RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jimjimracing
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RUN IN 540J

教主 發表於 2006-8-2 14:54:25 | 只看該作者
原帖由 jimjimracing 於 2006-8-2 13:09 發表
係 run in 好d. 耐用d. 唔會咁快打柴.   
老實講. 係同佢地一樣快我都己經好開心啦.
接近咪好囉. 你估run in 好會快好多咩?除非有人做手腳啦..
我用多d時間run in 係使個摩打發揮最佳表現.

教主玩咩class ...
青山杯 540 組 預埋我.

青山杯 540 組 YMC 有得玩~~  

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=17049&extra=page%3D1

等你~~~  
kai230955 發表於 2006-8-2 20:44:28 | 只看該作者
教主好心教下我玩540J啦。:'(
教主 發表於 2006-8-3 16:47:17 | 只看該作者
dont play me la ~~
hakuchoi321 發表於 2006-8-3 17:12:12 | 只看該作者
圈住戈兩個地方放埋落水都得?
小弟都係驚驚地
calvinpun2000 發表於 2006-8-3 17:13:39 | 只看該作者
小弟都想試,但我只有一個540j

aydinkao 發表於 2006-8-3 18:48:19 | 只看該作者
原帖由 hakuchoi321 於 2006-8-3 17:12 發表
小弟都係驚驚地

絕對沒問題的
把白馬達整顆放入水中都無問題
我也這樣磨合(用3.6V)
只要記得導線不要直接短路即可
而且可以滴入微量中性洗碗精
可增加潤滑與清潔
邊磨邊檢視碳刷
碳刷鋸齒邊緣磨平即可
最後用高壓空氣噴乾、吹風機烘乾
軸承上些油就好啦
老人家 發表於 2006-8-3 18:53:48 | 只看該作者
原帖由 hakuchoi321 於 2006-8-3 17:12 發表
小弟都係驚驚地

朋友你的摩打是直流不是高壓交流加上水是一個電阻導體 , 一萬個放心都不止是一億個放心
ALEXANDER 發表於 2006-8-3 18:59:16 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 3/8/2006 06:53 PM 發表

朋友你的摩打是直流不是高壓交流加上水是一個電阻導體 , 一萬個放心都不止是一億個放心

請問電阻導體是什麼???水不是導電嗎???為何不會shot???但電變入水又會.........thanks
Nobuta 發表於 2006-8-3 19:51:00 | 只看該作者
原帖由 aydinkao 於 2006-8-3 18:48 發表

絕對沒問題的
把白馬達整顆放入水中都無問題
我也這樣磨合(用3.6V)
只要記得導線不要直接短路即可
而且可以滴入微量中性洗碗精
可增加潤滑與清潔
邊磨邊檢視碳刷
碳刷鋸齒邊緣磨平即可
最後用高壓空 ...

一定要用3.6v 嗎?
我照常用電車用的電,再在控的前後中位微調,慢慢的讓馬達轉可以嗎?
謝指教
馮馮ymc 發表於 2006-8-3 19:51:43 | 只看該作者
原帖由 ALEXANDER 於 2006-8-3 18:59 發表

請問電阻導體是什麼???水不是導電嗎???為何不會shot???但電變入水又會.........thanks

有雞先定有疍先???
 樓主| jimjimracing 發表於 2006-8-3 19:59:02 | 只看該作者
相信創造論的朋友一定話有雞先啦.

進化的朋友就仲係度諗緊...

水雖然係導體. 但對於銅線來講水依然具較大的電阻.固不會導電或shot電.  電變入水係電子零件短路.並不是摩打這麼大功率的東西. 以上只係在下的推測.  電變入水唔行.  放係電視機上. 或風筒一吹. 又好返.  水真係好神奇.
老人家 發表於 2006-8-3 20:32:44 | 只看該作者
各種物質之電阻
各種物質均有大小不等的電阻值 , 因其電阻之不同 , 可分別歸屬於導體 , 絕緣體 , 不良導體及半導體四種材料

絕緣電阻
絕緣體有阻止電流通過的特性 , 但若加上高電壓時 , 會有少許的漏電流流過絕緣體的內部或表面 , 絕緣電阻是阻止漏電流通過的能力 , 阻值愈大愈好 , 通常 以百萬歐(MΩ)計 , 絕緣電阻會因材質劣化 , 表面附著之有機物塵埃及水滴等而減小

電解液電阻
將蒸餾水加入容器內 , 直流電源接上時 , 幾乎沒有電流流通 , 但若在蒸餾水中加入少許食鹽的話 , 就有電流了 , 食鹽濃度愈高則電流量愈大 , 溶液中之食鹽 (NaCl)因電離而分解成鈉離子(Na+)及氯離子(Cl-), 類此狀態之溶滌稱為電解液 , 如食鹽能分解成離子者稱為電解質 , 量度電解液之電阻時 , 必須使用交流電源以防止極化作用之影響

接地電阻
將銅板埋入大地內(接地), 加上電壓後 , 電流如箭頭方向流動 , 如此意謂地球是一個大導體 , 銅板與大地間之電阻稱為接地電阻 , 其阻質與土質 , 水分與含電解質的程度有關

接觸電阻
電路之開關使電流通斷 , 開關的刀片(A)與夾片(B)若無完全密接時即有接觸電阻存在 , 接觸電阻大時 , 電流不易流通 , 接觸部分容易發熱而引起故障

我們一般日常生活中的水 , 之所以會導電 , 是因為水中含有許多的雜質 , 真正的純水是不導電的 , 現在常用在半導體工業中的「超純水」, 去除了很多的雜質 , 沒有導電離子的存在 , 因此 , 幾乎是不導電的非導體  , 所以用上煲過的水作 RUN-IN 是無問題
馮馮ymc 發表於 2006-8-3 21:20:59 | 只看該作者
原帖由 jimjimracing 於 2006-8-3 19:59 發表
相信創造論的朋友一定話有雞先啦.

進化的朋友就仲係度諗緊...

水雖然係導體. 但對於銅線來講水依然具較大的電阻.固不會導電或shot電.  電變入水係電子零件短路.並不是摩打這麼大功率的東西. 以上只係在下的 ...

貢呀係,電話都係呀
ifrogi 發表於 2006-8-4 12:29:44 | 只看該作者
原來要用保左既水...
不過我用水喉水整....
結果就係有 電解作用.... 有少少似銅繡 既野係正解
不過 問題不大
因為表面一磨就無事~
3.6v 好似有d多~
用1.3-2v 好似好d
因為3.6v run 得3-4個鐘  杯水都暖暖地~ 熱對磁有害
2v 就剛剛好

Nobuta 發表於 2006-8-4 15:44:53 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-8-4 12:29 發表
原來要用保左既水...
不過 問題不大
因為表面一磨就無事~
3.6v 好似有d多~
因為3.6v run 得3-4個鐘  杯水都暖暖 ...

有冇影你駁電ge情況… 可以貼出來嗎?
ifrogi 發表於 2006-8-4 15:56:15 | 只看該作者
都係只係直接兩粒電之麻~  無咩特別~
但係近來買左 lrp pulsar 2 charger  有得整2v-7.2v run-in motor mode
都幾好~
faifaikin 發表於 2006-8-4 17:16:19 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-8-4 15:56 發表
都係只係直接兩粒電之麻~  無咩特別~
但係近來買左 lrp pulsar 2 charger  有得整2v-7.2v run-in motor mode
都幾好~

師兄~~
係唔係接兩粒AA電~~~跟住RUN兩個鐘就OK架喇?
要唔要加牙膏?
 樓主| jimjimracing 發表於 2006-8-4 17:21:15 | 只看該作者
he use the charger to run in the motor.  if the charger has such function.

we both try tooth paste.  but found that there will be  some oxidation at the positive polarity.

2 hrs...  longer the better. and the contact surface should be maximum and smooth.  may take days...
s 發表於 2006-8-4 21:10:25 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-8-4 12:29 發表
原來要用保左既水...
不過 問題不大
因為表面一磨就無事~
3.6v 好似有d多~
因為3.6v run 得3-4個鐘  杯水都暖暖 ...

其實快幾多ar? 花生油會唔會好d???
馮馮ymc 發表於 2006-8-4 21:15:31 | 只看該作者
原帖由 s 於 2006-8-4 21:10 發表

其實快幾多ar? 花生油會唔會好d???

.......................刀乜定C頭乜好d哩???