23:09:30 | 顯示全部樓層
多謝 RC_FANS & yoowicked Ching