RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 16559|回復: 70
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手中毒,想請教 - 唔該0西先

gattermond 發表於 2009-11-16 16:29:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
無玩 RC 幾年,2 weeks 前本來只係入兩架 Kyosho Dnano 玩吓
本來諗住上網 search 吓 Dnano D information......就比我揾到 rc -evo....
呢個網真係毒到得人驚
註冊左 2 weeks 唔夠,已係越嘢版比 D Ching 毒到入左一架 Buggy (Kyosho DRX VE) , 一架 Monster Truck (Traxxas Summit) ,兩架 Team Losi Micro-T ,同一架 Rock Crawler (SCX-10) 再加支 4PK.......
再走到嚟呢版........毒到非常
言歸正轉
我見好多 Ching 講 N scale 係一個比較 common 嘅比例
1) Kln side 边度多 D Kato 呢
2) 想玩吓 layout , 但無時間好似各 Ching 甘有心機慢慢砌 / design 個 layout,Kato 有冇 D kit set 可以唔使點砌都做到呢

另外我見 Mauri set Pro-Z 好似好"的色",爬過 post 知價錢比 N scale 貴,但好似幾方便0甘,唔知邊度多款揀呢 ??

小弟可能可用到 3米 x 2米玩,有乜見意吓新手呢?
Thanks a lot 各 Ching 大大
阿柴 發表於 2009-11-16 16:35:22 | 只看該作者
以我所知最多都係
星光行 > 三和 ...
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-16 17:12:07 | 只看該作者
2# 阿柴

Thanks reply Ching
星光行多 Kato and Marui?
因想比較吓先入手,唔知去邊好...............
阿柴 發表於 2009-11-16 17:40:19 | 只看該作者
Kato 同 TOMIX 就係星光行會多
MARUI 三和就得一個款
阿柴 發表於 2009-11-16 17:44:55 | 只看該作者
如果屋企細Z 都會係一個唔錯既選擇
但係Z 太少日本廠出..如果真係長玩
就有可能會玩埋歐系...就會貴好多

師兄一來可以有3Mx2M既地方玩
就不防考慮下N系...會比較多選擇
2M既寬度可以玩雙軌
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-16 18:11:56 | 只看該作者
5# 阿柴

Thanks a lot Ching sin
如陣間買唔到 2012 戲飛,有籍口叫 gf 陪我睇火車
yakuza 發表於 2009-11-17 07:10:14 | 只看該作者
Where is 星光行? Are you talking about the shopping center or a shop called 星光行? Sorry for this noob question, because I hardly live in HK.
Thanks
B仔 發表於 2009-11-17 08:08:58 | 只看該作者
如果屋企夠地方,我個人建議玩(HO)比例,因為像真D,可以玩集電弓,但係(HO)比例的日本車款就少D,如果你係鍾意日本車多D,玩(N比例)就會多些選擇..
**我以前就係先玩(N)後轉玩(HO)加DCC,玩緊(駕空軌道)..
fyin 發表於 2009-11-17 09:17:15 | 只看該作者
8# B仔

Ching, post你d車同layout分享吓.
阿柴 發表於 2009-11-17 09:31:38 | 只看該作者
7# yakuza

shopping center
B仔 發表於 2009-11-17 09:37:08 | 只看該作者
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-17 11:03:09 | 只看該作者
如果屋企夠地方,我個人建議玩(HO)比例,因為像真D,可以玩集電弓,但係(HO)比例的日本車款就少D,如果你係鍾意日本車多D,玩(N比例)就會多些選擇..
**我以前就係先玩(N)後轉玩(HO)加DCC,玩緊(駕空軌道)..
B仔 發表於 2009-11-17 08:08

Thanks Ching 意見
因新手上路 and 怕自己得三分鐘熱度,想向經濟小小埋手先 (我怕 ho 会好貴)
同時因小弟比較鍾情日本野,所以我估会向 N scale 埋手
想請教一吓 Ching , what is DCC?N scale 無 DCC ?
新手乜都唔識,唔好見怪
阿柴 發表於 2009-11-17 11:20:52 | 只看該作者
DCC 係數碼控車
姐係一軌多車

有D 車仲可以加燈加聲
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-17 11:37:04 | 只看該作者
13# 阿柴

唔該阿柴 Ching
o甘即係唔有 HO 可以玩 DCC?
有乜 Ho 同 N scale brand 好呢 (我 this moment 只知 Kato and 一個 "T" 字頭 brand)
Actually Ho 同 N 嘅 Size 差多唔多架?
仲有,玩 N scale 同 Ho,有無 D 套裝好似 Marui 甘有 D 場境,唔使下下自己搞嘅 layout 呢?
Thanks a lot
阿柴 發表於 2009-11-17 12:25:21 | 只看該作者
基本上 HO 同 N SCALE 大約係差一半
1/87 : HO scale, 1/160 : N scale

另外你話有冇場景跟(我見既就冇拉)

N系有出既廠
KATO, TOMIX, FLEISCHMANN, ROCO, TRIX, .....
如有漏請其他師兄出手相助
tommy1218 發表於 2009-11-17 16:39:32 | 只看該作者
基本上 HO 同 N SCALE 大約係差一半
1/87 : HO scale, 1/160 : N scale

另外你話有冇場景跟(我見既就冇拉)

N系有出既廠
KATO, TOMIX, FLEISCHMANN, ROCO, TRIX, .....
如有漏請其他師兄出手相助
阿柴 發表於 2009-11-17 12:25

仲有常見的MICRO ACE
阿柴 發表於 2009-11-17 17:01:31 | 只看該作者
請問 MICRO ACE 多唔多現貨搵到 ??
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-18 13:19:35 | 只看該作者
17# 阿柴

尋日去過三和,Roco D starter set $4K 零都可以接受,見到 Roco D Steam 火車頭真係好正 (HO),但個頭 already expensive than a starter set

甘買 set starter and a steam 我仲 afford 到,但要整個 layout , 對新手無異係個難度......尤其 design 個路軌

但 N scale , Koto 同 Tomix D 日系火車又係我杯茶,最衰有 light , no sound ..........

而家最怕兩個 scale 玩0西,0甘就大 0 樂
阿柴 發表於 2009-11-18 16:06:09 | 只看該作者
M... 又或者咁
砌實一個LAYOUT 玩 N scale
HO scale 就可以砌一個大圓掛係天花....
咁就可以玩兩個SIZE

我個人覺得蒸氣車一定要玩大scale 先會感受到佢份古典&沈實感
所以我架車都係HO size
反之電車...柴油頭我會玩反N size

希望幫到你拉
 樓主| gattermond 發表於 2009-11-18 17:29:52 | 只看該作者
19# 阿柴

唔錯 bor Ching
我估玩 Layout N scale 会經濟 D.....
HO 就先玩繞場一週,有 mood 先用 layout
我今日應該先入手套 Kato N scale set
有時間就 post D photo 上嚟分享 la....