RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4283|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

天水圍的TA05

叮噹 發表於 2006-9-1 17:04:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
尋日去天水圍見到一架TA05玩得好快,搞到我宜家都想換了架車。
卡洛斯.馬 發表於 2006-9-1 17:34:49 | 只看該作者
原帖由 叮噹 於 2006-9-1 17:04 發表
尋日去天水圍見到一架TA05玩得好快,搞到我宜家都想換了架車。

係摩打勁~!
MatthewChoi 發表於 2006-9-1 17:36:24 | 只看該作者
原帖由 叮噹 於 2006-9-1 05:04 PM 發表

換 motor lo
 樓主| 叮噹 發表於 2006-9-1 17:52:11 | 只看該作者
原帖由 卡洛斯.馬 於 2006-9-1 17:34 發表

係摩打勁~!

D彎都好靈活,好快
zoozoo 發表於 2006-9-1 20:32:54 | 只看該作者
原帖由 叮噹 於 2006-9-1 17:52 發表

D彎都好靈活,好快

胎问题
老人家 發表於 2006-9-1 20:45:13 | 只看該作者
錯 ! 係人問題
yuiche 發表於 2006-9-1 20:46:37 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-9-1 20:45 發表
錯 ! 係人問題
車o既潛能都係一大問題.....我部tt01琴日玩23t連兜都熔埋.....
老人家 發表於 2006-9-1 20:50:52 | 只看該作者
兜都熔埋 , 是關用料問題 , 唔關車潛能問題 , 因可換PARTS
jim2005 發表於 2006-9-1 23:26:59 | 只看該作者
係技術問題, 架車幾快, 技術唔好咩車用咩motor 都冇用, 我用TT01 都好難玩得好, 因天水圍彎多技術唔好成日撞
zoozoo 發表於 2006-9-2 00:06:10 | 只看該作者
原帖由 jim2005 於 2006-9-1 23:26 發表
係技術問題, 架車幾快, 技術唔好咩車用咩motor 都冇用, 我用TT01 都好難玩得好, 因天水圍彎多技術唔好成日撞

成日撞嘛好0罗,0甘可以帮助香港经济发展嘛
我都觉得TT01好难跑得好,总系觉得D弯唔够灵活
SPOONACCORD 發表於 2006-9-2 00:09:02 | 只看該作者
原帖由 yuiche 於 2006-9-1 20:46 發表
車o既潛能都係一大問題.....我部tt01琴日玩23t連兜都熔埋.....

咁猛了~~@@”
garyracing 該用戶已被刪除
garyracing 發表於 2006-9-2 00:30:28 | 只看該作者
假如只用車架來作比較 , TA05無可否認比TT01優勝 , 無論傳動方面及重心方便 , 以至平衡方面都應該是TA05高一級 , 如果兩者都是以原廠設備一齊過招 , 車手技術差不多來計 , TA05勝出機會應該大好多 , 不知各位車友是否同意我所講呢?
但作為入門級數的TT01 , 以價錢來計 , 又怎能夠對它要求太高呢 ! Right ?
jim2005 發表於 2006-9-2 00:38:36 | 只看該作者
原帖由 zoozoo 於 2006-9-2 00:06 發表

成日撞嘛好0罗,0甘可以帮助香港经济发展嘛
我都觉得TT01好难跑得好,总系觉得D弯唔够灵活

用TB02(膠) 轉向會唔會好D 呢?
我玩TT01 係新手係天水圍轉彎好難轉到細彎及彎多直路短, 我个Friend 玩TA04 就跑得好快同入到細彎, 但佢控制我架TT01 就控制得比好跑得快, 因為他的技術比我好.
loken 發表於 2006-9-2 09:28:07 | 只看該作者
錯 ! 係人問題

同意!

zoozoo 發表於 2006-9-2 19:46:35 | 只看該作者
原帖由 jim2005 於 2006-9-2 00:38 發表

我玩TT01 係新手係天水圍轉彎好難轉到細彎及彎多直路短, 我个Friend 玩TA04 就跑得好快同入到細彎, 但佢控制我架TT01 就控制得比好跑得快, 因為他的技術比我好.

0甘部车唔洗升级住,买D路碟返哩练下好过啦,最好就睇下大赛录像,留意下人地跑车ge路线。
garyracing 該用戶已被刪除
garyracing 發表於 2006-9-2 23:05:38 | 只看該作者
在遙控模型世界這個大家庭 , 技術高低並非最重要 , 在任何層次的操控技術 , 只要你能從當中獲得樂趣及滿足感 , 才是最重要 , 正所謂一山還有一山高 , 高手們耍能長期保持其技術層次 , 所受的比賽壓力也不輕 , 即使是世界冠軍級人馬: 廣板正美 , 每場比賽都要以高度集中的注意力 , 及近乎完美的操控 , 才有機會擊敗對手 , 只要一個小錯誤 , 就可能失去爭奪冠軍機會了.

我個人覺得玩遙控模型賽車 , 最大對手是自己本身 , 在放車的時候 , 找出自己的缺點 , 發自己的優點 , 能夠一次跑得好過一次的話 , 已經可以向自己交代了 , 無需要對自己要求過高 , 講真一句: 無論學習上或者玩樂上 , 無可否認有少部份人是天生比其他人優勝的 , 所謂的天才 , 遙控模型在操控技術方便 , 講求視覺配合手腦協調 , 但這方便的合成反應 , 不是人人都能做到完美配合的 , 舉例說明 : 一個玩了10年遙控模型的車手 , 隨時敵不過只玩了一個月但有天份 (天生手腦協調好)的新丁 , 所謂的青出於藍.
redtigerhk 發表於 2006-9-3 13:02:24 | 只看該作者
錯 ! 係人問題

錯!係錢問題
一架full option 既tt01 應該快過一架 normal ta05 既, 冇手指唔好講啦
evo2005 發表於 2006-9-3 13:59:44 | 只看該作者
原帖由 jim2005 於 2006-9-2 00:38 發表

注意一下收油同開油時間配合線位!!就能轉到較細彎角,大彎細彎並唔係換一個轉向可以解決到!!換TB02轉向只減小虛位!!希望對你有所幫助!!
雷公 發表於 2006-9-3 14:03:31 | 只看該作者
原帖由 redtigerhk 於 2006-9-3 13:02 發表

錯!係錢問題
一架full option 既tt01 應該快過一架 normal ta05 既, 冇手指唔好講啦

ALEXANDER 發表於 2006-9-5 22:28:37 | 只看該作者
原帖由 redtigerhk 於 3/9/2006 01:02 PM 發表

錯!係錢問題

agree~鬼叫自己果架唔係ta05咩!?