RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3597|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想tl-01轉細彎

timchan 發表於 2006-8-17 10:02:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我架tl-01轉唔到一個細小、暢順嘅彎,
請問各位玩過tl-01嘅師兄,要點攪呢?換咩零件呢?
G4guy 發表於 2006-8-17 10:17:51 | 只看該作者
Change the servo saver

loken 發表於 2006-8-17 10:29:34 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-17 10:02 發表
我架tl-01轉唔到一個細小、暢順嘅彎,
請問各位玩過tl-01嘅師兄,要點攪呢?換咩零件呢?

大多數原因係自己, 並唔係架車!
prelude0500 發表於 2006-8-17 10:43:39 | 只看該作者
change the servo
老人家 發表於 2006-8-17 18:50:57 | 只看該作者
OVER SPEED入灣 , 一定轉唔到一個細小、暢順嘅彎 ?
點攪 ! 改變操控 , 我用最低規格3003servo都轉到一個細小及暢順嘅彎
 樓主| timchan 發表於 2006-8-18 10:17:48 | 只看該作者
原帖由 loken 於 2006-8-17 10:29 發表

大多數原因係自己, 並唔係架車!

咁d人吓吓都ta-05,又買貴車,即係佢地技術唔好啦!係架車幫佢地,原本佢地技術唔好嘅!
yuiche 發表於 2006-8-18 10:28:21 | 只看該作者
tl01玩起上o來好快ga....
loken 發表於 2006-8-18 12:19:52 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-18 10:17 發表

咁d人吓吓都ta-05,又買貴車,即係佢地技術唔好啦!係架車幫佢地,原本佢地技術唔好嘅!

師兄! 我唔係寸你! 如果你禁講點解你唔買TA05或更貴既車呢? 點解重玩 TL01 呢?

TL01本身係冇問題, 加上只係得禁小資料, 叫人點教你呢! 起碼都講下個設定呀! 我絕對唔相信改個 saver, 換個servo, 就可自動識轉細小, 暢順既灣囉, 唔信既, 你可以試下, 可能有改善, 但是唔可以徹底解決問題!

我以前都經常比d ''師父'' 老點, 又話改乜改乜, 又話點 set 點 set, 結果一頭煙! 一d真正高手, 係真的高手玩自己架車又冇問題, 最後原來是自己手車差! 所以想將的經驗 share 下, 如果'岩唔聽對唔住!

但係果d連你架車都未見過既 ''帥父'' ''高手'', 既意見有幾堅, 自己決定啦!

我自己都有玩 TT01, 只需少量改裝(油壓, 中軸及bearing), 架車都好好走, 又靜, 又順, 亦行到直線!

重新一次, 如果以上說話令閣下或其他人不快, 只可say 句 Sorry!

一個唔化既老吏佛字!
AMAT 發表於 2006-8-18 14:21:15 | 只看該作者
TL01.....要灣轉得好,有幾點要可以幫到手.

1.SET架車做TOE OUT,咁會轉得好O的.
2.換頭單,又係令架車轉O的O既方法.
3.條呔,呔唔咬,好難轉得灣好.
4.油壓SETTING,頭硬尾軟,油壓要短,令車重心低,咁轉得嚟冇咁易反.

不過好重要一點就係,要架車轉灣轉得好,除咗換配件,仲有自己都要識得掌握返個灣前收油時間,掌握唔到一樣冇用,因為架車會西出去.
AMAT 發表於 2006-8-18 14:22:16 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-8-17 18:50 發表
OVER SPEED入灣 , 一定轉唔到一個細小、暢順嘅彎 ?
點攪 ! 改變操控 , 我用最低規格3003servo都轉到一個細小及暢順嘅彎

我同意,掌握入灣時間緊要過改乜改物......

至於話換SERVO SAVER,個人覺得冇乜大作用.
loken 發表於 2006-8-18 14:39:38 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-18 14:21 發表

4.油壓SETTING,頭硬尾軟,油壓要短,令車重心低,咁轉得嚟 ...

...!
skyrobber 發表於 2006-8-18 15:40:59 | 只看該作者
又係 Lee D 問題...不會有正確 answer.. 唔同場地唔同 Seting. 跑街同入場又唔同.

不過第一樣要換唔係 saver, servo, 就係 Tire.  正確 tires 係可以解決好多問題.. Tamiya manunl 都有講.. 換正確 tires 後再微調其他.

比多D資料, 咩地同你架 TL01 咩setting.. 人地先答到你...
loken 發表於 2006-8-18 17:47:08 | 只看該作者
原帖由 skyrobber 於 2006-8-18 15:40 發表
又係 Lee D 問題...不會有正確 answer.. 唔同場地唔同 Seting. 跑街同入場又唔同.

不過第一樣要換唔係 saver, servo, 就係 Tire.  正確 tires 係可以解決好多問題.. Tamiya manunl 都有講.. 換正確 tires 後再 ...

le位帥兄講嘢就中肯啦!
ryancmlam 發表於 2006-8-18 22:39:46 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-18 14:21 發表

4.油壓SETTING,頭硬尾軟,油壓要短,令車重心低,咁轉得嚟 ...

Reference is made to "Set車簡表" in 入門篇
- Understandable. It is for improving understeering.

4.油壓SETTING,頭硬尾軟
- This setting seems for improving oversteeting. Should it be 頭軟尾硬 ?

Pls correct if I misunderstand.
紅孩子 發表於 2006-8-19 09:00:08 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2006-8-18 22:39 發表

Reference is made to "Set車簡表" in 入門篇
- Understandable. It is for improving understeering.

4.油壓SETTING,頭硬尾軟
- This setting seems f ...

禁究竟係 '頭硬尾軟' 定 '頭軟尾硬' 呀師兄!

另外, 要Toe Out 幾多呢? 係唔係要換頭單呢? 係邊樹有得買呢?
紅孩子 發表於 2006-8-19 09:03:56 | 只看該作者
原帖由 loken 於 2006-8-18 12:19 發表

師兄! 我唔係寸你! 如果你禁講點解你唔買TA05或更貴既車呢? 點解重玩 TL01 呢?

TL01本身係冇問題, 加上只係得禁小資料, 叫人點教你呢! 起碼都講下個設定呀! 我絕對唔相信改個 saver, ...

就係唔識先上黎問唧! 師傅!

AMAT 發表於 2006-8-19 09:07:14 | 只看該作者
原帖由 紅孩子 於 2006-8-19 09:00 發表

禁究竟係 '頭硬尾軟' 定 '頭軟尾硬' 呀師兄!

另外, 要Toe Out 幾多呢? 係唔係要換頭單呢? 係邊樹有得買呢?

頭硬尾軟.

因為摩打重心係後面,主要係保持架車轉灣時穩定性,咁變咗你轉灣時可以定O的入到隻灣.
我明白有O的朋友可能覺得太推,但基於如果用咗頭單,同埋SET咗TOE OUT,要定返架車個入灣姿勢嚟BALANCE返.

至於幾多TOE OUT至夠,1至2度試下先,太TOE OUT架車就直路好難走.但都係果句,要幾硬彈弓,又或者TOE OUT幾多,一要睇場地,二要睇你揸開個STYLE,要自己慢慢試先得.
loken 發表於 2006-8-19 09:34:12 | 只看該作者
原帖由 紅孩子 於 2006-8-19 09:03 發表

就係唔識先上黎問唧! 師傅!

我唔係睇少新手唔識野! 只係傾下, share 下唧.
 樓主| timchan 發表於 2006-8-19 09:41:04 | 只看該作者
原帖由 loken 於 2006-8-19 09:34 發表

我唔係睇少新手唔識野! 只係傾下, share 下唧.

我以上嘅發言,引起閣下不便或冒犯大家,在此說聲:「對不起」。
多謝你!多謝各位師兄解答,小弟感激不盡!
我係玩室外籃球場地下嘅,架車個servo係3003,前油壓,係彈簧,前硬後軟,
車呔無紋嘅,係普通車呔。係咁多。
loken 發表於 2006-8-19 09:44:59 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-19 09:41 發表

我以上嘅發言,引起閣下不便或冒犯大家,在此說聲:「對不起」。
多謝你!多謝各位師兄解答,小弟感激不盡!
我係玩室外籃球場地下嘅,架車個servo係3003,前油壓,係彈簧,前硬後軟, ...

"前油壓,係彈簧" 係未即係只行彈弓, 冇行油過d呢?

但係籃球場要做你所講既灣, 一d都唔容易!