RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 1234vvv
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手造巴士-利奧普蘭Neoplan Centroliner(己完成)

bnn 發表於 2010-11-14 00:00:06 | 只看該作者
依家好多師兄都整巴士,師兄你架巴士好靚
聶風 發表於 2010-11-14 12:14:19 | 只看該作者
有計喎,車頭用 man 鬼面罩改
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-11-14 12:14:37 | 只看該作者
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-11-14 12:17:15 | 只看該作者

quote]有計喎,車頭用 man 鬼面罩改
聶風 發表於 2010-11-14 12:14 [/quote]

邊度係,其實是我懶所以先諗倒。
wyman18 發表於 2010-11-14 12:17:45 | 只看該作者
各位好,小第無玩RC都有10年8年,無意間上網見到師兄門做的巴士很型很有氣勢,所以心癢癢又想試下做,
圖片是 ...
1234vvv 發表於 2010-11-6 12:00

師兄~整巴士唔一定要跟曬ge姐~留番少少自己ge設計&風味,咪仲好~
eric13 發表於 2010-11-14 19:38:35 | 只看該作者
你架巴士好靚
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-11-30 21:10:09 | 只看該作者
2010-11-30更新

車尾半完成

登錄/註冊後可看大圖
車廂加燈,加貼紙。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
因為我是新來的不清楚,請問為什麼帖子的編輯鐽不見了??
宅男 發表於 2010-11-30 21:59:22 | 只看該作者
讚~~~!!!!!!!!!
koda 發表於 2010-11-30 23:25:24 | 只看該作者
回復 28# 宅男

你要多多學習學習喇~宅男師兄
koda 發表於 2010-11-30 23:27:46 | 只看該作者
回復 27# 1234vvv

樓主架巴士整得好似好令呀"小弟都未必整到好似師兄果架咁令呀"
係喎,真係吾見左個編輯制喎= ="
宅男 發表於 2010-12-1 19:12:38 | 只看該作者
回復  宅男

你要多多學習學習喇~宅男師兄
koda 發表於 2010-11-30 23:25

依D意見真係中肯~~~

(叫我阿聰OK啦~~)
sekwing211 發表於 2010-12-1 19:49:00 | 只看該作者
回復 30# koda

係咪因為冇板主@@?
sekwing211 發表於 2010-12-1 19:51:04 | 只看該作者
數主架車真係要比100個讚,不過我覺得d椅好似怪怪地
koda 發表於 2010-12-1 19:57:36 | 只看該作者
回復 31# 宅男

聰師兄你好
koda 發表於 2010-12-1 19:58:14 | 只看該作者
回復 32# sekwing211

可能係啦~不過冇左呢粒制真係好吾方便><
sekwing211 發表於 2010-12-1 20:08:51 | 只看該作者
堅係唔方便,岩岩發現打錯字!改唔到-.-
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-12-2 23:18:35 | 只看該作者
數主架車真係要比100個讚,不過我覺得d椅好似怪怪地
sekwing211 發表於 2010-12-1 19:51

謝謝,我都感覺很難看,因為發泡膠感覺太硬,所以用布同棉花造出真椅效果,但是意想不到很難造同埋口。
凱燄煞 發表於 2010-12-4 00:33:57 | 只看該作者
neoplan係man既咩??
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-12-4 11:27:51 | 只看該作者
neoplan係man既咩??
凱燄煞 發表於 2010-12-4 00:33

你好,因為我對巴士知識尚淺,應該係叫Neoplan Centroliner三軸底地台巴士.是實上只是我以此為基礎加上隨想創作的混合物。
 樓主| 1234vvv 發表於 2010-12-4 11:31:04 | 只看該作者
附加資料:
(轉載自維基百科)
Neoplan Centroliner
出自維基百科,自由嘅百科全書跳去: 定向, 搵嘢
Neoplan Centroliner

Neoplan Centroliner三軸雙層巴士
--------------------------------------------------------------------------------

Neoplan Centroliner Evolution掛接巴士
--------------------------------------------------------------------------------

製造廠 Neoplan
邊道出 德國
取代咗 Neoplan N40xx系列
製造年份 1997年—
規格

Neoplan Centroliner係德國Neoplan出嘅一系列低地台城市巴士,1997年推出。

成個Centroliner系列包括有唔同長度嘅中型巴士、大型單層及掛接巴士同埋三軸雙層巴士。Neoplan同埋MAN合併之後,新版Centroliner大型單層及掛接巴士喺2002年面世,又叫Neoplan Centroliner Evolution。

Centroliner蹤跡遍及歐洲,但亦有巴士被運去亞洲,包括日本同埋香港。喺香港,Neoplan除咗出過162架Centroliner雙層巴士畀九龍巴士同埋30架Centroliner雙層巴士畀新世界第一巴士之外,亦曾經喺2003年運咗一架用猛獅A34底盤同埋Neoplan Centroliner雙層車身嘅巴士畀九龍巴士。