RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3821|回復: 15
收起左側

del............................

prado3989 發表於 2011-7-18 15:04:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

del...............................
rk2 發表於 2011-7-18 15:10:58 | 顯示全部樓層
點解唔用 hdmi 線, 而要 用 3 色線接 tv . . . .
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 15:17:00 | 顯示全部樓層
回復 rk2 的帖子

因為HDMI駁佐PS3
lam8661 發表於 2011-7-18 15:26:04 | 顯示全部樓層
公共天綫-->有線解碼器-->高清機頂盒(3色綫插電視AV)>電視機
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 15:27:36 | 顯示全部樓層
回復 lam8661 的帖子

THX C Hing!
lam8661 發表於 2011-7-18 15:31:10 | 顯示全部樓層
you are welcome........if problom ........PM me
chacha 發表於 2011-7-18 15:32:06 | 顯示全部樓層

天線入機頂盒後唔好入有線盒再去電視,訊號會干擾有線
即係天線加分插去機頂盒去電視,另一條線就去有線再去電視
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 15:33:00 | 顯示全部樓層
OK! I'll try this night. Thz again.
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 15:36:15 | 顯示全部樓層
回復 chacha 的帖子

多謝幫忙先.但我唔係好明一出二天線點駁.
請問可唔可以講詳細DD.THX!
chacha 發表於 2011-7-18 15:47:59 | 顯示全部樓層
回復 prado3989 的帖子

我本身牆身係有線面板,加個一開二分線器,一條線去電視(我係內置解碼),另一條線去有線盒,有線本身有 AV 輸出,再去電視 AV 台睇有線
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 15:58:41 | 顯示全部樓層

先謝!
咁樣即係有線解碼器都要用3色線入電視,用AV台睇有線,而天線只入有線解碼器,但係就唔需要入電視.
另一邊就入高清機頂盒再入電視,都係要用3色綫用AV台睇高清.

AV1-->有線
AV2-->高清
HDMI-->PS3
我咁理解對嗎?
chacha 發表於 2011-7-18 16:11:25 | 顯示全部樓層
回復 prado3989 的帖子

第一行…0岩哂
第二行…我唔清楚你部解碼器有咩視頻輸出,如果有普通天線插輸出都可以插返電視0既天線輸入,可以慳返個 AV 位
第三行…0岩
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 16:19:42 | 顯示全部樓層
OK 明白了.
謝謝熱心幫忙! Many thz!
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 16:32:05 | 顯示全部樓層

OK 明白了.

我部係Olivea ZMT620 有普通天線插頭.我今晚返去試試.

其實係我部TV打柴了,原本想買過部內置高清新機.適逢有人買了部40幾吋新機,比佐部32吋舊機連機頂盒我,又冇manual.先攪到頭都大埋.

謝謝熱心幫忙! Many thz!
chacha 發表於 2011-7-18 16:49:36 | 顯示全部樓層
不用客氣,當時初初開始有高清時,幫朋友駁線,都跟有線廣告咁駁線,奶哂野,會干擾訊號,攪一大輪先諗到幫佢分開輸入,分開 AV 1 ,2 台睇,到自己屋企換電視時都係有問題,都係一樣咁駁囉
 樓主| prado3989 發表於 2011-7-18 16:57:16 | 顯示全部樓層

這是累積經驗的成果,亦謝你將寶貴經驗無私分享!