RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5479|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[資訊分享] New Drone Legislation

AMAT 發表於 2021-7-16 11:00:45 | 顯示全部樓層
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20212528/cs220212528116.pdf

條文中,暫時未有速度,距離及高度呢個數值出嚟。
AMAT 發表於 2021-7-16 21:20:38 | 顯示全部樓層
佢呢個法規,其實所謂甲1類250克,根據啲官接受訪問講,佢地其實係視果啲玩具機係呢個CAT。又或者係果啲細細架要嚟俾你學玩FPV入門果啲嚟去計。

航拍果啲250下,果啲其實係可以好似甲2一類咁,去做註冊,去買保險,就可以做到甲2類做嘅事情。

唔係話250克樓下就只可以做250克樓下事情。

至於目測,根據解釋亦都唔係指你長時間要望住架機,係指個距離係可以目測到,見到嘅範圍。
但坦白講,架飛機飛咗上天,唔駛90米,50米你睇到頭定尾都話你叻。
AMAT 發表於 2021-7-17 12:10:32 | 顯示全部樓層
mercedes 發表於 2021-7-17 11:07
A1類最高飛30米及50米遠,如果攞架mini去註冊成為A2類及買保險,就可以飛90米高和500米遠。不過唔知一個人 ...

個人估計,應該會係一架架買,因為同你揸車一樣......
又或者係你一堆咁買,俾個折你。

但係500萬保額.....真係.....千零蚊得唔得我會有啲懷疑。
AMAT 發表於 2021-7-17 12:11:33 | 顯示全部樓層
其實玩DJI果一類有晒認証,一件過嘅,應該係容易註冊.......
係自己砌埋架機果啲.....我估計麻煩好多。
AMAT 發表於 2021-7-17 22:32:10 | 顯示全部樓層
mercedes 發表於 2021-7-17 15:09
香港無人機航拍會創會人周亦樂支持立法規管無人機,認為新規例做法與其他國家類似,相信不少無人機使用者 ...

所以我咪話,宜家收1000蚊係講緊保額一百萬。
五百萬保額,真係唔會收1000蚊。

同埋除非係乙項,唔會收咗保費飛遠咗,因為宜家甲二類極有可能飛得500米。