RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1533|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2ch 控點樣可以 set 前後輪不同的組合

Super169 發表於 2009-11-8 02:10:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
學緊玩車, 買了個 3pm 控, 想試用 2 servo set 前後輪既配合.
再三研究之後, 今日終於可以用 program mix 配合 cond 2 做出三個組合:
1) 後輪固定置中 (一般模式)
2) 前後輪同步 (打斜行)
3) 前後輪異步 (急轉)

但看 AX10 的介紹片段, http://www.youtube.com/watch?v=HF8bw2kxXSY, 片中 00:09 至 00:15 已出現了的想要的幾個設定, 再看看 AX10 的規格, 只是用 2ch 控.
我想了很久, 如果只是 2ch, 不論是用 1 個 servo 加支軸去帶動後輪轉向, 又或是 2 個 servo 共用一個 ch, 也不可能出現 3 個變化.

想請教 ching 們, 要出現片中的效果, 只用 2ch 是怎樣做的.

小弟第一次試改野, 可能呢個係一個白痴既簡單問題.   希望 ching 們可以多多指教.
r003 發表於 2009-11-8 03:12:37 | 只看該作者
Who tell you the AX10 in your youtube using 2ch control?

Pls read the comment. it is modifed 4 wheel steer system.
It should use 3ch control.
r003 發表於 2009-11-8 03:16:15 | 只看該作者
Here are good chinese rock 2.4G control. Quite funny.

http://item.taobao.com/auction/i ... a105a8.htm?cm_cat=0
 樓主| Super169 發表於 2009-11-8 12:42:55 | 只看該作者

Oh, 暈了.......  受騙了添, 等我仲好認真去諗 2ch 可以點做.  

因為我係去 rcmart 睇價錢時, 見到呢條片的.
http://www.rcmart.com/catalog/rc-axial-ax10-scorpion-rock-crawler-ax90001-p-25726.html

我見佢下面既介紹, 只係 2ch, 而個片頭都只係話 "RRCi tests the Axial AX10", 所以我以為佢地真係用原裝 2ch 攪掂, 比佢扼左.  c hing 既意思, 係咪即係 4 wheel steer 一定要 3ch 至可以吧? (唔好意思, 我唔係好識.)

你講果個國產控我都有睇過, 不過唔知國產既品質掂唔掂.  我都考慮左好耐, 好唔好買國產2.4g, 因為佢地既 receiver 好平, 一舊水左右, 真係一部車買一個都得.
最後都係怕怕地佢地既品質, 買番 3pm.  不過, 想買多個 receiver 都好煩, 全新既成六舊幾, 夠我買個國產仿 3PM 或者你提果隻慢爬控, 再另加 2 個 receive (total 3 個了).

由於我本身有個 3PM, 買多個 國產控仲可以一人一部去玩 (家陣都可以, 不過係 AM27 + 2.4).
有無 c 兄用緊國產控, 掂唔掂呢?  其實我唔會同人賽車, 只係同個仔去玩車, 最多只係同個 3PM 一齊, 所以唔係太大機會比人 jam.  只要佢本身接收無問題就得了.