RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1870|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求教: 燒焊問題

hkopium 發表於 2006-8-26 12:37:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
擒晚焊橫電失敗...

(1) 膠既問題:
用 Pattex Contact Adhersive (Shoo Goo?) 茶係兩粒 3800 電旁邊, 等 5 分鐘, 少少旱身, 再用力貼埋兩粒電, 係貼到, 但都唔係好實... 有無咩"Q"妙技巧?

(2) 焊既問題:
用 Deans 錫, Deans Pro3 片, 兩樣野都分別有預先落左少少錫 (叫 tinning?) 跟住兩樣野 "pak"住, 再用一字 screwdriver 按實後, 係 Deans 片上加熱...

但唔知點解, 加熱一輪, 見到電上面有一層 "chi" 立立既黃色又有黏性既油蹟... D鍚係油上面 "sin" 黎 "sin" 去. 焊唔到係電池上面. 結果D錫過哂上 deans 片度. 唉...

想再由頭黎過, 但D電池上面既黃黑色黏性油蹟唔知點整走佢... Please HELP!!!
master 發表於 2006-8-26 12:52:56 | 只看該作者
using thinner that can help
 樓主| hkopium 發表於 2006-8-26 12:57:02 | 只看該作者
What is that yellow oily thing? Is it from the 鍚? How to avoid it because it makes my battery connat connect to the battery plate...
lolman 發表於 2006-8-26 13:07:00 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-8-26 12:57 發表
What is that yellow oily thing? Is it from the 鍚? How to avoid it because it makes my battery connat connect to the battery plate...

個 D 係松香黎架.... 冇左佢先上唔到錫....

可能你支辣雞唔夠熱....
好立克 發表於 2006-8-26 13:13:57 | 只看該作者
你枝辣雞幾W?
 樓主| hkopium 發表於 2006-8-26 13:22:03 | 只看該作者
原帖由 好立克 於 2006-8-26 13:13 發表
你枝辣雞幾W?

Goot TQ-77 槍型.
15W-90W.
http://www.goot.co.jp/item.html?c=94

啊!!! 我當時只用 15W, 因為無按粒加熱制...

應該用咩 W?

evo2005 發表於 2006-8-26 13:24:38 | 只看該作者
電嘅頂底都磨一磨!!咁就易上錫D!!最好揾支W數高D辣雞!!
好立克 發表於 2006-8-26 13:28:43 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-8-26 13:22 發表

Goot TQ-77 槍型.
15W-90W.
http://www.goot.co.jp/item.html?c=94

啊!!! 我當時只用 15W, 因為無按粒加熱制...

應該用咩 W?

仲有一粒制
 樓主| hkopium 發表於 2006-8-26 13:47:12 | 只看該作者
Thank you all brother, 剛用 Thinner 清潔完D 松香, 好靚仔, 下午再焊過.

Special thanks to EDDE 兄親身電話教授.
中遠 發表於 2006-8-26 13:56:25 | 只看該作者
d鍚可能有關。。。
 樓主| hkopium 發表於 2006-8-26 14:02:38 | 只看該作者
原帖由 中遠 於 2006-8-26 13:56 發表
d鍚可能有關。。。

Deans 錫應該質素okay, 應該係我 on 交交用 15W 去焊問題... 第一次焊電...

話時話, 個樣條咁得戚既細佬... 係你條化骨龍?