RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 小龍
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JV F1 早場大集合!

sfdo 發表於 2014-4-6 00:04:12 | 只看該作者
feihome1 發表於 2014-4-5 11:31
21.5t就算用埋turbo都好慢,邊夠D CHing用13.5t, 17.5t咁爆!

個人覺得,如果花貴錢買無刷但用唔太快o既摩打,倒不如平買白/黑豬有刷更實際。

o係 JV,無論有刷無刷,開得唔夠快都被人射,反正都被射,用平野冇咁肉痛。

註:今日 JV 用白豬玩,彎興彎之間小段直路 full  雞都被人射,幾次都射彎尾翼金屬坐卡住尾轆

feihome1 發表於 2014-4-6 01:03:34 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-4-6 00:04
個人覺得,如果花貴錢買無刷但用唔太快o既摩打,倒不如平買白/黑豬有刷更實際。

o係 JV,無論有刷無刷, ...

摩打快只係令到架車快嘅其中一個因素,Set好架車兼齒比夾的話,就算用白豬/黑豬速度上都唔會太差!
同埋有刷電變唔一定會平得過無刷電變!就算行白豬嘅車都可以好貴!

樓主| 小龍 發表於 2014-4-6 11:59:29 | 只看該作者
黑朱白朱、有刷無刷都好玩!最緊要係大家一齊玩。
sfdo 發表於 2014-4-6 22:47:11 | 只看該作者
feihome1 發表於 2014-4-6 01:03
摩打快只係令到架車快嘅其中一個因素,Set好架車兼齒比夾的話,就算用白豬/黑豬速度上都唔會太差!
同埋 ...

純粹個人價值觀。
如果可以用較平有刷白豬/黑豬去操到唔差o既速度,當然開心。(事實一出灣或直路一定慢過好多無刷車....)
不過用得無刷但又用D唔快得過黑豬幾多o既摩打,感覺好..... (操比賽又另,但假日JV就.....)
如果有刷電變唔一定會平得過無刷電變,咁又有乜平無刷好介紹? (我隻 Futaba MC331 今日打左柴)

sfdo 發表於 2014-4-6 22:54:40 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-4-6 11:59
黑朱白朱、有刷無刷都好玩!最緊要係大家一齊玩。

都係o既。
見D人互相撞來撞去都可以嘻嘻哈哈...
我架平膠車 F104W 配有刷唔貴就冇所胃,貴車貴電子野真係肉痛
nel3838 發表於 2014-4-8 08:10:12 | 只看該作者
feihome1 發表於 2014-4-6 01:03
同埋 ...

Agreed x1.  白/黑豬可以set得快不過不一定便宜,因會變燒豬,,哈哈。
在JV除了大直路,黑豬同火箭都有得片吓,幾好玩

如用冇刷,IMHO,在JV去極端啲嘗試極限都幾好玩
在JV試過21.5用埋turbo,感覺欠缺啲。
sfdo 發表於 2014-4-8 21:32:40 | 只看該作者
nel3838 發表於 2014-4-8 08:10
Agreed x1.  白/黑豬可以set得快不過不一定便宜,因會變燒豬,,哈哈。 。
在JV除了大直路,黑豬同火箭 ...

其實無刷 21.5 本身唔快。17.5 都只係快快地。
JV 要火箭咁,我架膠 F104W 試過 有刷 23T ,膠胎都 OK 。如果好天用海棉胎,我諗無刷 11.5T 用 turbo 都得。

KENNY110 發表於 2014-4-8 23:41:32 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-4-8 21:32
其實無刷 21.5 本身唔快。17.5 都只係快快地。
JV 要火箭咁,我架膠 F104W 試過 有刷 23T ,膠胎都 OK 。 ...

師兄!咁係咪好似你咁f1笠個[白/緣色]LM殼係JV 蛇行先叫快?不如自已行好啲先講快唔快啦!
唔好成日話人撞到你,成場師兄都要避你撞到你果啲係避無可避!而唔係你所講既刻意射你!
整好你架車先擺落去玩啦!無為害已害人
我見到Nel3838師兄架拉利行膠呔就真係快喇!
feihome1 發表於 2014-4-9 00:37:23 來自手機 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2014-4-8 23:41
師兄!咁係咪好似你咁f1笠個[白/緣色]LM殼係JV 蛇行先叫快?不如自已行好啲先講快唔快啦!
唔好成日話人撞到 ...

雖然無去JV好耐(只係因為入左場操車),唔知道而家JV大家D車速而家有幾快,不過我都同Nel3838架F1同場過,雖然大家都行21.5t有turbo,真係夠快嫁!同行13.5t嘅FF速度上都差不多!
 樓主| 小龍 發表於 2014-4-9 22:57:18 | 只看該作者
Sorry,漏咗呢架。
3rock3rock 發表於 2014-4-10 01:11:56 | 只看該作者
小龍 發表於 2013-6-30 00:56
想約大家1/7早場重出江湖,可惜可能會打風!

support F1 regathering
White pig, black fan pig or 9T hobby wing are ready to race.
ICY 發表於 2014-4-10 01:19:26 | 只看該作者
小弟新入手f1無耐,係jv玩窄陣膠呔,有無師兄都係?
Ps.我玩得好屎
d.s 發表於 2014-4-10 09:14:45 來自手機 | 只看該作者
ICY 發表於 2014-4-10 01:19
小弟新入手f1無耐,係jv玩窄陣膠呔,有無師兄都係?
Ps.我玩得好屎

窄陣膠軚都舞得掂就已經係高手了~
d.s 發表於 2014-4-10 09:29:09 來自手機 | 只看該作者
sfdo 發表於 2014-4-6 00:04

o係 JV,無論有刷無刷, ...

師兄,容我多口,我見過你玩F1尤如舞龍,
你成日話比人射,但我見你根本冇讓快車嘅意思,基本上,在賽道上慢車讓快車係潛規則,況且,JV係有不少新人在場練習,有經驗者識避/就你,但新人揸快車就未必識咁做……
你想玩得開心,就有必要去正型你架車同心態,你一日唔改,一日都唔happy.
我架104都係白豬膠呔,sunday玩咗無數次,都冇乜話被射而不快經歷……心態好重要,希望你能從中學習,玩得開心。
nel3838 發表於 2014-4-10 10:39:26 | 只看該作者
feihome1 發表於 2014-4-9 00:37
雖然無去JV好耐(只係因為入左場操車),唔知道而家JV大家D車速而家有幾快,不過我都同Nel3838架F1同場過 ...

Fei兄,JV地咬,路軌闊,灣大。。。現在的Touring在JV灣灣都超快。
之前試過10.5Turbo F1 一齊片吓,雖然速度夠,好玩,但係都要注意Touring車群,因F1和Touring灣線不同,會重疊;和因Touring車多所以F1也需要讓車。

葉問講的 "一兩個同你玩吓,一大隊?? 快啲走啦"  哈哈

最近來JV玩吓,發覺大多有經驗Touring師兄都會互讓F1。
 樓主| 小龍 發表於 2014-4-10 18:31:58 來自手機 | 只看該作者
我無上JV一排乜多咗咁多磨察!
howan 發表於 2014-4-10 19:09:08 | 只看該作者
另類 Lotus F1 FGX 17.5T 膠呔, 同大家打個招呼先
d.s 發表於 2014-4-10 19:57:59 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-4-10 18:31

冇你主持大局吖嘛
sfdo 發表於 2014-4-10 22:53:57 | 只看該作者
d.s 發表於 2014-4-10 09:29
師兄,容我多口,我見過你玩F1尤如舞龍,
你成日話比人射,但我見你根本冇讓快車嘅意思,基本上,在賽道 ...

我唔明點解仲係未有讓快車嘅意思。
彎位我已駛埋一邊,已唔走最出直大路。我唔明解點會避無可避囉。
唔通要全程o係賽路邊紅白位上面走先至叫做讓車?

-----------------
註:最近我幾次玩個地都幾濕,難免似舞龍咁....好天應該會好D。

我被人撞都唔係話好唔開心。
不過係唔知解點我去 JV 放車好似會害已害人,先至真正唔開心....

feihome1 發表於 2014-4-10 23:40:07 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-4-10 18:31

就因為無你出post約玩F1囉!