RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1583|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救!!隻電變倒唔到車??

kuen_ng 發表於 2009-3-19 02:02:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我隻係futaba mc 230cr,佢可以向前,但向唔到後...點set嫁??按佢reset制就有幾個mode,但都冇反應...
同埋你地波箱個制點set??因為佢在3ch,第3ch既制會彈返中位...我的控是4ch...
我第一次玩高科技野...
ytk 發表於 2009-3-19 04:05:29 | 只看該作者
off power 然後按住 set key(勿放手) 同時 on power 就會變前and後,從復動作又可以變反前and
break。至於第3ch既制會彈返中位係正常,是原設計,因為支棍仔只要自然地停呴中位就已經入左二波。一波推左(勿放手),三波推右(勿放手),撰了波後只要推向前,架車就會用你撰用的波前進。
最後必需注意:轉波時必需收油{尤其是行車時} and 如你正在用三波高速行車,收油時,小心不自覺地突然完全放手,否則.......第3ch既制會彈返中位

rocky 發表於 2009-3-19 21:34:15 | 只看該作者
唔見左說明可以係度囉番
http://manuals.hobbico.com/fut/futm0922-manual.pdf
 樓主| kuen_ng 發表於 2009-3-19 23:57:39 | 只看該作者
哈,衣家可行後了...咁轉波咪好煩?有冇d方便既方法呀
cx888 發表於 2009-3-20 00:12:16 | 只看該作者
用3pk玩轉波最唔煩
WYMAN 發表於 2009-3-20 06:58:33 | 只看該作者
Q-pet 發表於 2009-3-20 11:11:47 | 只看該作者
有幾難轉啦...我出街用死二波既--
有時想佢無用咁大力..轉用三波既
 樓主| kuen_ng 發表於 2009-3-21 00:27:50 | 只看該作者
原帖由 cx888 於 2009-3-20 00:12 發表
用3pk玩轉波最唔煩

3pk係咪槍控,轉波按上下制?
 樓主| kuen_ng 發表於 2009-3-22 14:51:29 | 只看該作者
救命呀,衣家又有兩個問題...就係隻轉向servo轉得好似唔夠,比喻明明可以轉90度佢轉得45度咁,導致轉向不足...第2,個電變好似不受控咁,忽然冇啦啦各前或向後一下,令到撞車...點解決呀??!!
ytk 發表於 2009-3-25 07:25:51 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

轉向問題:可以試下的起車頭睇下ok唔ok,如果可以正常運作的話,9成係表示隻轉向servo唔多夠力,相信你知道拖頭十分重,仲要頭重尾輕,轉唔盡都可能有關系。又可以拆走servo支推桿,然後用手向兩邊推盡睇睇有無分別,如果有,多數係人為因數。個電變不受控:可以試下由頭到尾重新 set 一次,如仍未改善就向搖控方面落手,不過因素太多,愛莫能助.........le