RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2242|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

RC4WD D90

達人 發表於 2010-9-22 14:31:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
CR-01xD90
sunday 發表於 2010-9-22 21:03:01 | 只看該作者
hehe, new parts
wyman18 發表於 2010-9-23 11:35:00 | 只看該作者
達人又買新野,恭喜恭喜
 樓主| 達人 發表於 2010-9-24 00:55:56 | 只看該作者
個殼啲膠好唔掂我諗玩兩次可以KO佢
fun 發表於 2010-10-26 14:44:52 | 只看該作者
冇咁兒嬉呀...但幾靚!買左幾銀牙
tnrryan 發表於 2010-10-26 21:17:36 | 只看該作者
I think D90 should be placed on CC01
COLT仔 發表於 2010-10-27 15:51:58 | 只看該作者
幾靚唔錯唔錯
augrifle 發表於 2010-10-27 17:27:14 | 只看該作者
http://store.rc4wd.com/Gelnde-11 ... cale-Body_p_23.html

根據網站話個殼係用Lexan做,而且底、面都有保護膠紙,但據我所知Lexan料有吸水的特性,即係會吸入空氣中的水分,所以膠片吸膠加工前,一定要用運風焗爐烘乾,除去水分.

一貫做法係除去一面的保護膠紙,再放入焗爐烘乾, 以1mm厚的Lexan計,要用攝氏120度烘焙最小一小時,否則吸塑時,整塊膠片會爆起大量氣泡,這是由於水分急速蒸發所至。

孖星、HPI、Proline的車殼都係得一面有保護膠紙,我都好想知道有甚麼方法不用移除保護膠紙,又能保證烘乾後一個氣泡都冇,除非塊膠片係不用烘乾的PVC或其它低溫膠料(吸塑溫度攝氏100度以下, Lexan是180度)。請問有冇ching可以指教下?