RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fly175hk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

風帆年終賽_大美督_27 Dec2009

樓主| fly175hk 發表於 2009-12-31 09:15:21 | 只看該作者
Johnny28 發表於 2009-12-31 10:06:12 | 只看該作者

我都可能無偷雞呀(可能),建議重賽,(嘩玩多一次,正)
snipertat 發表於 2009-12-31 10:13:56 | 只看該作者
首場賽事,實悉不幸!  
http://www.youtube.com/watch?v=lDEDUCoYIXE
一睇再睇返睇橫睇直睇。睇咗八、九次,呀!〝達〞snipertat 係冇偷步 ...
EX40 發表於 2009-12-30 20:13

其實我一早知我自己無偷步.....
因為我係計好晒時間衝出黎起步...我企既位係同起步點平排的

當時工作人員不停叫三架偷步的回去...說其中一架是黃色...(即係話我)
所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步要起過步.以為前少少打個360度就ok.咪唔理佢囉..haha
點知去到老遠...帶緊頭...佢就話..我唔返去..係唔會計分..
唯有返去囉....hoho~~
最後包尾衝線....

有咩感受? 唔抵囉...因為正常應該可以攞到頭5位左右...
不過...玩的話就無咩所謂...咁樣可以攪下氣氛嘛~~
Johnny28 發表於 2009-12-31 10:52:08 | 只看該作者

當時工作人員不停叫三架偷步的回去...說其中一架是黃色...(即係話我)
所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步 ...
snipertat 發表於 2009-12-31 10:13

有個建議,下次再有賽事的話,在起步及完結點加Video Cam錄影.-則可紀錄起步及沖線美態,
二則可重看以免去一些不必要之爭論.
snipertat 發表於 2009-12-31 11:00:10 | 只看該作者
有個建議,下次再有賽事的話,在起步及完結點加Video Cam錄影.-則可紀錄起步及沖線美態,
二則可重看以免去一些不必要之爭論.
Johnny28 發表於 2009-12-31 10:52

好意見..不過又要多兩部機..同多兩個人幫手先得啦~haha
 樓主| fly175hk 發表於 2009-12-31 11:01:38 | 只看該作者

所以我覺得自己無問題.加上之前無講話如果偷步 ...
snipertat 發表於 2009-12-31 10:13

Race office Donald 給我电郵如下:
"haha, it should be the sightline issue.  賽事主任's decision should be final.  No further appeal would be allowed.  haha"

第一場實亂架啦, Donald同Tommy 真係唔話得, 本身兩人係Windsurfer, 有風都唔玩而陪我地癲
開頭D人淨係叫住肥佬同憕Jib帆偷步...點知後來講講吓又話頭三隻偷步, 早知行慢D....哈哈
Johnny, 你出位太明顯了, 吹雞嗰時你前我(黑船)成個船位呀..一於重賽  
Johnny28 發表於 2009-12-31 11:07:31 | 只看該作者
好意見..不過又要多兩部機..同多兩個人幫手先得啦~haha
snipertat 發表於 2009-12-31 11:00

紀錄起步及沖線之Video Cam可用腳架固定地上,其它之Cam可自由手提,
完成賽事後之後期剪接也多了很多片斷可用呢。
snipertat 發表於 2009-12-31 11:28:01 | 只看該作者
唔好理咁多...多D CAM....快D重賽
Johnny28 發表於 2009-12-31 11:31:11 | 只看該作者
Race office Donald 給我电郵如下:
"haha, it should be the sightline issue.  賽事主任's decision should be final.  No further appeal would be allowed.  haha"

第一場實亂架啦, Donald同Tommy  ...
fly175hk 發表於 2009-12-31 11:01

Fly175hk兄,一睇就知我的船是偷了步啦,都是想攪下氣氛想成機玩多幾次
在此非常感謝當日各工作人員之努力,有你們的幇助才能有如此成功難忘的開心賽事
 樓主| fly175hk 發表於 2009-12-31 14:35:29 | 只看該作者
Fly175hk兄,一睇就知我的船是偷了步啦,都是想攪下氣氛想成機玩多幾次
在此非常感謝當日各工作人員之努力,有你們的幇助才能有如此成功難忘的開心賽事
Johnny28 發表於 2009-12-31 11:31

攪得太多大賽怕會失去吸引力. 而且薵備需時...你地有 mud 建議或改善之處就請提出   
snipertat 發表於 2009-12-31 15:24:04 | 只看該作者
果日聽到d前輩講
佢地年齡大,老花啦...
如果下次唔好放咁出...近返岸少少....
or 個距離唔好咁長...短返少少,走多幾個圈
話仲好喎..
V70 發表於 2009-12-31 19:52:28 | 只看該作者
Yes, it was a holiday full of FUN!
Thanks all you guys!
Longing to race again with yours!
EX40 發表於 2009-12-31 20:04:26 | 只看該作者

講嚟講去,你班友想盡快整番次復仇再嘈過!

我已經諗定,下一次我只會拍攝。
Johnny28 發表於 2009-12-31 21:19:33 | 只看該作者
講嚟講去,你班友想盡快整番次復仇再嘈過!

我已經諗定,下一次我只會拍攝。
EX40 發表於 2009-12-31 20:04

錦就離冠軍又近D羅.
EX40 發表於 2009-12-31 22:25:22 | 只看該作者
錦就離冠軍又近D羅.
Johnny28 發表於 2009-12-31 21:19

熊仔唔會放過你!
死都咬住唔放……!
Johnny28 發表於 2009-12-31 23:35:15 | 只看該作者
熊仔唔會放過你!
死都咬住唔放……!
EX40 發表於 2009-12-31 22:25

個隻賴屎熊好容易攪,只要同佢保持距離唔比佢揰到就OK
信不信由你?
EX40 發表於 2010-1-1 00:20:47 | 只看該作者
個隻賴屎熊好容易攪,只要同佢保持距離唔比佢揰到就OK
信不信由你?
Johnny28 發表於 2009-12-31 23:35

哩樣嘢!杜sea先生最心感明白。
Johnny28 發表於 2010-1-1 10:56:45 | 只看該作者
哩樣嘢!杜sea先生最心感明白。
EX40 發表於 2010-1-1 00:20

Skipper 發表於 2010-1-5 19:50:23 | 只看該作者
果日聽到d前輩講
佢地年齡大,老花啦...
如果下次唔好放咁出...近返岸少少....
or 個距離唔好咁長...短返少少,走多幾個圈
話仲好喎..
snipertat 發表於 2009-12-31 15:24

同意! 假如 windward mark  太遠, 難以用視線估計航線去繞過 windward mark , 和避免撞其他船.

我全部撞船意外都在 windward mark 發生!!  

不過若windward mark  太近而又太多船, 又會冇位走容易撞船. 始終要考慮風力和船隻數量.
EX40 發表於 2010-1-5 20:46:25 | 只看該作者
同意! 假如 windward mark  太遠, 難以用視線估計航線去繞過 windward mark , 和避免撞其他船.

我全部撞船意外都在 windward mark 發生!!  

不過若windward mark  太近而又太多船, 又會冇位走容易 ...
Skipper 發表於 2010-1-5 19:50

最好就整番次,你哋同杜sir呀so咁!
喺士多碼頭賽番次,好想見吓隻robbe〝肥鵝〞!