RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3325|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日買左車架仲有車殼,之後果d唔識買

tosihiko1991 發表於 2011-10-9 22:09:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我今日買左個星星車殼同埋sakura s zero仲有fataba捍控am既 , 但係之後果d唔知點買好請大家比下意見  仲有個問題@@無刷同有刷既速度分別係唔係好大? 新手玩用邊種比較易操作?
hinjohn246 發表於 2011-10-9 22:16:24 | 只看該作者
i prefer you buy this brushless system:http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1128313241
and i prefer you buy the anti-roll bar
chung88 發表於 2011-10-9 22:19:30 | 只看該作者
無刷方便很多,速度可以買大Turn數D,>=13T慢慢試吓啦
alan0108 發表於 2011-10-9 22:20:01 | 只看該作者
hinjohn246 發表於 2011-10-9 22:23:22 | 只看該作者
防傾桿 ar
arepei2002 發表於 2011-10-9 22:23:33 | 只看該作者

電變用有感好盈120A , 方便日後升級摩打 .
ZERO S 原裝以經好好跑 , 可先買頭直濕 , 加上設定無大問題的話 , 會有意外驚喜 , 本人都是用ZERO S 在JV跑 , 感覺不錯
如要再升級 , 用32R/36R胎 , 快車專用的殼 , 因風壓比較強 , 甩尾會大幅減小 .
再有不明白地方 , 可多問問其他CHING XD
Allan007 發表於 2011-10-9 22:35:17 | 只看該作者
tosihiko1991 發表於 2011-10-9 22:09
我今日買左個星星車殼同埋sakura s zero仲有fataba捍控am既 , 但係之後果d唔知點買好請大家比下意見  仲有 ...

做乜買棍控?
仲要買隻好D既servo,原裝跟o既S3003係唔夠快o既,銀彈充足就緊係無刷啦,如果買有刷就唔好買媽星,最近有兩個師兄瀨左野,一個仲燒埋接收同servo添。
 樓主| tosihiko1991 發表於 2011-10-10 18:56:42 | 只看該作者
多謝甘多C兄熱心回覆 果個好盈9T係一套連摩打@@?! 好盈120A好貴!! 無刷會唔會話太快難控我驚撞壞囧 頭直濕係點解?  因為我唔識用槍控(唔好笑我) SERVO買邊隻岩新手? 星星摩打甘恐怖!!我買車架果時個老闆仲叫我買星星摩打玩 係唔係有隻摩打叫黑豬?係無刷定有刷黎嫁?  電用祖國產品會唔會有機會整壞電變摩打果D? 新手問題多多..請見諒
Dickyyim03 發表於 2011-10-10 19:17:07 | 只看該作者
tosihiko1991 發表於 2011-10-10 18:56
多謝甘多C兄熱心回覆 果個好盈9T係一套連摩打@@?! 好盈120A好貴!! 無刷會唔會話太快難控我驚撞壞囧 頭直濕係 ...

槍控棍控其實冇乜所謂,最緊要fit你自己手感.好多人玩棍控都好勁.
電變120A係冇錯幾貴下,不過D師兄叫得你買,原因都是方便你日後升級摩打時方便D,唔駛買過個電變咁o者,睇自己budget啦,我自己就用HW 60A + 9T摩打,我手車屎,都唔敢盡雞玩.
黑豬是媽星摩打,有刷的,好似叫540,快一D可以買風扇黑豬.
servo一般都買300左右,主要是看反應時間同扭力.想平平D玩下先,可以買S3003,70-80蚊,我部TT01都係用呢個servo.
電就差不多全部都大陸做,主要分NiMH同LIPO電,現在主流的都會用LIPO電,爆好多,但處理上會煩少少,又會漲又怕佢爆.買D電量5000以上50c都OK喇.
thx!
Dickyyim03 發表於 2011-10-10 19:17:33 | 只看該作者
tosihiko1991 發表於 2011-10-10 18:56
多謝甘多C兄熱心回覆 果個好盈9T係一套連摩打@@?! 好盈120A好貴!! 無刷會唔會話太快難控我驚撞壞囧 頭直濕係 ...

槍控棍控其實冇乜所謂,最緊要fit你自己手感.好多人玩棍控都好勁.
電變120A係冇錯幾貴下,不過D師兄叫得你買,原因都是方便你日後升級摩打時方便D,唔駛買過個電變咁o者,睇自己budget啦,我自己就用HW 60A + 9T摩打,我手車屎,都唔敢盡雞玩.
黑豬是媽星摩打,有刷的,好似叫540,快一D可以買風扇黑豬.
servo一般都買300左右,主要是看反應時間同扭力.想平平D玩下先,可以買S3003,70-80蚊,我部TT01都係用呢個servo.
電就差不多全部都大陸做,主要分NiMH同LIPO電,現在主流的都會用LIPO電,爆好多,但處理上會煩少少,又會漲又怕佢爆.買D電量5000以上50c都OK喇.
thx!
Dickyyim03 發表於 2011-10-10 19:17:33 | 只看該作者

thx!
Allan007 發表於 2011-10-10 21:13:48 | 只看該作者

噢,我意思是星星的有刷變速,不是有刷摩打。可刨一刨”~殺~"師兄的post。
 樓主| tosihiko1991 發表於 2011-10-10 22:17:49 | 只看該作者
明白@@多謝各C兄指教
星歌 發表於 2011-10-11 23:12:00 | 只看該作者
Dickyyim03 發表於 2011-10-10 19:17
電變120A係冇錯幾貴下,不過D師兄叫得你 ...

師兄540是摩打的大小
要買120A的電變
我推介Hobbywing Xerun 120A
但是又唔是一定要高A數
都是有沒錢的事
mathew97726 發表於 2011-10-12 17:46:41 | 只看該作者
hinjohn246 發表於 2011-10-9 22:16
i prefer you buy this brushless system:http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1128313241
a ...

你唔好昆新手喎...係買就買120A啦 - - 仲要係無感?...
星歌 發表於 2011-10-13 17:48:08 | 只看該作者
120A好貴下,但是沒咩手尾
 樓主| tosihiko1991 發表於 2011-10-15 13:43:52 | 只看該作者
請問c兄們風扇黑豬邊度有得買同埋幾錢??
keithww23 發表於 2011-10-18 13:50:04 | 只看該作者
回復 tosihiko1991 的帖子

好明顯,師兄你係去創x買?
ted0608 發表於 2011-10-26 22:55:17 | 只看該作者
keithww23 發表於 2011-10-18 13:50
回復 tosihiko1991 的帖子

好明顯,師兄你係去創x買?

有同感
keithww23 發表於 2011-10-26 23:05:30 | 只看該作者
回復 ted0608 的帖子

我2年前買R470時佢話夠架啦FM棍.....點知.......架頭行遠D都唔得.....同埋佢都好硬銷星星嘢同負爸爸平價控....所以印象好深