RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4023|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TA02 改 Mini Rally

bcgg 發表於 2006-6-22 09:20:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
差唔多完成,Size同ABC架一樣,差二樓板,直軸,做埋防水工程,攪埋今晚,就可以試車....

樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 09:20:33 | 只看該作者

...

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

calvinpun2000 發表於 2006-6-22 09:25:17 | 只看該作者
勁!
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 09:29:28 | 只看該作者
勁!

Thanks
冇辨法,我冇M size 車,但好想玩 Mini Rally,唯有咁做
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 09:32:28 | 只看該作者
完全用舊野堆砌,冇買新野,慳到錢又有新車玩(新感覺)
rc2006 發表於 2006-6-22 09:56:44 | 只看該作者
The 'silver' gearbox if my memory is not wrong, is only produced for Porsche 911 GT2... and is
kind of unique.
courel500 發表於 2006-6-22 09:56:51 | 只看該作者
good job man !
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 10:00:00 | 只看該作者
The 'silver' gearbox if my memory is not wrong, is only produced for Porsche 911 GT2... and is
kind of unique.

You are right
And I have the black version too
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 10:02:00 | 只看該作者
good job man !

Thanks
等侍同你架Mini惡鬥一番
monkichi0210 發表於 2006-6-22 10:08:50 | 只看該作者
nice design in the rear adjustable toe-in....wooooo!!!!!
courel500 發表於 2006-6-22 10:11:59 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2006-6-22 10:02 發表

Thanks
等侍同你架Mini惡鬥一番

一定你個架好跑啦 ! 又 4wd , 我地 d 頭輪都係行埋一邊啦 !
pantherjovi 發表於 2006-6-22 10:16:06 | 只看該作者
等我又整返架TA01先....想問下D狗骨係邊度走出黎?? M車買剩狗骨係無,要買萬向.....
pantherjovi 發表於 2006-6-22 10:17:51 | 只看該作者
剛剛發現你個尾杯係前轉向杯黎????
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 10:34:25 | 只看該作者
nice design in the rear adjustable toe-in....wooooo!!!!!

Thanks a lots!
參考ABC mini的, 現正研究如何發展4WD+4WS的可能性
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 10:51:15 | 只看該作者
等我又整返架TA01先....想問下D狗骨係邊度走出黎?? M車買剩狗骨係無,要買萬向.....

Panther兄:

給你小小資料參考:
頭尾臂為TL01前面嗰種最短的臂,
頭尾轉向為TA02/03嗰隻轉向杯,
狗骨為TA02前狗骨,但狗骨連接轉向杯那面的頭,食落去兩邊
轉向杯一字位,每邊打磨由3mm至2mm(大約),因TA02/03嗰隻轉向杯
裡面行大bearing,TA02前狗骨係入唔到,要打磨才可以(你用支TA03狗骨同
TA02狗骨比較就知道)
而原本後面唔係咁整,但用原本TA02嗰art做,會短左,冇狗骨入到,望下望下
架ABC,就係咁啓發左出嚟....
後油壓板係TB EVO後面嗰塊,
整完玩下先,睇下有冇換金屬Parts需要...
而底板,電位,我唸你係大師兄,唔駛我講啦
祝TA01改造順利,期侍
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 10:58:50 | 只看該作者
一定你個架好跑啦 ! 又 4wd , 我地 d 頭輪都係行埋一邊啦 !  

又唔一定喎...我有架FF01,入埋電攞上手都係好輕,而我架4WD一定重過晒D頭輪車,
又食電,再加上你係大窩口D豐富實戰經驗,隨時Vtech跑贏Evolution啦
swccamera 發表於 2006-6-22 11:16:16 | 只看該作者
絛中軸點攪?

我都有架TA-02,唔洗$

整完之後上咗神枱~

我又想改
 樓主| bcgg 發表於 2006-6-22 11:20:38 | 只看該作者
絛中軸點攪?

我都有架TA-02,唔洗$

整完之後上咗神枱~

我又想改  

絛中軸.....都係Cut短,打磨軸頭...(Photo Later)

快D改下玩下啦有問題大家研究下
swccamera 發表於 2006-6-22 12:10:56 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2006-6-22 11:20 發表

絛中軸.....都係Cut短,打磨軸頭...(Photo Later)

快D改下玩下啦有問題大家研究下

Cut短??

點CUT法?
amy 發表於 2006-6-22 12:12:19 | 只看該作者
好利害呀.我都想整返架玩吓.但係架車要闊170mmオ要正宗m車.