RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14588|回復: 47
收起左側

Sakura zero S 五分鐘就改到反帶了

200sxsr20 發表於 2010-12-7 06:10:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

由於手頭上只有2排 4000mah既圓身電(比方型5000mah左右既電大約輕50g),所以一定要改反帶車架先至容易set配重
1.cut左頭尾膠座會頂到皮帶既部份(頭要小心cut,太小會仲頂到皮帶,cut太多會連固定膠座既螺絲孔都冇埋)
2.用2個冇用既servo座,上螺絲加介子,頂住排電
3.如果排電太大,用沙紙磨下外則膠座
4.配重(電變,電容,接收都可以更靠中間放了)
asng 發表於 2010-12-7 08:39:18 | 顯示全部樓層

GOOD JOB! 用什麼工具cut ?
極速 發表於 2010-12-7 09:56:20 | 顯示全部樓層
what is... "反帶"?
ilove-benz 發表於 2010-12-7 10:00:50 | 顯示全部樓層
你在說反皮帶定電索帶?
mk2 發表於 2010-12-7 10:03:42 | 顯示全部樓層
ching真係犀利!5分鐘就裝拆好咁多野
seven 發表於 2010-12-7 10:44:10 | 顯示全部樓層
回復 4# ilove-benz

係囉, D圖比較暗, 唔知做左D乜
ilove-benz 發表於 2010-12-7 10:55:18 | 顯示全部樓層
回復 6# seven

我以為咩cut左頭尾膠座會頂到皮帶就可以反轉條帶用,睇到我7下7下
seven 發表於 2010-12-7 11:00:40 | 顯示全部樓層
ilove-benz 發表於 2010-12-7 11:11:48 | 顯示全部樓層
回復 8# seven

我脫節左玩車,以為近來D車可以行反帶
bowielum 發表於 2010-12-7 11:28:14 | 顯示全部樓層
2.用2個冇用既servo座,上螺絲加介子,頂住排電

這個非常有諗頭
seven 發表於 2010-12-7 11:48:38 | 顯示全部樓層
你在說反皮帶定電索帶?
ilove-benz 發表於 2010-12-7 10:00

樓主依然未出現詳解一下
小湘 發表於 2010-12-7 12:47:23 | 顯示全部樓層
一頭雾水
極速 發表於 2010-12-7 13:09:45 | 顯示全部樓層

not only one, at least 3, 4 heads right now, haha
達人 發表於 2010-12-7 13:12:38 | 顯示全部樓層
我有自動反帶添呀部收音機
IBM 發表於 2010-12-7 13:28:26 | 顯示全部樓層
Thx for sharing

但其實 d 電子野縮入少少, 對重量分佈影響有幾大 ?
maxchow 發表於 2010-12-7 13:33:25 | 顯示全部樓層

反帶咪即係把大減呀差速呀咁 180 度掉轉 lor。
睇睇皮帶位係咪同原裝左右掉轉左呢 .... 咁就係反帶 lor

因個個用的電子野唔一樣,有D車主會反帶令架車車更容易搞掂平衡。

樓主分享得很有心機呢!
Thz for sharing !!!!
 樓主| 200sxsr20 發表於 2010-12-7 13:37:38 | 顯示全部樓層
"反帶"或叫"反皮帶",即係張條前皮帶裝靠向電池果邊,後皮帶裝靠向摩打果邊,目的係可以裝電變,電容,接收都可以更靠中間放,從而左右重量就更平均,第四張係完成圖,表面睇好似同原廠冇分別,但隻電變可以放入好多
seven 發表於 2010-12-7 13:38:41 | 顯示全部樓層
反帶咪即係把大減呀差速呀咁 180 度掉轉 lor。
睇睇皮帶位係咪同原裝左右掉轉左呢 .... 咁就係反帶 lor

...
maxchow 發表於 2010-12-7 13:33

哦. 即刻明晒, 原來係個差速同大齒反轉, 條皮帶只係左右調轉位
IBM 發表於 2010-12-7 13:43:32 | 顯示全部樓層
反帶的真正意思應該係把條帶反轉, 牙向上, 咁先叫反帶

200sxsr20 兄圖文並戌分享心得, d 師兄鐘意講笑你唔好介意
seven 發表於 2010-12-7 13:46:39 | 顯示全部樓層
反帶的真正意思應該係把條帶反轉, 牙向上, 咁先叫反帶

200sxsr20 兄圖文並戌分享心得, d 師兄鐘意講 ...
IBM 發表於 2010-12-7 13:43

係啦, 理解錯左, 真係見笑了, XDD