RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2534|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖頭用的電

kazewong 發表於 2010-1-18 17:22:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問拖頭+新燈用咩電最好?
有勇冇謀 發表於 2010-1-18 17:35:03 | 只看該作者
SURE LI-po 2cell 7.4V啦, BUT TEST 過 LI-FE 2cell 6.6V 都 ok 喎...
 樓主| kazewong 發表於 2010-1-18 18:00:27 | 只看該作者
LI-po 會耐用d???
lipo 有冇容量大小之分?
ray34567540 發表於 2010-1-18 18:06:59 | 只看該作者
WYMAN 發表於 2010-1-18 22:00:20 | 只看該作者
LiFe行MFC-01會唔會好易cut電? 夠唔夠膽試下3cell LiFe
ray34567540 發表於 2010-1-18 18:06

你試過3 cell之後,冇事的話
你可以宣揚比大家知
有勇冇謀 發表於 2010-1-19 00:45:53 | 只看該作者
LiFe行MFC-01會唔會好易cut電? 夠唔夠膽試下3cell LiFe
ray34567540 發表於 2010-1-18 18:06

用6.6V LIFE 係屋企係咁 "啡" 油玩甩尾都冇死火喎.....
odaan 發表於 2010-1-19 08:59:34 | 只看該作者

我都諗緊呢個問題 , LiFe 穩定 D
但新燈 6V cut 電 , 6.6v 跌 0.6 就 cut , 好處就真係唔怕佢會過放
9.9v 又唔敢博佢會唔會燒新燈
odaan 發表於 2010-1-19 09:00:52 | 只看該作者
你試過3 cell之後,冇事的話
你可以宣揚比大家知
WYMAN 發表於 2010-1-18 22:00

我地會 "讚好" , 但仲係淆~~
odaan 發表於 2010-1-19 09:21:21 | 只看該作者
LI-po 會耐用d???
lipo 有冇容量大小之分?
kazewong 發表於 2010-1-18 18:00

玩車電都有幾種
Ni-cd(鎳鎘電) , Ni-mh(鎳氫電) , Li-Po(鋰電)

一般黎講 , 貨車最緊要長途行駛 , 所以貨車常用既係 Ni-mh 及 Li-Po
因為佢地普遍都超過 3~4000mah 或以上

一般用 Ni-mh / Li-Po 玩車
如果部車無負載下 , 而車速唔係大上大落 , 一般 4000mah 大約有兩小時行駛時間

mah , 你可以比喻為油缸容量 , 油缸越大 , 行得越耐

可能你又會問
Li-Po 除左 7.4v / 幾千 mah ...... 做乜鬼又有個 10C / 15C / 25C ..... 之類
果個係放電電流 , C 較大 , 加速能力(扭力)較好 , 一般車 10C / 15C 夠玩 , 但我揀 25C
因為車聚出街時 , 上斜或過馬路時 , 有時需要少少加速反應
(過馬路唔係代表衝紅燈 , 而係甘多部車 , 拿拿聲過左等後車有多 D 時間過)

總括黎講
Ni-mh 較重 , 易打理
Li-Po 較輕 , 同等容量之下較細 , 但要留意過放問題 , 差電機最好揀有資料睇果 D

至於點樣權衡 , 就由你自己決定
ray34567540 發表於 2010-1-20 12:18:33 | 只看該作者
但新燈 6V cut 電 , 6.6v 跌 0.6 就 cut , 好處就真係唔怕佢會過放
odaan 發表於 2010-1-19 08:59

已經睇過好多地方....rccrawler/4x4scale/google/german truck,,,,,
但都唔見有關資料, 以為有像真車用外置電變用3cell行35T,再夾份MFC-01/02落去...
亦都問過有關做玩具車既朋友, 回覆係可能得, 亦都可能塊board會好熱...機會係50/50
Chason 發表於 2010-1-20 15:55:36 | 只看該作者
玩車電都有幾種
Ni-cd(鎳鎘電) , Ni-mh(鎳氫電) , Li-Po(鋰電)

一般黎講 , 貨車最緊要長途行駛 , 所以貨車常用既係 Ni-mh 及 Li-Po

如 ...
odaan 發表於 2010-1-19 09:21

真喺好詳盡下喔,THX
Q-pet 發表於 2010-1-20 17:22:15 | 只看該作者
已經睇過好多地方....rccrawler/4x4scale/google/german truck,,,,,
但都唔見有關資料, 以為有像真車用外置電變用3cell行35T,再夾份MFC-01/02落去...
亦都問過有關做玩具車既朋友, 回覆係可能得, 亦都可能塊boar ...
ray34567540 發表於 2010-1-20 12:18

但你會覺得有人會勇敢拎新燈去試9.9v電嗎--
燒左係未你比番錢先=-=
如果係我幫你試
Q-pet 發表於 2010-1-20 17:23:34 | 只看該作者
odaan 發表於 2010-1-19 08:59

但外接電變咁唔用新燈未可以玩內好多囉^^
Daytona 發表於 2010-2-26 05:58:37 | 只看該作者
玩車電都有幾種

如 ...
odaan 發表於 2010-1-19 09:21

好詳細,對我黎講好有用!Thanks~~!!
導雷斯 發表於 2010-2-26 12:01:32 | 只看該作者
但你會覺得有人會勇敢拎新燈去試9.9v電嗎--
燒左係未你比番錢先=-=
如果係我幫你試
Q-pet 發表於 2010-1-20 17:22

我知有人用12v粉電插mfc01
行左一圈天水圍但冇事
老尖 發表於 2010-2-26 17:00:32 | 只看該作者
我知有人用12v粉電插mfc01
行左一圈天水圍但冇事
導雷斯 發表於 2010-2-26 12:01

你講我??
正確黎講13-14v最高- -"(滿電時)