RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: EX40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TMT Rc Sail Race 09 Video Room 28/ Nov ~ 3 海龍達子 - 首航

樓主| EX40 發表於 2009-11-10 18:26:47 | 只看該作者
慢有慢玩..快有快玩嘛...唔同既樂趣..HAHA
而家為左架帆船...拆左架無刷快艇D野出黎比佢用..攪到短期無得玩快船住...

專心咁玩慢船先....

再講個好消息比大家...HEHEHE~
小弟既一米船應該下個星期面世...H ...
snipertat 發表於 2009-11-10 12:51

話咗你遲啲要轉大船咖喇!
最緊要幫佢化妝喎!
咁樣賽船易認,一群船隻隻唔同色,場面較壯觀。
kklo 發表於 2009-11-10 18:33:53 | 只看該作者
慢有慢玩..快有快玩嘛...唔同既樂趣..HAHA
而家為左架帆船...拆左架無刷快艇D野出黎比佢用..攪到短期無得玩快船住...

專心咁玩慢船先....

再講個好消息比大家...HEHEHE~
小弟既一米船應該下個星期面世...H ...
snipertat 發表於 2009-11-10 12:51

嘩!你隻都612都咁勁,大船更加不得了!
 樓主| EX40 發表於 2009-11-10 18:38:31 | 只看該作者
Ho Ho Ho!! 毒到死了...
我呢個星期六日不在HK...要再下星期至有得放船
fly175hk 發表於 2009-11-10 13:02

啱嗱!等埋KK隻yamaha及snipertat佢哋幾個!
睇吓有冇機會10隻大船。
snipertat 發表於 2009-11-10 21:49:20 | 只看該作者
話咗你遲啲要轉大船咖喇!
最緊要幫佢化妝喎!
咁樣賽船易認,一群船隻隻唔同色,場面較壯觀。
EX40 發表於 2009-11-10 18:26

我諗我又令你失望啦...
因為應該個個都以為我買架seawind(我都知佢好穩定抵玩)..hehe~
不過..我就係一個怪人...明知好既都唔買.係要試新野.
買d次一級既...咁樣先有唔同效果...
比到大家更多滿足感.hoho~

開估比大家睇下先...希望砌得掂啦~
台仔--雷虎 中國隊 - 龍之子
http://www.thundertiger.com/article/product_class/276.html

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
snipertat 發表於 2009-11-10 21:51:03 | 只看該作者
Ho Ho Ho!! 毒到死了...
我呢個星期六日不在HK...要再下星期至有得放船
fly175hk 發表於 2009-11-10 13:02

我lee個星期六日都唔得閒...架612出唔到場添...
fly175hk 發表於 2009-11-10 22:23:17 | 只看該作者
我lee個星期六日都唔得閒...架612出唔到場添...
snipertat 發表於 2009-11-10 21:51

果然有性格!! 咁21或22號希望見你隻新野...實認到你隻船啦.. 係唔係大陸訂架? 佢個模好似係同嗰隻 ETNZ 一樣
snipertat 發表於 2009-11-10 22:33:13 | 只看該作者
果然有性格!! 咁21或22號希望見你隻新野...實認到你隻船啦.. 係唔係大陸訂架? 佢好模好似係同嗰隻 ETNZ 一樣
fly175hk 發表於 2009-11-10 22:23

係呀...雷虎都有一架ETNZ,不過就同季風900有一樣唔同
希望雷虎質量好過季風啦..haha

雷虎ETNZ

登錄/註冊後可看大圖

季風ETNZ

登錄/註冊後可看大圖
vodkawater 發表於 2009-11-10 22:52:08 | 只看該作者
仲以為你買左seawind tim....而隻都幾正喎,
而個星期六唔係香港, 冇得練習, 要21 Nov 先至得喇.
fly175hk 發表於 2009-11-10 22:54:57 | 只看該作者

27# snipertat

睇落嗰 spec 唔差...鋁boom, Fiberglass 船身, 鋼 ballast...etc. 不過聽講有D 唔係正板 Thunder Tiger 跟 D差嘅料...小心...
帆size佢重有 774sq in, 大過 Seawind(604 sq in) 同 IOM 嘅 B Rig (573 sq in)...細風 7 knots 以下分分鐘界低 D Seawind . 睇拍只有V70支 A rig 至同你有得砌
snipertat 發表於 2009-11-10 23:00:38 | 只看該作者
27# snipertat

睇落嗰 spec 唔差...鋁boom, Fiberglass 船身, 鋼 ballast...etc. 不過聽講有D 唔係正板 Thunder Tiger 跟 D差嘅料...小心...
帆size佢重有 774sq in, 大過 Seawind(604 sq in) 同 ...
fly175hk 發表於 2009-11-10 22:54

第一次自己砌~好緊張..haha~
唔係正品..唔收錢..可以全數退款~hoho~

不過..我睇左說明書...好似又係要自己drift..
snipertat 發表於 2009-11-10 23:01:09 | 只看該作者
仲以為你買左seawind tim....而隻都幾正喎,
而個星期六唔係香港, 冇得練習, 要21 Nov 先至得喇.
vodkawater 發表於 2009-11-10 22:52

買唔同船...可以交換玩嘛....
 樓主| EX40 發表於 2009-11-10 23:26:17 | 只看該作者
我諗我又令你失望啦...
因為應該個個都以為我買架seawind(我都知佢好穩定抵玩)..hehe~
不過..我就係一個怪人...明知好既都唔買.係要試新野.
買d次一級既...咁樣先有唔同效果...
比到大家更多滿足感.hoho~

開 ...
snipertat 發表於 2009-11-10 21:49

啱哂!我想整飛機帆好耐!
今次可以參考吓!

啱聽!只少佢船身有圖案顏色。合哂我意!
拍片都好睇啲,場面悅目!!

fly175hk 發表於 2009-11-11 11:20:44 | 只看該作者

32# EX40

http://mms.tiger.tw/upload/upload_file/Boat/5546_manJJ6088.pdf

說明書可下載看看. 似乎支飛机帆頂內有支金屬條連住支 mast. (Re part9, item 32).
Snipertat, 隻船睇落唔錯..最怕係個sail drum servo D 線, 好似我隻 Windstar 咁玩玩下走咗出黎 ...
好期待睇佢首航. 今次唔使去池仔試船啦. 處女航就放落海吧..
snipertat 發表於 2009-11-11 18:28:57 | 只看該作者
32# EX40

http://mms.tiger.tw/upload/upload_file/Boat/5546_manJJ6088.pdf

說明書可下載看看. 似乎支飛机帆頂內有支金屬條連住支 mast. (Re part9, item 32).
Snipertat, 隻船睇落唔錯..最怕係個sail dru ...
fly175hk 發表於 2009-11-11 11:20

我一早中英都load左..只係等貨到開工...haha

咁快諗到處女航??砌唔砌到都未知呀..haha
 樓主| EX40 發表於 2009-11-11 20:06:23 | 只看該作者
32# EX40

Snipertat, 隻船睇落唔錯..最怕係個sail dru ...
fly175hk 發表於 2009-11-11 11:20

內容方法,同我想法差不多!
 樓主| EX40 發表於 2009-11-11 20:19:12 | 只看該作者

snipertat 發表於 2009-11-11 18:28

比個建意你,諗惦點樣拎出街先!
如果唔係,砌好之後,隨處擺放容易出事。
 樓主| EX40 發表於 2009-11-11 21:16:20 | 只看該作者

snipertat 發表於 2009-11-11 18:28

望梅止渴,睇住片先!
睇片冇意中,有意外驚喜發現!

http://www.youtube.com/watch?v=HtMhigasoiQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UdVOzDq59SE&feature=related
fly175hk 發表於 2009-11-11 22:42:04 | 只看該作者

其中一段片係Stcokmarine 帆, 冇咗方頂 ...
 樓主| EX40 發表於 2009-11-11 23:12:48 | 只看該作者

最緊要係冇撞色,咁啱係黃色!
黄夾在黑灰中間,嘩!拍片影相。淨呀!
snipertat 你真貨,真識造!
我都會好識造!多啲用慢鏡 。
vodkawater 發表於 2009-11-11 23:24:26 | 只看該作者
我都暫時改左色...hehe