RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1788|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TT-01甩尾問題一問

buzzybee82 發表於 2010-6-6 01:50:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日晏晝係橋底玩....地有少少乾....同frds一樣係用海棉軚,個個都無事, 但我就甩尾甩到癲左....想向各位師兄師姐請教下解決方法

簡單setting如下:
前直\後珠
trf damper (前700後500) 4x白色短彈弓
前toe 0, 後toe 2度杯

唔係咪剛剛換左後珠(之前用牙差)就出現呢個問題....如果其他因素不變....個珠差應該要扭鬆d定緊d?

請多多指教.
taipo73x 發表於 2010-6-6 04:07:16 | 只看該作者
用咩車太?
威威 發表於 2010-6-6 09:07:01 | 只看該作者
師兄,橋底好虾人玩,好多師兄都玩到服晒!
以下是自己少少心得,如果有錯請師兄更改:
1/首先要有套肥仔做既呔
2/頭彈弓可以硬過尾
3/頭轆toe out  (自己慢慢試,因為係:要行大直路讓架車唔好左右走,唔定)尾轆一定要toe in
4/尾camber2度,頭camber1.5度
5/珠差係一個好重要既問題,一定要每次都要較(因為每日個天氣及地下情況都會不同的)
6/車身離地約4mm,不能超過6mm
 樓主| buzzybee82 發表於 2010-6-8 10:00:34 | 只看該作者
已經用緊肥仔太喇 (不過已經開始爛緊 -_-")~~~~不過個日地面係比較乾....但係我其他朋友都無我呢個問題...得我一個甩

我用原裝A臂...好似無得較camper喎??
車身大約5~6mm左右啦
 樓主| buzzybee82 發表於 2010-6-8 10:02:32 | 只看該作者
點解我個post會去左瓢移板既?