RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1367|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手差電問題

jjasonn2000 發表於 2010-2-19 11:24:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Charger: Fighter II
Battery: Intellect, 5000mAh (NiMH)

1. 係咪用2.0A差對舊電最好呀?
2. 我想問新電大約要差幾耐架?
Q-pet 發表於 2010-2-19 11:29:41 | 只看該作者

你可以用5.0a去叉既時間快d..因為你舊電係5千容量.
但你想用2a叉係可以時間慢d囉...
五千起碼都要叉成個鐘...但如果叉個時舊電一陣間已經勁熱..係好熱舊電有機會懷懷地
一般叉個時係微暖
 樓主| jjasonn2000 發表於 2010-2-19 11:38:14 | 只看該作者
你可以用5.0a去叉既時間快d..因為你舊電係5千容量.
但你想用2a叉係可以時間慢d囉...
五千起碼都要叉成個鐘...但如果叉個時舊電一陣間已經勁熱..係好熱舊電有機會懷懷地
一般叉個時係微暖
Q-pet 發表於 2010-2-19 11:29

唔係話current set得低d舊電會耐用d咩?
Q-pet 發表於 2010-2-19 11:45:35 | 只看該作者
唔係話current set得低d舊電會耐用d咩?
jjasonn2000 發表於 2010-2-19 11:38

你用高A叉舊電未爆D囉..
你細A叉未舊電好D囉...
但如果你唔趕時間未慢慢用2A叉
 樓主| jjasonn2000 發表於 2010-2-19 13:40:47 | 只看該作者
你用高A叉舊電未爆D囉..
你細A叉未舊電好D囉...
但如果你唔趕時間未慢慢用2A叉
Q-pet 發表於 2010-2-19 11:45

仲有身7想順便問埋如果要set MFC-01既燈, 係咪要將個Futaba搖控set入'programming mode'先架? 咁佢先記得我要佢做乜.
Q-pet 發表於 2010-2-19 13:41:55 | 只看該作者
仲有身7想順便問埋如果要set MFC-01既燈, 係咪要將個Futaba搖控set入'programming mode'先架? 咁佢先記得我要佢做乜.
jjasonn2000 發表於 2010-2-19 13:40

你張控既微調置中先再set車一次
 樓主| jjasonn2000 發表於 2010-2-19 13:47:17 | 只看該作者
你張控既微調置中先再set車一次
Q-pet 發表於 2010-2-19 13:41

你意思係首先入左programming mode set好哂MFC-01 (根據MFC-01說明書). 然後將微調置中再set servo?
Q-pet 發表於 2010-2-19 18:00:22 | 只看該作者
你意思係首先入左programming mode set好哂MFC-01 (根據MFC-01說明書). 然後將微調置中再set servo?
jjasonn2000 發表於 2010-2-19 13:47

我唔知你邊支控..
就算當4EX..你都要張控D微調全部置中先
再按MFC-01個粒白色制按實佢..之後POWER燈閃
係控既左手邊..上下右左..控右手邊..上下右左..
再控粒制一野