RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1818|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

牙生

andrew007 發表於 2010-9-9 17:29:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問吓師兄知唔知港島or九龍邊度有2mm,3mm牙生賣
georgej 發表於 2010-9-9 21:42:21 | 只看該作者
回復 1# andrew007

要幾長.kws模型車店舖有
 樓主| andrew007 發表於 2010-9-9 22:27:49 | 只看該作者
回復 2# georgej

我想你誤會了,牙生係用來將銅枝or鐵枝攪牙的工具
kenl 發表於 2010-9-9 23:01:12 | 只看該作者
攪牙個D叫牙生?真係未聽過,呢樣我都買唔小,我叫佢做 絲板 或攻絲帽 真正叫乜就唔知,九龍新填地街,廣東道及鴨僚街 五金鋪都有得賣
joeleung 發表於 2010-9-9 23:03:22 | 只看該作者

你所指的工具應該叫牙板或絲板, 去新填地街/登打士街附近的五金舖(善昌/保華/中惠........等等都有)
普通的約$50/pcs, HSS(鋒鋼)會貴D, 記得買埋Dup牙油, 一定要靚果隻(紅色樽), 約$80/bottle(約500cc)
batmanhu 發表於 2010-9-9 23:40:29 | 只看該作者
你所指的工具應該叫牙板或絲板, 去新填地街/登打士街附近的五金舖(善昌/保華/中惠........等等都有)
普通 ...
joeleung 發表於 2010-9-9 23:03

Joe兄, 都係個句: Long time no see". 仲有無放船????
georgej 發表於 2010-9-10 00:43:41 | 只看該作者
回復 3# andrew007

師兄.可能我誤會了,讀書時只記得師傅教過,牙明關.是通關羅絲別名.我們又叫"牙山"同音.原來師兄想找"絲攻".以上師兄已解決問題了.thx
joeleung 發表於 2010-9-10 21:36:06 | 只看該作者
Joe兄, 都係個句: Long time no see". 仲有無放船????
batmanhu 發表於 2010-9-9 23:40

康兄, 好久不見, 這排好忙, 有成兩年無放船, 連整都無時間整!
batmanhu 發表於 2010-9-11 10:35:46 | 只看該作者
康兄, 好久不見, 這排好忙, 有成兩年無放船, 連整都無時間整!
joeleung 發表於 2010-9-10 21:36

偷得浮生半日閒 - 哈哈