RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: leewui
打印 上一主題 下一主題
收起左側

田宫的粗牙小齿是不是和其它的粗牙小齿唔同

樓主| leewui 發表於 2006-7-15 13:43:05 | 只看該作者
TB02用个小齿是几P的呀,是唔是同TT01一样架
 樓主| leewui 發表於 2006-7-15 22:56:26 | 只看該作者
我想用个23T田宫出的小齿在部TB02个度,个小齿是同TT01个两个快齿是一样的规格
 樓主| leewui 發表於 2006-7-17 22:21:07 | 只看該作者
田宫个原装小齿19T的是唔是55P架
AMAT 發表於 2006-7-17 22:22:17 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-7-17 22:21 發表
田宫个原装小齿19T的是唔是55P架

又19T又55P......唔明你講乜......
 樓主| leewui 發表於 2006-7-17 22:28:25 | 只看該作者
唔是呀,TT01原装唔是有个19T小齿个,我想问下区是几P的呀,区个数会同24T25T两个快齿个数是一样的呀,是几多P呀
ALEXANDER 發表於 2006-7-17 22:29:51 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 17/7/2006 10:22 PM 發表

又19T又55P......唔明你講乜......

IQ題19T係唔係55T呢!?我覺得唔係
 樓主| leewui 發表於 2006-7-17 22:30:57 | 只看該作者
个原装粗牙小齿是几P呀
AMAT 發表於 2006-7-17 22:42:06 | 只看該作者
原帖由 leewui 於 2006-7-17 22:30 發表
个原装粗牙小齿是几P呀

你唔駛理佢幾多P啦......

田宮得兩種SPEC齒,一係.4(粗牙),一係就.6(幼牙).

你話要粗牙O既田宮齒,係得一種SPEC O既唧.......

至於你要幾多T呢,我唔記得由幾多開始,但就肯定由19T到27T都有.
多數就兩隻咁買(如23T加24T一包),如果係加硬就一隻咁買.

TT01原裝跟俾你果隻就係19T.

至於你話個大齒,TT01係可以用到61T(原裝白色果隻,買全套車跟埋),58T同55T.
你買一包快齒就已經包咗一隻58T同一隻55T係入面.

至於你想點搭齒比,原裝61T,說明書有寫,想知58T同55T,你買呢SET齒果時有說明圖,你想夾埋摩打牙買,睇呢到自己配.

58T配22T  6.85
58T配23T  6.56
58T配24T  6.28
58T配25T  6.03
55T配25T  5.72

TT01果O的窿位置有規限,唔係話你想點配都得.

OK?明未?

至於個編號,唔知.亦都唔會有邊個會記得.要你自己去田宮網到自己CHECK.
SunLi 發表於 2006-7-17 22:47:54 | 只看該作者
請教!

TT01可唔可以再搭抵D齒比? ----細過5.72

說明書冇寫,想試用26T,27T pinion gear 唔知得唔得....

AMAT 發表於 2006-7-17 22:55:06 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-7-17 22:47 發表
請教!

TT01可唔可以再搭抵D齒比? ----細過5.72

聽聞有人話得,有日本網站提過.
但我未試過,我唔敢講.

有人話用到F201 O的齒,但我亦都未試過.

但搭太低未必係著數.
SunLi 發表於 2006-7-17 23:00:06 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-7-17 22:55 發表

聽聞有人話得,有日本網站提過.
但我未試過,我唔敢講.

有人話用到F201 O的齒,但我亦都未試過.

但搭太低未必係著數.

Thank you... 重想用盡D隻白豬添.
AMAT 發表於 2006-7-17 23:03:52 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-7-17 23:00 發表

Thank you... 重想用盡D隻白豬添.

白皮豬扭力唔係咁大.....軸車點都要扭力大返小小好.....