RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3145|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

IB300差到4200!?

AIBO 發表於 2006-8-31 11:52:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之前用speed差機就話誤差大,但依家連pitbull都係咁.
到底IB3000係唔係4200既料?
AMAT 發表於 2006-8-31 11:57:07 | 只看該作者
粒電傻咗囉.....
herbert1 發表於 2006-8-31 11:59:26 | 只看該作者
叉得入但放唔放得返4200mah先.............

我fd排3000叉倒3200咋........用Apex叉機叉
AMAT 發表於 2006-8-31 12:13:14 | 只看該作者
不過講真PITBULL宜家用落真係麻麻......

我果O的IB3600電......未試過成功差得滿.....差到O的電死晒......我諗佢係要差新電先好用.....
反而部ADVANTAGE真係好好,O的IB3600電全部都救得返晒~勁!
wave 發表於 2006-8-31 13:18:13 | 只看該作者
我都試過,我覺IB3000唔係好掂,
試過幾部义机都係,完全唔識停,笫 2 D電又唔會喎,好易過充,
上次都係自已CUT 左佢,如果唔係,5000都有份......
AMAT 發表於 2006-8-31 13:34:59 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-8-31 13:18 發表
試過幾部义机都係,完全唔識停,笫 2 D電又唔會喎,好易過充,
上次都係自已CUT 左佢,如果唔係,5000都有份......

我唔係唔識停,係係咁停,差唔入!5A唔得!6A又唔得!
最後用返ADVANTAGE 5A就入到!
ifrogi 發表於 2006-8-31 15:00:24 | 只看該作者
我都覺要計番放先準~~
intellect 真係要小心d, 唔好死谷佢~
上星期六  harris racing 先見住個鬼佬 差爆左~
炸到成台都黑~  仲要係pit room 入面....  好彩 我唔係隔離pit
 樓主| AIBO 發表於 2006-8-31 15:35:39 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-8-31 13:18 發表
試過幾部机都係,完全唔識停,笫 2 D電又唔會喎,好易過充,

我都係咁,要自己cut.
不過差完真係幾爆下.
ALEXANDER 發表於 2006-8-31 15:51:30 | 只看該作者
會爆炸,真頭唔買!!!
AMAT 發表於 2006-8-31 15:54:43 | 只看該作者
原帖由 ALEXANDER 於 2006-8-31 15:51 發表
會爆炸,真頭唔買!!!

換過部差電機囉.....嘿嘿!
N.cortex 發表於 2006-8-31 16:46:19 | 只看該作者
不如大家唔好再視IB電爆炸係一件平常事吧!

再係錦MIN MINUTES會,死人TIM嫁~

打電話投折LA~

但係樓主O個個CASE唔得....

因為 "300" CHARGE到4200又幾離譜既..........
AMAT 發表於 2006-8-31 16:50:43 | 只看該作者
原帖由 N.cortex 於 2006-8-31 16:46 發表
不如大家唔好再視IB電爆炸係一件平常事吧!

再係錦MIN MINUTES會,死人TIM嫁~

打電話投折LA~

但係樓主O個個CASE唔得....

因為 "300" CHARGE到4200又幾離譜既..........

3000電嚟....哈!只係佢寫錯咗做300唧~
ALEXANDER 發表於 2006-8-31 17:38:55 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 31/8/2006 03:54 PM 發表

換過部差電機囉.....嘿嘿!

我個pulsar2都唔夠用!?唔通要用廣板爸爸果部至夠???
p.s:我冇試過爆炸
SunLi 發表於 2006-8-31 19:23:03 | 只看該作者
原帖由 AIBO 於 2006-8-31 11:52 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

之前用speed差機就話誤差大,但依家連pitbull都係咁 ...

剛出IB3600電時,我試過加fans差到4700都唔識停.....  有古怪!
睇番個盒後面寫住" No need to cool down the battery by using fan,etc."   

登錄/註冊後可看大圖
AMAT 發表於 2006-8-31 20:46:30 | 只看該作者
原帖由 SunLi 於 2006-8-31 19:23 發表

剛出IB3600電時,我試過加fans差到4700都唔識停.....  有古怪!
睇番個盒後面寫住" No need to cool down the battery by using fan,etc."   [img]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1 ...

咁又唔可以話唔駛COOLDOWN O既.....
問題係你部機冇呢個溫度SENSOR.....同埋差滿未都唔係睇溫度....係睇個PEAK位跌落嚟果一刻落嚟度.....
ifrogi 發表於 2006-8-31 21:24:03 | 只看該作者
不過呢.... 好似吹住會影響peak 位架喎~
因為越熱 電阻大....
AMAT 發表於 2006-8-31 21:28:49 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-8-31 21:24 發表
不過呢.... 好似吹住會影響peak 位架喎~
因為越熱 電阻大....

應該我覺得唔關事.....因為電池滿果時係會係PEAK電壓果個位,下調返落嚟.....我諗同電阻無關.....
即係你SET果個3MV果下O野.....下調副越大,就越唔敏感......

果日ANDY話SET做3MV對IB電嚟講係最好.
ifrogi 發表於 2006-8-31 21:57:49 | 只看該作者
嗯嗯.... 不過唔知點解  我都睇過鬼佬d 網頁 叫人唔好吹住d電來叉. 放電就要吹

我個人試過都係 如果用風扇吹住  佢都係差唔停.... (我用係 lrp pulsar 2)
AMAT 發表於 2006-8-31 22:00:41 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-8-31 21:57 發表
嗯嗯.... 不過唔知點解  我都睇過鬼佬d 網頁 叫人唔好吹住d電來叉. 放電就要吹

我個人試過都係 如果用風扇吹住  佢都係差唔停.... (我用係 lrp pulsar 2)

所以ADVANTAGE有樣好.....就係有得SET幾時停.....

ANDY教路,話SET做粒電容量多20%,一過呢個數自動停,咁就唔驚差爆粒電.
同埋佢有個HEAT SENSOR,如果我唔用風扇叫住,一早過咗60度添!我宜家SET死個上限係50(亦都好似係最多...),過五十度即停,等佢降咗溫先再差!
ifrogi 發表於 2006-8-31 23:06:43 | 只看該作者
嗯嗯.... 咁要考慮下買多個叉雞先得