RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2068|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M 車的wheel base 疑問...

python 發表於 2006-6-15 11:22:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各為師兄:

wheel base: M04L=M03L??
                  M04M=M03M?? THX.

因為有個M04殼, 想搵個M03車架. 唔知是否可行. 唔該晒.
Ken 發表於 2006-6-15 11:28:51 | 只看該作者
courel500 發表於 2006-6-15 11:36:21 | 只看該作者
原帖由 python 於 2006-6-15 11:22 發表
請問各為師兄:

因為有個M04殼, 想搵個M03車架. 唔知是否可行. 唔該晒.

就算輪距一樣 , 或者未必可以用到 , 要睇你個車殼係咩先得 , 因為假設你個殼係MX-5 , 因為 M03 車架個servo位頂住個殼 , 裝唔到落去 , 如果裝落去只可裝到好高 !
RX-7FD 發表於 2006-6-15 23:19:19 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-6-15 11:36 發表

就算輪距一樣 , 或者未必可以用到 , 要睇你個車殼係咩先得 , 因為假設你個殼係MX-5 , 因為 M03 車架個servo位頂住個殼 , 裝唔到落去 , 如果裝落去只可裝到好高 !

用M02咪ok law...加長就係M02L(相等M04L),變短就變M01,仲可以自由變做前or後驅
courel500 發表於 2006-6-15 23:29:29 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2006-6-15 23:19 發表

用M02咪ok law...加長就係M02L(相等M04L),變短就變M01,仲可以自由變做前or後驅

師兄 , 你睇清楚d先講啦 ! 唔該

RX-7FD 發表於 2006-6-15 23:40:44 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-6-15 23:29 發表

師兄 , 你睇清楚d先講啦 ! 唔該

因為有個M04殼, 想搵個M03車架. 唔知 ...

冇話唔得o家,可能唔靚之ma~又唔知你係咩車款殼

理論上軸距一樣就ok la~
bB 個殼咪一樣可以用起M03L 同 M04L 果度..

相同軸距車殼(240mm)是否一定M03, M04通用?
不是
因為M03 servo 位太高, 除了K-car類高車頭車殼外(e.g.新Mini, Toyota bB)
其他大部份低車頭線條車殼恐怕都"頂頭"不合用(e.g.Porsche Carrera, Honda S2000)
但M04 servo 是潛裝在車架內, 沒有"頂頭"問題, 所有240mm軸距車殼都通用

觀星是答案 發表於 2006-6-16 00:06:51 | 只看該作者
原帖由 RX-7FD 於 2006-6-15 23:40 發表

冇話唔得o家,可能唔靚之ma~又唔知你係咩車款殼

理論上軸距一樣就ok la~
bB 個殼咪一樣可以用起M03L 同 M04L 果度..

相同軸距車殼(240mm)是否一定M03, M04通用?
不是
因為M03 servo 位太高, 除了K-ca ...

你是正確的 !