RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

又有田宮電單車模型想買~

樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 09:33:15 | 顯示全部樓層

啊,你O既路面感多咁多O野.

我就冇錢買或試果架車,不過文華就係我屋企附近,
果時想買電單車時,都問過鋪頭見到呢架車果套擔同一般電單車O既分別.
佢就咁答我關於路面感問題.

而本人揸電羊同電單車O既經驗係嚟自普通前叉,我對路面感理解就係起伏同抓著力.
我又唔覺得轉彎抓著力咩分別喇.都係佢傳上嚟俾你感覺係抓定係浮.
可能閣下揸電單車數十年,同小弟O的揸得果幾年O既感覺不同.
當然,當我用套CHEAP呔時,同用套DUNLOP或BT呔時,正常前叉果轉灣感係唔同O既.
不過我就唔知BIMOTA果套傳上嚟有乜唔同喇.會唔會放大?我唔知~
所以呢個POINT到,我相信賣果個人,同埋有關REPORT講及.
我相信人地見解感覺係包括埋轉灣.

宜家揸私家車更唔會諗呢O的問題添.

cedricho 發表於 2011-5-13 09:37:45 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

1d 同3d個頭避震設計吾同, 你講緊.......
吾係, 係你copy緊係想講1d定3d?
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 09:39:55 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 09:37
回復 AMAT 的帖子

1d 同3d個頭避震設計吾同, 你講緊.......

我以為1D同3D都係果套轉向原理喎.

你話1D同3D完全唔同,我以為ENGINE唔同咋播~

希望閣下又講下有咩唔同.
因為我一直都以為係一樣,只係新款舊款關係.
cedricho 發表於 2011-5-13 09:51:02 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

文偉我就知係邊, 文華?
文華東方呀?
咪玩啦, 你睇清楚d野先覆啦.

可能閣下電單車數十年.
我都未夠30, 點渣左數十年車呢?

我係問你, 你除左"睇"完文章再講"自己"的感受.
有無聽過一個真正用家凡的說法?
cedricho 發表於 2011-5-13 09:53:29 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

我講緊避震設計.
你又up咩轉向.
轉向原理係一樣.

你想我講d咩?

""你話1D同3D完全唔同,我以為ENGINE唔同咋播~""
咁不如你講下佢地有咩相同?
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:03:42 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 09:51
回復 AMAT 的帖子

文偉我就知係邊, 文華?

記錯鋪頭名都要話?

用家說話,咪鋪頭果O的人佢地話試完有咁O既感覺囉.
佢地唔算用家?
cedricho 發表於 2011-5-13 10:09:16 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

我好懷疑你所講暏, 你講""文華就係我屋企附近""
但連名都講錯, 點信你呀.

係你個角度睇咪算lor.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:10:22 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 09:53
回復 AMAT 的帖子

我講緊避震設計.

轉向加頭擔設計,OK?
我以為佢地轉向加頭擔避震設計係一樣,我唔知1D同3D有咩好大地方唔同.
咁問得嗎?

1D同3D用O既ENGINE唔同, 三部都係DUCATI ENGINE,但係嚟自三款唔同車款用O既ENGINE,
比較易見咪容積數唔一樣,馬力唔一樣囉.
其他我等你講下.

相同之處?我以為佢地前懸掛轉向避震相同囉.咁你話唔係嗎.
我等你講啦.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:12:38 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 10:09
回復 AMAT 的帖子

我好懷疑你所講暏, 你講""文華就係我屋企附近""

咁你可以唔好信O既.

我住西灣河,我行出屋苑門口,行去對面前小小就係文偉.

冇打算逼你信.

只係我想聽下你講下1D同3D果套前擔避震加轉向(HUB-CENTER STEERING SYSTEM)有咩分別.
定係閣下想指出,1D同2D都係用返一般電單車後避震原理嚟作為避震,
而3D係用拉出式O既方法,所以路面感不同呀?

我唔識,想閣下賜教一下.
麻煩閣下.

cedricho 發表於 2011-5-13 10:28:17 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

轉向都係同一原理設計. 係個擔有吾同.
1d個擔外型就同同年代電單車尾擔一樣.
3d就改左鋼管
3d個前擔避震就係video一樣, 係個engine底下, 而且吾係推入避震入面, 係拉出來.
1d個前擔避震原理係直立或避震機, 同尾擔設計相似.

咁又吾好講賜教.
大家相討一下暏.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:33:39 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 10:28
回復 AMAT 的帖子

唔係喎,本人從火星嚟,對地球知識冇認知.

所以一定係賜教.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:36:03 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 10:28
回復 AMAT 的帖子

咁點解直立式避震同拉出式避震路面感不一?
可否講解下?
cedricho 發表於 2011-5-13 10:48:42 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

我有講過直立式避震同拉出式避震路面感不一?
你係邊度睇到?

你睇文章係吾係有困難?
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 10:54:18 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 10:48
回復 AMAT 的帖子

我有講過直立式避震同拉出式避震路面感不一?

咁點解佢地路面感不一?

因為我話我知道O既係路面感問題時,而有關訊息係嚟自出售O既店鋪,
店鋪人話3D有咁O既問題時.你話1D同3D唔同.所以我先提出呢個問題.

定係鋪頭O既人,又或者網上O既人講O既路面感係錯呢?

可否賜教一下?

因為我閱讀閣下文章真係有困難.
我一直講緊果種設計對路面感問題時,你又話1D同3D唔同.
我問係咪拉出式或直立式所以路面感不同時,你又話你邊到有講過.

不如咁咁,我重新問一次.

我想知道,1D同3D是否因為佢地O既避震方式不同,所以路面感是否不一樣?有咩分別呢?
問O既問題清晰嗎?

cedricho 發表於 2011-5-13 11:04:15 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

你不如由頭睇一次我講過d野.
消化下先再講啦.

你問d野真係好清晰, 但我真係吾明你點睇野.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 11:08:05 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 11:04
回復 AMAT 的帖子

你不如由頭睇一次我講過d野.

我想知O既係:
我想知道,1D同3D是否因為佢地O既避震方式不同,所以路面感是否不一樣?有咩分別呢?定係冇分別?

你咁多層樓都冇答過.
你16樓只係答過話你知道兩者分開路面感更清晰,但冇答過1D同3D分別.
30樓亦只係指出1D同3D分別,但就冇講兩者路面感分別或相同問題.

希望賜教.
cedricho 發表於 2011-5-13 12:06:55 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

第一, 我無講過1d同3d會因為佢地避震方式不同, 會影響路面感覺.

我有講過咩?

你答左我你渣過咩電單車咁巴閉先啦.
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 13:18:55 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 12:06
回復 AMAT 的帖子

第一, 我無講過1d同3d會因為佢地避震方式不同, 會影響路面感覺.

我冇話你有講過呀,我係問你兩者有咩分別呀.
你明唔明呀?
就係你冇講過,我宜家問囉~
我想知係冇分別定有分別呀,唔係結構,係路面感.

本人冇揸過咩勁車,我揸電羊,一般綿羊,一般125同250.
cedricho 發表於 2011-5-13 13:24:54 | 顯示全部樓層
回復 AMAT 的帖子

我吾識3d個車主.
我見過1d個車主.
佢話呢個設計吾會減少路面感.
我吾會聽第三者覆述一d佢話其他人講d野就信, 再發表lor.
ok?
 樓主| AMAT 發表於 2011-5-13 13:29:47 | 顯示全部樓層
cedricho 發表於 2011-5-13 13:24
回復 AMAT 的帖子

我吾識3d個車主.

賣車果個試過都叫做第三者?人地話佢1d同3d都試過之後咁講......OKOK~
我當日就係因為見佢有部TESI 3d係到先問.......

即係你都係"聽揸過果個人"講過咁解.

當然,你可以話,賣車果個都係試揸下,又唔係佢O既,所以佢都係亂O翕都得O既~
又或者係佢試過3d但未試過1d,話晒呢O的車限量版嚟,香港有幾多架流通都唔知,所以呢O的我就唔拗啦~

而1d路面感同3d路面感是否一樣,似乎都係一個迷~

啊~明白晒,等我以為你真係揸過有第一手資料添~
原來你都係轉述........