RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1887|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新構思

Colin 發表於 2006-9-7 00:54:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
資料來源:http://www.gpbatteries.com.hk/html/techinfo/racing_car.asp

之前聽落有D 師兄話玩4Cells ,但係我諗過另一樣野,唔知咁樣有無問題
首先用3800Mah 既Sub-C 一粒既重量係63g,4粒既重量係63X4=252g
而如果用2500Mah 既AA電黎玩6Cells ,估算佢既重量係31g 一粒,6粒既重量係31X6 =186g
前者既總電容量3800X4 15200 Mah,而後者既總電容量2500x6 =15000mah
總電容量只係差左200Mah,但係重量就足足差左66g,再加上可以維持係7.4V
如果用依個做法有無可能成功呢?

P.s 我係懶得買一排排電所以先咁諗出黎,同埋我唔多知4Cells 其實有咩好處...有錯請.....

AMAT 發表於 2006-9-7 01:01:06 | 只看該作者
.........梗係唔係咁計啦.......邊有15200MAH咁多呀.....3800就得3800MAH,唔係照乘就有.....
雷公 發表於 2006-9-7 01:01:33 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-9-7 00:54 發表
新構思

資料來源:http://www.gpbatteries.com.hk/html/techinfo/racing_car.asp

之前聽落有D 師兄話玩4Cells ,但係我諗過另一樣野,唔知咁樣有無問題
首先用3800Mah 既Sub-C 一粒既重量係63g,4粒既重量係63X4=252g
而如果用2500Mah 既AA電黎玩6Cells ,估算佢既重量係31g 一粒,6粒既重量係31X6 =186g
前者既總電容量3800X4 15200 Mah,而後者既總電容量2500x6 =15000mah
總電容量只係差左200Mah
,但係重量就足足差左66g,再加上可以維持係7.4V
如果用依個做法有無可能成功呢?

P.s 我係懶得買一排排電所以先咁諗出黎,同埋我唔多知4Cells 其實有咩好處...  

你讀到FORM幾﹖
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 01:02:03 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-9-7 01:01 發表
.........梗係唔係咁計啦.......邊有15200MAH咁多呀.....3800就得3800MAH,唔係照乘就有.....

我以為串聯就係就咁加埋ja =0="
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 01:03:02 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 2006-9-7 01:01 發表

你讀到FORM幾﹖

F.5
Phy 得隻E....
xlarge 發表於 2006-9-7 01:03:31 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-9-7 01:02 發表

我以為串聯就係就咁加埋ja =0="

並聯先係.....
AMAT 發表於 2006-9-7 01:04:27 | 只看該作者
我物理唔合格都知咁樣係錯..........
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 01:04:30 | 只看該作者
原帖由 xlarge 於 2006-9-7 01:03 發表

並聯先係.....

咁串聯係點計ga?
雷公 發表於 2006-9-7 01:04:42 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-9-7 01:03 發表

F.5
Phy 得隻E....

我無心寸你架﹐你睇睇百科全書啦
http://en.wikipedia.org/wiki/Bat ... 29#Battery_capacity
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 01:07:00 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 2006-9-7 01:04 發表

我無心寸你架﹐你睇睇百科全書啦
http://en.wikipedia.org/wiki/Bat ... 29#Battery_capacity

無所謂,淨係可以怪我之前無認真讀書

我Post 上黎都係想聽聽意見,同埋睇下有無野錯
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 01:07:13 | 只看該作者
估唔到係大錯特錯
雷公 發表於 2006-9-7 01:10:53 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-9-7 01:07 發表

無所謂,淨係可以怪我之前無認真讀書

我Post 上黎都係想聽聽意見,同埋睇下有無野錯

我都係想你知道﹐只要明白果D數目字係代表咩野﹐你就唔會諗錯野架喇
V=幾大力
mAH=幾耐力
A=幾多力
唔知我有無講錯

ming 發表於 2006-9-7 04:37:29 | 只看該作者
原帖由 Colin 於 2006-9-7 00:54 發表

首先用3800Mah 既Sub-C 一粒既重量係63g,4粒既重量係6 ...

好在你無試啫
vrally582 發表於 2006-9-7 13:04:23 | 只看該作者
AA 电 current 太小. works but the speed will be very slow.
 樓主| Colin 發表於 2006-9-7 18:42:51 | 只看該作者
原帖由 ming 於 2006-9-7 04:37 發表

好在你無試啫

就係post 上黎扲哂咁多位師兄既意見,先開始試....
好在有問..