RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解仲未有人砌架AVANTE O既?

樓主| AMAT 發表於 2011-2-2 11:17:41 | 只看該作者

唔記得咩名喇......總之記得果時好想買果套TAMTECH遙控車啦....哈!
師傅東 發表於 2011-2-2 11:31:10 | 只看該作者
me too.........

我記得嗰陣柴灣地庫有兩間 R/C shops.........一間係 "建威模型"......... ...
minimini 發表於 2011-2-2 03:44

建威老細好似係...................
..............老馬吖嘛!
hkwcc00 發表於 2011-2-2 11:33:42 | 只看該作者
以前要精美,因為佢出口銷售唔多.....

但係宜家出口量大,運輸成本又高......梗係要慳得就慳,將個PACK ...
AMAT 發表於 2011-2-2 01:51

其實星星重出呢批車,十之八九都係滿足收藏家,就算成本高都要跟返以前個包裝,羊毛出在羊身上,收藏家都唔會同你計較咁多
hkwcc00 發表於 2011-2-2 11:35:18 | 只看該作者
係要果一代O既人先明白......

宜家新一代果O的唔會明白點解我地會咁鍾意.....咪又係車一架.......
...
AMAT 發表於 2011-2-2 02:00

就好似一D人做細路果時無錢買個機械人,到大個搵到錢買到個二三手返黎都係擺係度欣賞唔會拎黎玩一樣心態,算係完左童年一個夢想咁
minimini 發表於 2011-2-2 12:10:07 | 只看該作者
I did not know there was a secret 'gay day' called '柴灣地庫'...
tiger1 發表於 2011-2-2 05:42

嗰陣都係睇 "遙控模型" 啲廣告.........之後搭車過去睇吓有セ筍嘢買........
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-2 12:54:53 | 只看該作者
其實星星重出呢批車,十之八九都係滿足收藏家,就算成本高都要跟返以前個包裝,羊毛出在羊身上,收藏家都唔 ...
hkwcc00 發表於 2011-2-2 11:33

咁梗係啦.........
宜家O的小朋友唔會覺得呢O的車好玩啦~哈!
longman0072 發表於 2011-2-2 14:06:44 | 只看該作者
呢部車第1次出果陣時讀F1.........Amat 兄講得勁啱~~~係要30歲過後既人先明白呢部車對佢地有幾有意義~~~當年買唔起, 只知道係孖星最top 既buggy....... 果個年代4wd or 後驅 buggy 是主流車種, 90年代中之後, Touring 先至係主流~~~

讀中學時食完飯會去果頭行......
AMAT 發表於 2011-2-2 11:17
hkwcc00 發表於 2011-2-2 20:00:45 | 只看該作者
咁梗係啦.........
宜家O的小朋友唔會覺得呢O的車好玩啦~哈!
AMAT 發表於 2011-2-2 12:54

依家d朋友唔會明白果種樂趣,掟灣時沙塵滾滾,重心高又要控制佢唔會反,技術小d就要比錢換殼,玩平地一味玩快,真係唔以得玩buggy要咁高技術
hkwcc00 發表於 2011-2-2 20:02:02 | 只看該作者
呢部車第1次出果陣時讀F1.........Amat 兄講得勁啱~~~係要30歲過後既人先明白呢部車對佢地有幾有意義 ...
longman0072 發表於 2011-2-2 14:06

當年十個玩車有八個係玩buggy,釘呔跑完沙地換四條海綿呔就跑平地,不知幾爽
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-2 21:47:29 | 只看該作者
當年十個玩車有八個係玩buggy,釘吠跑完沙地換四條海綿吠就跑平地,不知幾爽
hkwcc00 發表於 2011-2-2 20:02

第一代O既四驅TOURING都係由BUGGY改出嚟.......

就係越嚟越多人玩平路BUGGY,所以先發展出宜家O既四驅TOURING出嚟........
唔係的話,O的人仲係玩緊1/10或1/12呢O的平路兩驅車......
hihizaza 發表於 2011-2-2 23:56:39 | 只看該作者
回復 40# AMAT

咁近唔通你讀文理/張振興?
longman0072 發表於 2011-2-3 00:35:02 | 只看該作者
Exactly.......尤其是 hotshot 果重波羅 tire, 玩20排電仲有釘.......對學生來講呢個係good point.......因為玩 r/c 已經好"車此"........仲邊有咁多錢換 tire.......90年代初, 只有NiCd 電, 1200mAh 至 1400mAh 到~~~

當年十個玩車有八個係玩buggy,釘呔跑完沙地換四條海綿呔就跑平地,不知幾爽
hkwcc00 發表於 2011-2-2 20:02
gimsink 發表於 2011-2-4 13:51:18 | 只看該作者
我用自制膠圈攝油压芯, 攝到十二仔咁低, 再換海綿呔(要磨邊), 跑 Tekin 电變 Trinity 快摩打行三洋千二SCR 紅字電, 架 Lazer 快到......
tamiyafan 發表於 2011-2-4 20:24:07 | 只看該作者
買咗一架, 一定砌再 display, 唔捨得落地行, nib 唔砌冇乜意思
awe30me 發表於 2011-2-10 13:51:57 | 只看該作者
我砌咗喇

登錄/註冊後可看大圖
peter7 發表於 2011-2-10 15:06:43 | 只看該作者

Looking good. What colour you use?
awe30me 發表於 2011-2-10 16:01:38 | 只看該作者
Looking good. What colour you use?
peter7 發表於 2011-2-10 15:06

PS-16
silvernet35 發表於 2011-2-11 02:07:21 | 只看該作者
Thanks !
tamiyafan 發表於 2011-2-11 14:11:08 | 只看該作者
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-11 16:59:18 | 只看該作者
LOOK REALLY NICE~

唉,可惜我唔捨得砌.....