RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8660|回復: 27
收起左側

自製剪草機 2 <已更新>

wilzchau 發表於 2009-11-22 19:43:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

更新!加相!
-------------------
這次更新,作出了以下改善:
1. 改變消音器的出氣口
2. 加入避震系統
3. 加入油門限速
4. 更換油門控制桿
5. 更換防護膠蓋
等等.

相片:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

---------------------------------------------------------------------------------------------
研發過程:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

影片:
1. http://www.youtube.com/watch?v=NHNMZ7RgSVg
2. http://www.youtube.com/watch?v=30_sWxTmAo4&feature=related
-------------------------------------------------------------------------------------------------
舊帖: http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=131651&highlight=
請師兄給予意見,謝謝觀賞!
~日本鋒晴畫~ 發表於 2009-11-22 21:37:55 | 顯示全部樓層
效力一般,但有創意
arthurlo 發表於 2009-11-26 11:56:56 | 顯示全部樓層
勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁勁
 樓主| wilzchau 發表於 2009-11-29 12:57:02 | 顯示全部樓層
我將研發新一代的剪草機,而系統將會使用 15 級以上的引擎。
因現時的 11 級(1.8cc)不太夠力.
 樓主| wilzchau 發表於 2009-11-29 12:59:17 | 顯示全部樓層
2# ~日本鋒晴畫~

其實“效力一般”是因為片中我仍然使用魚絲線而不是刀片。
烈火之魂 發表於 2009-12-13 03:45:43 | 顯示全部樓層
好攪野牙!!!肯定好好玩o者
wd40 發表於 2009-12-22 16:57:30 | 顯示全部樓層
wow..............强
tiger1 發表於 2010-1-26 07:48:40 | 顯示全部樓層
very interesting but HK home no grass wor
aristo888 發表於 2010-2-4 12:44:59 | 顯示全部樓層
叻.............................!
kbyuen 發表於 2010-3-11 11:16:05 | 顯示全部樓層
效力一般,但有創意 x 2
清清 發表於 2010-3-11 11:22:31 | 顯示全部樓層
效力一般,但有創意 x 2
kbyuen 發表於 2010-3-11 11:16

創意無限能力有限,發明家的第一步
jacky192930 發表於 2010-3-11 11:38:47 | 顯示全部樓層
完全睇唔到d圖....c兄可唔可以正細d呀  d圖=0=
ll2002 發表於 2010-3-11 13:43:40 | 顯示全部樓層
不如試吓用冇刷motor la......都應該幾勁!!!!
bbqbbq0500 發表於 2010-3-11 16:38:25 | 顯示全部樓層
用刀片......肯定勁好多!!!!!
bbqbbq0500 發表於 2010-3-11 16:38:52 | 顯示全部樓層
13# ll2002

無刷唔可以空轉喔~~~
而且係咪要加個控@@"
 樓主| wilzchau 發表於 2010-3-11 23:49:46 | 顯示全部樓層
cold 發表於 2010-3-14 00:35:07 | 顯示全部樓層
下一次不如整部chain saw
cold 發表於 2010-3-14 00:47:45 | 顯示全部樓層
睇真D用界刀刀片都幾危險,塊刀片隨時會斷
MINI2 發表於 2010-3-15 22:59:16 | 顯示全部樓層
 樓主| wilzchau 發表於 2010-3-16 22:46:24 | 顯示全部樓層
回復 18# cold

所以我不會讓刀片碰到硬物(如:石屎)...
不過都沒辦法,論切割力刀片始終比魚絲線好...