RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4271|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

YOKOMO新飄移胎 - ZERO ONE R2 - 組裝 試玩分享

GARY^^ 發表於 2010-4-8 22:23:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

剛買左一套新出飄移胎, 同大家分享下...

組立說明

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

1PACK有外胎*2+TIRE SPACER*2

登錄/註冊後可看大圖

先由外胎入面將TIRE SPACER拆出來...再裝TIRE SPACER (注意有4條短坑在12, 3, 6, 9點位置, 稍後落膠水的位置)
TIRE SPACER林林地, 慢慢裝上隻RIM度就得..

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

外胎係好硬既膠物料, 同隻RIM只有好少空間..

登錄/註冊後可看大圖

說明書話搽少少油在TIRE SPACER先再裝外胎會順好多, 我就俾左DD用剩既珠差油, 果然易入好多~
仲有說明書指示要TIRE SPACER其中一條坑對準外胎上面YOKOMO字樣中間先好入, 完全入好之後再在4條坑位置落痴胎膠水固定~(我就未痴胎, 因為其實已經好難蚊番出來)

如法泡製好容易就裝好1套胎喇~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

未裝上車, 入番落袋先~~

登錄/註冊後可看大圖

聼晚會試車, 之後再同大家分享下~~
orangeteam 發表於 2010-4-8 22:30:38 | 只看該作者
前幾日見翻貨,未知今次比賽係咪會轉晒用佢,等你報告啦
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-8 22:34:24 | 只看該作者
我自己娛樂~比賽唔關我事
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-8 22:44:20 | 只看該作者
聼晚在溜冰場試車, 睇下用左套胎會唔會即刻上身變CS高手
suki 發表於 2010-4-8 22:48:25 | 只看該作者
期待~!!
skywoo1105 發表於 2010-4-9 13:19:39 | 只看該作者
yokomo網有圖文 裝呔教學
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-9 16:05:31 | 只看該作者
係咩..? 好少上肉記網唔知TIM..
BTW都係分享下JE~~
suki 發表於 2010-4-10 19:16:08 | 只看該作者
係咩..? 好少上肉記網唔知TIM..
BTW都係分享下JE~~
GARY^^ 發表於 2010-4-9 16:05

C-HING 套野要砌???我見你最後1張砌好~
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-10 23:49:00 | 只看該作者
C-HING 套野要砌???我見你最後1張砌好~
suki 發表於 2010-4-10 19:16

==唔多明...
總之4隻RIMS係另外買, 胎就自己裝上去...
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-11 00:35:20 | 只看該作者

時間關係尋晚只玩左大約1粒鐘...
粗略比較左火石胎同呢套R2胎性能...
發覺R2胎偏硬同跣...之前玩過普通DRIFT TIRE, 火石胎同HPI有紋像真胎...
比較過之後認為:普通DRIFT TIRE(勁跣. 類似水喉胎) 火石胎(都好跣) R2(跣) HPI有紋像真胎(咬到好似快車飄移)
R2胎估計COME蝕過其他3種胎(要玩多幾排電試下先知)...
o係溜冰場試左火石胎同R2胎, 火石胎一味跣住胎空轉, 慢動作飄移..R2胎情況好D, 動作比較靈活同流暢, 飄移速度快左...
個人認為R2胎比較適合在高摩擦力場地..令本身的抓地力發揮得更好..仲可以用較快車速橫滑..
價錢就大約係火石胎賣$140 4條, HPI有紋像真胎賣$150 4條, R2胎$164 4條...我認為R2胎係貴, 但貴得來有價值...
因為唔需要好似火石胎咁大力DUP條LING入去又唔使驚玩玩下鬆條胎出來, 有紋像真胎唔會鬆出來但玩熱左條胎又會變林(林D再咬D), R2膠水都唔使落(好實淨), 火石胎偏跣有紋像真胎又太咬, R2胎就好似樣樣都有比較好既平衡..而且價錢都爭10幾20蚊, 大家玩得呢D既..咁少錢都唔志在啦, 同埋R2胎始終比較正統(肉記出品), 值得大家去投資既~~

最後補番2張相大家睇下~
DriftNoobie 發表於 2010-4-11 01:48:02 | 只看該作者
Thanks for the report.

Very helpful.

I will try them later.
gegegum 發表於 2010-4-11 02:14:45 | 只看該作者
Thanks for the report.

Very helpful.

I will try them later.
DriftNoobie 發表於 2010-4-11 01:48 AM

你唔係要仔唔要車咩!?
DriftNoobie 發表於 2010-4-11 02:47:57 | 只看該作者
回復 12# gegegum

係呀, 唔會買新車, 但可以買新轆.  

D舊車都仲係樹.  
椰禮 發表於 2010-4-11 04:48:01 | 只看該作者
睇黎樓主你指既火石係ACTIVE WO,咁姐係仲咬D
fun 發表於 2010-4-11 04:58:58 | 只看該作者
得閒又出去睇下先@@邊間有
WallaceNg 發表於 2010-4-11 05:29:25 | 只看該作者
請問咩叫 "普通DRIFT TIRE"??
咁有無試super d?
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-11 18:16:35 | 只看該作者
回復  gegegum

係呀, 唔會買新車, 但可以買新轆.   

D舊車都仲係樹.
DriftNoobie 發表於 2010-4-11 02:47

一於買新轆啦
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-11 18:17:37 | 只看該作者
得閒又出去睇下先@@邊間有
fun 發表於 2010-4-11 04:58

偉哥有售. 上2樓睇下~
 樓主| GARY^^ 發表於 2010-4-11 18:23:33 | 只看該作者
睇黎樓主你指既火石係ACTIVE WO,咁姐係仲咬D
椰禮 發表於 2010-4-11 04:48

唔係ACTIVE..我買唔到呢隻== 我試果隻火石係食粥買既$14X 4條..個牌仔寫住DRIFT MANIA..

左邊係火石. 右邊係HPI果款咩STAGE D TYPE A RADIAL.
阿彥 發表於 2010-4-11 18:39:02 | 只看該作者
耐唔耐玩先???