RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5428|回復: 12
收起左側

新人 tomix starter set 一問

endles 發表於 2010-6-1 19:08:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想入門玩下 starter set
見 yahoo jp 有 set Tomix A+B+C set 同埋兩 set 車
個 layout 我諗夠玩了
係 set 車唔知係乜

我對車冇乜 preference 的, 但求樣 ok 唔易壞同有燈
請問依兩 set 車 ok 架嘛?

if 個價 close at yen 20,000, set 野應該 <5kg?
運到香港 around  2.5k
請問個價 ok ma? 還是香港買番平 d...

photos attached:
okanotake-img600x338-1275181173d5vxt386540.jpg okanotake-img600x338-1275181174o77tir86540.jpg okanotake-img600x338-1275181174pccdvf86540.jpg

Thanks for advices : )
SSD 發表於 2010-6-1 21:46:44 | 顯示全部樓層
點解唔買新車呢?
而且隔山買牛,有問題點算?
收錢後收唔到貨點?
這些starter set在香港都可以買到!
所以建議你考慮清楚,買新車,
一套一套加上去。以免日後麻煩,大家都唔好!
你收到唔得時,佢話寄出前好正常,點呢?
所以當面試清就最好,而日本商店賣給你時一定試過,good service,
有問題欠件時可以寄回新,當然自已付郵費哪。
照我睇套車好舊,而且包裝唔多對,
電車加客卡是一套,通勤車是另一套!
 樓主| endles 發表於 2010-6-1 22:38:35 | 顯示全部樓層
因為咁買平過散買好多嘛... 唔想一開始投資咁多...
差唔多一半價錢...

咁係唔係買連車果 d starter set + 上網訂 layout B + C 會穏陣 d?

另外想問下 tomix M1 可唔可以同 kato V1 + V2 一齊用架?
還是要用死一 set 的? thanks...
SSD 發表於 2010-6-2 09:06:36 | 顯示全部樓層
如果只想買來試試,自已決定。
Kato和Tomix路個接口有出入,
金屬路軌就可共通,但路基塑膠部份就不能。
其它通勤列車,不能共通。
貨物+機車都不能共通,但更換萬用掛扣(內付)後就可以使用,互通。
但萬用扣好大和失真。(可以自已更換)
所以基本不用玩死一間廠,
建議去你買本Kato & Tomix cataloge,看看。
佢地有說明加燈,換扣,追加物件等,對你有益,
因為日本仔D書,圖多,字少,慢慢比較,路軌,火牛,附件等,
你只看中文字都會明明地。
再然後有時間再買layout例書作參考,都可以滿足你50-60%
因為玩火車是一個黑洞 $$$$$....$$$$...
fyin 發表於 2010-6-2 10:31:57 | 顯示全部樓層

你一定要先決定用kato or Tomix 路軌先. 因日後再換其他牌子就有困難....$$$$$$$$$$
車就睇邊間廠出得靚啲. 有啲車Kato 會靚啲, 有啲車Tomix 會靚啲. (最好兩款一同比較你就會睇到邊間廠出得靚啲. 建築物就Tomix 款多好多同靚好多.
但係都要你自己行多幾間火車舖同睇多啲. Kato & Tomix Catalog 兩本都要買.
裡面有好多Layout 同接線圖, 好有用又有日本火車發燒友介紹自己的火車.
fyin 發表於 2010-6-2 10:36:43 | 顯示全部樓層
我開始都係玩日本車 N scale, 現在轉玩Ho scale. 真係靚好多同detial 好多.
一步一步慢慢玩上去喇. 不過就一路路跌落個黑洞到$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
SSD 發表於 2010-6-2 11:22:08 | 顯示全部樓層
開始時玩日本N scale.......在SOGO三樓買,
玩玩o下變玩HO....;美國車,
最後跌落銅車個黑洞,......$$$$$,
90年代D膠車未有現在多details,好普通,
再上網訂些detail parts回來,加上架車處。
 樓主| endles 發表於 2010-6-3 01:23:08 | 顯示全部樓層
咁我都係睇下書先...
請問依本邊度有得買呀?

登錄/註冊後可看大圖

thx...
SSD 發表於 2010-6-3 13:06:19 | 顯示全部樓層
這本書你可往崇X公司問問,
或往尖沙咀智X圖書公司看看。
fyin 發表於 2010-6-3 13:56:23 | 顯示全部樓層
你可以去三和模型樓上火車部睇睇, 佢地都有好多日本火車書.

[quote] ....我對車冇乜 preference 的, 但求樣 ok.........
我開始玩時都係乜 preference ,覺得平就買。
到了現在後悔買太多。
所以提議一開始便要小心選擇。
justice 發表於 2010-6-9 22:10:27 | 顯示全部樓層
一開始買KATO Set M1 會較平 , 另外先再買車
snowsenki 發表於 2010-6-9 23:54:41 | 顯示全部樓層
我自己就用TOMIX的
多款式D

我遅D会放出黎