RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2806|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AX10 淨車 同 套裝分別

幽靈 發表於 2009-2-6 11:41:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
話說我星期六買左架AX10淨車版,買下電邊摩打電等等,
都大約要$3000左右,暫時全原裝.
我D朋友見到我玩又好想學玩,想話玩得平D試下先,叫我就幫拒買左架套裝$1900連控咩都有(入電即玩)
之後我試拒架車,除電架外好多野都好大分別,但係廠商算係咁有D野都跟返,例如差速鎖,慢車齒,都有得改返.
唔係專業的話,玩玩下都算係咁.
尋晚玩左3個鐘,兩者比較結論就係.
套裝
1)重心唔夠低比較易反車.
2)車架唔夠力,被頂住時,大力推拉杆唔夠力.
3)車殼太大會頂到車呔.
4)唔知點解反車時扣住車殼果4支(摔)(好似髮夾果支)好容易甩.
5)要自己改返摩打牙同差速鎖(套野內有提供)
6)車呔冇咁咬地
(暫時知道有這些分別)
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 16:07:40 | 只看該作者
今日先知道原來係有第三款 AX10 ~"~
1. ARTR
2. RTR
3. KIT
如果有人比我更新手想買車的 自己注意下....

我之前一直以為只有,有控版同冇控版
havenlau 發表於 2009-2-17 16:37:46 | 只看該作者
artr最好.
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 16:41:32 | 只看該作者
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 16:49:21 | 只看該作者
二手買賣區有人賣 Kit $1,488
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

我記得 ARTR $18XX
RTR $1900
咁 Kit 街賣幾錢? 我好似未見過.
12wai3 發表於 2009-2-17 16:53:52 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-17 04:49 PM 發表
二手買賣區有人賣 Kit $1,488
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

我記得 ARTR $18XX
RTR $1900
咁 Kit 街賣幾錢? 我好似未見過.

It's around $17xx
12wai3 發表於 2009-2-17 16:55:05 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-6 11:41 AM 發表
話說我星期六買左架AX10淨車版,買下電邊摩打電等等,
都大約要$3000左右,暫時全原裝.
我D朋友見到我玩又好想學玩,想話玩得平D試下先,叫我就幫拒買左架套裝$1900連控咩都有(入電即玩)
之後我試拒架車,除電架外好多野 ...

呔同重心係相當重要.
havenlau 發表於 2009-2-17 17:15:13 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-17 16:41 發表

我係買ARTR,但係冇後軸轉向杯

用dig啦
12wai3 發表於 2009-2-17 17:16:14 | 只看該作者
原帖由 havenlau 於 2009-2-17 05:15 PM 發表

用dig啦

師兄你用左未丫
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 17:23:53 | 只看該作者
其實我已經林過架啦後輪轉向同Dig 我都會用,
所以現在先裝左後輪轉向先,玩夠會再加Dig.
但係最近真係玩到癲左,慢爬,滑翔機同Power機,
星期日重裸左人地架飄移車上手玩,E+又中左毒,又要買@@
真係唔知點算好.....正所謂(((又躬又多嗜好)))
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 17:25:12 | 只看該作者
今個星期日出黎要好好見識下Dig先.
sunfffd 發表於 2009-2-17 17:40:58 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-17 17:25 發表
今個星期日出黎要好好見識下Dig先.

我諗dig唔好同4轉一齊用好d
因為4轉爬山時會令後輪馬步唔穩,動作偏差大,影響performance
我之前都用4轉,發覺成日"翹腳",唔夠硬淨,之後轉左用直軸+dig 即刻爽晒
不過你都可以試試先既,咁就知道分別

樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 17:49:15 | 只看該作者
多謝sun一直比咁多心機解釋比我聽
不過我玩4轉係貪過引 CC~~~~~
有C兄可以平賣套野比我,唔洗買新咁貴,所以可以一試.
另一方面4轉對我都會有好處因為我用飛機控玩,
後servo 可以獨立控制,max或者手動,所以又有另一番趣味.
sunfffd 發表於 2009-2-17 18:01:58 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-17 17:49 發表
多謝sun一直比咁多心機解釋比我聽
不過我玩4轉係貪過引 CC~~~~~
有C兄可以平賣套野比我,唔洗買新咁貴,所以可以一試.
另一方面4轉對我都會有好處因為我用飛機控玩,
後servo 可以獨立控制,max或者手動,所 ...

you are welcome
我初初玩4轉都係因為貪過引
不過我得3pk控,無飛機控咁獨立控制
如果ax10 用hot racing 擔仲可以前後摩打獨立轉,好似super class咁
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-17 18:09:18 | 只看該作者
好心急想快D倒星期日,可以去睇下各位C兄D車 CC~~~~
edison 發表於 2009-2-17 18:14:34 | 只看該作者
星期日未知law!
12wai3 發表於 2009-2-17 20:07:16 | 只看該作者
原帖由 幽靈 於 2009-2-17 06:09 PM 發表
好心急想快D倒星期日,可以去睇下各位C兄D車 CC~~~~

星期日記得帶多隻Servo 同嫘絲丫.
wa123 發表於 2009-2-17 23:44:54 | 只看該作者
ARTR   係唔係要自己砌嫁!?!?同埋幾$$到呢....
 樓主| 幽靈 發表於 2009-2-18 18:31:24 | 只看該作者
ARTR唔洗自己齊只要另外裝上摩打,電變,接收同Servo就OK啦.

ARTR大約$1,800 (車架已經完成裝配)
RTR大約$1,900 (有埋AM控同電子野,入電就即玩,但當然材料差D啦)
KIT  DC兄話大約 $1700左右 (一堆散件自己攪點)
havenlau 發表於 2009-2-18 19:01:11 | 只看該作者
原帖由 12wai3 於 2009-2-17 17:16 發表

師兄你用左未丫

我架系clod, 我見外國人D clod有DIG, 我都想知點整