RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7204|回復: 44
收起左側

TOPTOYS 鋰電系列本星期六登陸香港

AMAT 發表於 2009-1-19 15:42:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
TOPTOYS鋰電系列將會係呢個星期六嚟到香港啦~

先嚟O既會係5000MAH 25C,同埋4200MAH 30C分體式!

隨電池均附送有電線~

5000MAH 25C合大部份車架使用,如TT01,TRF416,TRF415,TA05,DB01,ZX5,TF5,XRAY 009,F103等車種
4200MAH 30C適合使用分體電車架使用,用B MAX4,B44等

價格將會於星期六公布~
Evo露筍 發表於 2009-1-19 15:46:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AMAT 於 2009-1-19 15:42 發表
TOPTOYS鋰電系列將會係呢個星期六嚟到香港啦~

先嚟O既會係5000MAH 25C,同埋4200MAH 30C分體式!

隨電池均附送有電池~

5000MAH 25C合大部份車架使用,如TT01,TRF416,TRF415,TA05,DB01,ZX5,TF5,XRA ...

隨電池均附送有電池~
唔明
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 15:47:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 15:46 發表

隨電池均附送有電池~
唔明

電線.手快打錯字唧......
frienddicky 發表於 2009-1-19 17:07:15 | 顯示全部樓層
老細 5000mah 幾錢? 請pM
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 frienddicky 於 2009-1-19 17:07 發表
老細 5000mah 幾錢? 請pM

價格將會於星期六公布~
Evo露筍 發表於 2009-1-19 17:15:16 | 顯示全部樓層
有冇below 20C又係5-6000MAH呀?
咁大C數用唔著..........
Concept 發表於 2009-1-19 17:18:19 | 顯示全部樓層
Would you post the specification of both battery? Please.
e.g. dimension, 2S1P or 2S2P.
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 17:15 發表
有冇below 20C又係5-6000MAH呀?
咁大C數用唔著..........

冇賣細C數.

大C數同細C數係你講O既用唔盡呢個CASE根本就冇關係.

第一,果個C數出嚟個結果,係代表你用到盡佢可以輸出到幾多......
第二,C數輸出幾多唔等如你個摩打會因為C數大而有OVER情況出現,你隻摩打係用咁多A數上限就係咁多啦.....

我諗要留意返就係,宜家C數係代表電流,唔係電壓.

之前有O的人話用細C數電唔會咁爆....玩DRIFT好.....其實亦都唔係合理.
問題唔係因為C數所以爆唔爆,係因為電壓值夠唔夠高問題.....只可以話如果做唔出,即係佢本身果個電壓值唔高,同C數無關.

C數只係當你摩打需要大電流時,佢可以俾足你.
如果你一般玩,用唔到咁大A數,唔會話晒O左架,因為容量可以滿足返呀嗎.
gogo 發表於 2009-1-19 17:23:30 | 顯示全部樓層
very good ....wait for the price
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:26:03 | 顯示全部樓層
我諗大家留意返啦.....C數唔係等如爆唔爆.......
一架車爆唔爆,主要因素係"電壓"

C數只係代表可以可以提供O既最高A數上限.
Evo露筍 發表於 2009-1-19 17:30:08 | 顯示全部樓層
即係C數大小對使用時間冇關係?
小弟對鋰電理解唔多.....
玩車只係希望夠電電量耐用,可以玩得耐d(遊街咁玩唔會full雞)
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:35:54 | 顯示全部樓層
原帖由 Evo露筍 於 2009-1-19 17:30 發表
即係C數大小對使用時間冇關係?
小弟對鋰電理解唔多.....
玩車只係希望夠電電量耐用,可以玩得耐d(遊街咁玩唔會full雞)

冇關係!

你用得盡個C數值,咪用短O的囉......
你用唔得盡果個C數值,咪用得長O的囉.......

記住一點.....咩叫C數......即係放電指數......5000MAH 30C,即係代表住佢有150A放電能力(5000MA即係5A,乘以30)
你用到5.5R 或以上O既,佢地要用到成70-80A起步O既,咁你起步果一下,電流會特別大,你俾到佢足夠A數,咁隻摩打咪標得起囉.
俾你唔足佢,佢營養不良O既,咁咪標得冇咁快囉.......

咁你隻摩打根本都用唔到咁大A數O既,咁佢一樣唔會話照放咁大電流出嚟O架~

即係我可以一次過提供三十碗飯俾你,你只可以食十碗,咁你都係食十碗唧.
但你一次過可以食四十碗,但我只係俾到三十碗你,咁你咪唔夠喉囉......

明未?
Evo露筍 發表於 2009-1-19 17:42:19 | 顯示全部樓層
明晒.....又上一堂,thx~~
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:51:36 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-19 17:48 發表
點解唔出4200MAH 30C 直電版...?

點解要出4200MAH 30C直電版?

宜家出面都已經有好多4000MAH 25C電池啦........又唔係貴......
點解要出O的同人地一樣O既ITEM呢?

之後又出5000MAH O既,咁邊個嚟買4200MAH?
要出梗係出當時THE BEST啦...... 冇理由出嚟KEEP貨兼同咁多人爭呀?
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 17:57:02 | 顯示全部樓層
TOPTOYS呢隻5000MAH電池底部係有孤形凸出嚟O既位,唔似一O的方形鋰電咁,上下都係平O既
咁做係方便一O的炭纖車底使用,令電池係貼咗纖維膠紙或魔術帶後,可以扣住底板,唔會話撞一下飛出嚟,又或者要搵O野左右兩邊頂住~
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 18:05:32 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-19 17:59 發表

講緊30c bor..

買4200 30C,點解唔買5000 30C呢?

唔好以為咁會平好多喎......
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 18:11:41 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:10 發表

都無5000 30c 買..

邊個話冇?

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 18:19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:17 發表

呢排幾錢?

新年後掛.......暫時未有發售日期

但25C其實已經有接近30C O既能力......只係我地唔鍾意吹水,比較保守,所以標稱係25C
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-19 18:27:12 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-19 18:24 發表

襟姐係未出啦..
我對排30c 有興趣d..

其實有無諗過係個電殼底到加d 鉛落去..? 可以自已加減重量

25C已經足夠應付快車,足足125A最大電流.

我唔明你講咩加鉛喎.......
個殼已經用到盡晒,唔會有空間俾人放第O的O野.....
 樓主| AMAT 發表於 2009-1-20 00:22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 lung 於 2009-1-20 00:20 發表

25c 夠玩4.0r ...?
我既意思係貼係個底到..
see:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://i209.photobucket. ...

暫時未有呢O的設計,但我地會考慮你呢個IDEA