RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 遙控新手
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV充電問題

oscarchoi 發表於 2011-5-11 15:45:51 | 只看該作者
這樣說打去康民署投訴
euro614 發表於 2011-5-11 16:05:59 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

你意思即係每個納稅人都要出錢俾你有場放車,供電俾你充?
我覺得唔駛收費,夜晚仲開燈俾你玩,巳經係不可多得。
oscarchoi 發表於 2011-5-11 16:13:41 | 只看該作者
欧罗兄佢的意思是全港有纳税的地方都唔须要收一
Allan007 發表於 2011-5-11 17:11:09 | 只看該作者

我意思係既然納稅人比左錢政府起個場比公眾玩,政府就有責任將個場攪得好好地。唔係話有得玩就算重想點咁既心態。
如果真係攤條政府數同私人數比你睇,我諗你會覺得要執笠既係政府。
euro614 發表於 2011-5-11 17:40:49 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-5-11 17:11
我意思係既然納稅人比左錢政府起個場比公眾玩,政府就有責任將個場攪得好好地。唔係話有得玩就算重想點咁 ...

我去JV次數唔多,但相比那些要俾場租的球場,JV係一個好好的地方。
我試過夜晚落雨時份去玩,原本都無阿姐睇住,但我一去到,全場得我一個,實Q阿姐就即刻坐返出黎。咁既服務態度,你仲想點?

RC始終都係少數人玩意,政府可以提供到一個咁既場地,我覺得不能要求太多,可知代表香港滾軸流冰參加國際賽的代表撰手,在香港連一個正式的練習場地也沒有..

jzx100mkll 發表於 2011-5-11 21:07:37 | 只看該作者
回復 euro614 的帖子

AGREE x 100 ~~
Allan007 發表於 2011-5-11 22:19:09 | 只看該作者

其實大家都係玩車仔人,我唔想破壞氣氛,不過都係要講埋落去。

政府起個JV,我一點都不覺皇恩浩蕩,這只是作為一個政府應做的一小部分。政府每建一橋一路,每栽一花一草,資源皆來自納稅人,納稅人對政府作出監察,提意見也天經地義。

只不過香港稅基太窄,使到大部分人都覺得"政府野"是免費的,不能要求太多。當你發覺每年要比兩個月糧政府,而住屋、醫療、子女教育、退休生活都係食自己,甚至去JV每入一公升油都被政府打六個幾銀錢稅,跟住響新清水灣道停車息匙曝曬等車位而其實入面重可以停到大把車,而對政府有點要求實在是不能再更卑微。

實Q阿姐見你一個都即刻坐返出黎,係佢職責所在,可敬但未致感激。

香港滾軸溜冰選手連一個正式的練習場地也沒有應向政府爭取,而非令其他香港人妄自菲薄的原因。
euro614 發表於 2011-5-11 23:46:11 | 只看該作者

無話破壞咩氣氛,每個人把尺唔同長短,要求唔同。
稅基窄我同意,但同樣地政府都有好多支出,所以好難要照顧到每個人需要,個個公平。
所以我讚成用者自付,包括JV場差電,當然你覺得交左稅就代表係,咁我尊重你去爭取..
Allan007 發表於 2011-5-11 23:55:03 | 只看該作者
georgej 發表於 2011-5-12 00:47:45 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-5-11 22:19

其實大家都係玩車仔人,我唔想破壞氣氛,不過都係要講埋落去。

照師兄意思,交左稅率就應該享用所有周邊設施,而假設jv車場pit位得100個,而剛好有101人,如何公平分配?我有交稅,你有交稅喎,
而用者自付,那應該收幾錢1度電.用電前又要機電處審批差電機付合安全標準,保養,保險..條數會點計?
Allan007 發表於 2011-5-12 01:13:54 | 只看該作者
回復 georgej 的帖子

任何事情都講求合理。先講個停車場,好明顯可以用得更有效益。如果已物盡其用,即使第101一個人到JV要等位,我想他都會明白資源所限。

用者自付其實無乜幾可做到。文明社會一定係有能力者多付出。幾錢一度電更加係微不足道。咁簡單既電氣設備一般第三者保險已可包括。我覺得最重要係電源pit位等已建成,任由其貶值倒不如物盡其用。其實大家每次帶咁多舊鋰電去又係唔係有D危險呢?

georgej 發表於 2011-5-12 09:24:20 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

停車場車位不足,那要增加多小是才足夠?反而我會建議停車場位置增加巴士和小巴車站,而pit位開放否,我應為是控制權在管理公司
Tinng 發表於 2011-5-12 18:16:27 | 只看該作者
搖控車小衆娛樂, 政府起比你玩真係人情, 吾起先係道理, 宜家去玩既ching個個都好happy, 政府都算超額完工,  講得多又要求多, 入埸率又吾係話好標青, 分分中又比人話浪費公帑....吾好講咩有份納稅tim呀, 全民投票起個搖控車埸定運動場的話, 真係起條毛就有.
chowhungjai 發表於 2011-5-12 18:17:36 | 只看該作者
回復 遙控新手 的帖子

其實政府應該送埋架車比你玩!
kckan 發表於 2011-5-12 21:07:11 | 只看該作者
有冇電差冇所謂   易家咁熱安幾把大風扇好過啦!!
g679654 發表於 2011-6-3 03:13:44 | 只看該作者
有冇電差冇所謂   易家咁熱安幾把大風扇好過啦!!AGREE
kwing2 發表於 2011-6-3 19:16:14 | 只看該作者
大風扇x3
cwc86659 發表於 2011-6-3 23:00:01 | 只看該作者
大風扇:victory:x4
manhunt 發表於 2011-6-3 23:52:15 | 只看該作者
大風扇 :victory: :victory: x5
chiuxxc 發表於 2011-6-16 23:18:32 | 只看該作者
M14EBR 發表於 2011-5-9 23:57
唔比人义差電都開個pit位比人用啦....

灣仔橋底都係免費場都有燈有枱有櫈比人用,我唔明jv點解硬係要人踎係個觀眾席度整車都唔開個pit比人用