RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:26:01 | 只看該作者

幾好呀, 咁多朋友入黎燦你! 個個唔玩emaxx 都俾面入黎up 幾句幫人推post ! 不過好多都off topic .... 推多d 咪多d 人睇下你d 油電理論
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:29:26 | 只看該作者
禁你講 kv 又唔係 off topic ....
byron.C 發表於 2009-8-26 23:24

我講緊motor kv 值for EMAXX 無offtopic wor ! 你係咪有關於emaxx 既分享呀? post 出黎la ! 唔好得過吹字,
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:30:01 | 只看該作者
要有速度先wheelie 又係你講, 人地俾個有速度既Motor你又話唔夠力, 用5kv motor?? 人地post段片架emaxx  速度洗唔洗快?
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:08

係tatame自己話"而家我部EMAXX 5.5R 3700kv 同gear ratio ~ 表面數據係好快,但唔夠力wheelie, 朋友的emaxx 2300kv 所有config 同上但朋友的車wheelie到."
轉速太幔嘅話,角加速率太小,impulse force不足,係wheelie唔到。我嘅意思係要平衡,唔係only大扭力or 高速度就可以。如果師兄唔明白,我都唔識點解識,有冇其他高人可以幫手解解。
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:32:07 | 只看該作者
改setting淨係for有型/貪過癮? 唔駛行快d行好d?
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:25

唔好講其他la !!! 你上面成堆無限滑快motor 理論都仲未解話!! 點je ~~~ 仲有無更多分享等玩emaxx 既朋友入黎做個反面教材都好呀
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:36:17 | 只看該作者
幾好呀, 咁多朋友入黎燦你! 個個唔玩emaxx 都俾面入黎up 幾句幫人推post ! 不過好多都off topic .... 推多d 咪多d 人睇下你d 油電理論
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:26

係羅, 依度你地頭哋嘛, 我講d理論你地興捉字虱漏抽........至識玩至叻係你地好未? 版規你定埋佢好唔好? 叫AMAT/MIKE WU封埋你地做EP OFF-ROAD道理神好唔好?
byron.C 發表於 2009-8-26 23:37:31 | 只看該作者
SORRY ......  人家原來講緊 E-MAXX 的分享!改車改到天下無敵拎來擺陣!
E-MAXX 唔係人揸的!人的技術是不緊要的!努力比油吧!

吹呀吹..... 哎呀..... 比人拉 TIM
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:40:13 | 只看該作者
唔好講其他la !!! 你上面成堆無限滑快motor 理論都仲未解話!! 點je ~~~ 仲有無更多分享等玩emaxx 既朋友入黎做個反面教材都好呀
tatame 發表於 2009-8-26 23:32

你理解既角度同能力咁特別咁高, 我邊識得解釋俾你聽唧
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:43:23 | 只看該作者
係tatame自己話"而家我部EMAXX 5.5R 3700kv 同gear ratio ~ 表面數據係好快,但唔夠力wheelie, 朋友的emaxx 2300kv 所有config 同上但朋友的車wheelie到."
轉速太幔嘅話,角加速率太小,impulse force不足 ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:30

係你無睇晒人地講咩喳, 細kv 速度慢? 你玩細車7.4V係慢... 14.8V, 22.2V 就可以解決轉數低太慢既問題! 你玩過monster truck 未????

我o係度補充一下........wheelie 唔wheelie 調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度 大包圍成架車既setting俾你講晒.........但師父好似最重要同最先要考慮既野o個樣無講.

Motor既kv 值乘返電既V數再搭返相應既齒比,先去決定架車既扭力同有無資格去wheelie , motor kv 值大細再配合電既V數放電能力先係重點, 只跟你講o個一批野去想令到佢起頭, 你應該一世都起唔到頭
tatame 發表於 2009-8-26 17:41
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:43:41 | 只看該作者
睇尼又上榜LA................幫手推動左自己D"油車電車"理論, 仲推廣埋D最勁既人TIM
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:46:08 | 只看該作者
我係講左你個問題出黎, 唔係我個問題.....一路都係你以為大kv motor 加超大齒比係work....
睇返上面我既post !! 我一唔都話咁係唔work.............
tatame 發表於 2009-8-26 23:14

同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以emaxx monster truck 黎講都唔係好得 所以點解我話要用kv值細既motor 配快既gear ratio

敢你有冇試過再大啲gear ratio , for example, if possible, up to 40:1 呀?
Motor仲因為loading 過大經常過熱 was likely due to improper gear ratio

唔同design嘅motor有唔同operating region,Wheelie 唔 wheelie 到係有幾多power比到車轆
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48:53 | 只看該作者
係羅, 依度你地頭哋嘛, 我講d理論你地興捉字虱漏抽........至識玩至叻係你地好未? 版規你定埋佢好唔好? 叫AMAT/MIKE WU封埋你地做EP OFF-ROAD道理神好唔好?
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:36

人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我諗你地都唔細咁大個人好心唔好玩埋d咁幼稚既野啦
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:49:36 | 只看該作者
同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以e ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:46

佢地好高層次架, 淨係理解到自己想理解既野..............
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:51:09 | 只看該作者
人地好地地一個分享post , 好似由頭到尾係你同你班朋友入黎圍人, 講d 同主題無關既野,個post 係討論EMAXX, 問心你地有邊個係有心想玩emaxx 或者玩緊emaxx想入黎分享?
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我 ...
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48

WA, 好惡呀, 嚇親我地D小朋友呀
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:53:17 | 只看該作者
同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以e ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:46

40:1 ....................  個pinion gear 可能要用5T(如果有的話)

算la你講o個d 5kv同5T pinion gear 現實無既野我無打算用
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:55:40 | 只看該作者
邊個玩埋d 小朋友野邊個係地頭惡人心照啦 我 ...
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:48

係wor ~ 呢到好多惡人, 出個post都俾好多人圍~ 以後出小d為妙!! 好驚呀~~~
byron.C 發表於 2009-8-26 23:55:52 | 只看該作者
E-MAXX  
ryancmlam 發表於 2009-8-26 23:56:48 | 只看該作者
係你無睇晒人地講咩喳, 細kv 速度慢? 你玩細車7.4V係慢... 14.8V, 22.2V 就可以解決轉數低太慢既問題! 你玩過monster truck 未????

nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:43

我有睇晒人地講咩. If use 14.8V, 22.2V , the 轉數 is not slow la....
Once again, 我嘅意思係要平衡,唔係only大扭力or 高速度就可以。如果師兄唔明白,我都唔識點解識,有冇其他高人可以幫手解解。 Pls do make an apple to apple comparison
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:57:44 | 只看該作者

全香港得佢地有依架車車架
edmondhk 發表於 2009-8-26 23:59:42 | 只看該作者
你己經講出咗個問題啦!3700kv 同gear ratio -> 係唔夠扭力。
不如你試吓用5kv (如果有) 同gear ratio 呀,會好大扭力,但係我相信wheelie 唔到。同助跑無關
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:51

行果14.幾V當然唔得,試下行個7000V既電源
1:1都wheelie到
光丑猶仗凡 發表於 2009-8-27 00:00:18 | 只看該作者
係wor ~ 呢到好多惡人, 出個post都俾好多人圍~ 以後出小d為妙!! 好驚呀~~~
tatame 發表於 2009-8-26 23:55

又話自己經驗淺, 同你講slipper clutch有咩用又唔聽,或者你咁set個slipper clutch真係可以影響wheelie唔wheelie,但人地design黎根本唔係咁用個lor, 同你講wheelie取決於邊d setting上, 你又走去講kv lee樣o個樣. 人地ftbingobingo玩左廿年offroad, emaxx都玩左兩部la. 點set wheelie 唔wheelie人地唔知咩. Spec同setting都唔識分.

點都好~唔信就算  lessons are repeated until learned ( Cherie Carter-Scott, Ph. D.)