RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2712|回復: 7
收起左側

1:48 Mega Size Gundam RX-78 起動!

RCman 發表於 2011-10-18 22:49:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
真係砌開就停唔到,之前的Core Fighter 核戰機剛完成。
就接住砌呢部1:48 Gundam。
其實呢部1:48 初出時水貨果陣我已經買左,所以是沒有展示台送的哦!
不過,買左之後.....約係一年前係打開想過砌....parts都已經cut曬出來.....
灰色的Join位都已經砌好左.....未磨.......一放....就放低左一年了。
對於我完成好Core Fighter後....果種熱血又再次爆發出來。
把一年前的未了心願.....今天要賞還了。

模型短評:
呢件看似甘大的高達,其實佢比HG還要少件,易砌。
不過,因為特別設計出來是易砌,所以如果係打算噴油及磨gap位的師兄們!
今次呢個"容易砌"的設計,我覺得反而比我們帶給很多麻煩了。
分件上色麻煩,而且可能因為特別設計成"簡易"部件,
一般砌開左,右腳的部件本來是"1"+"3"係左腳,"2"+"4"係右腳件。
變左係一款相同的部件出兩次,即是"1"+"2"砌兩次。
對初心者可能會很方便。對於多一點要求要噴色的師兄們,
呢種分模方法可能對於想避開分模線的設計便用不著,所以呢個大大的1:48 成個模件的分模是一件部件的正中央!....真係磨都磨死,另一個問題係呢件1:48的接合位真係好差,差到用"膠水溶接法"都磨不走條Gap...最後都要用畢地補救。

上色:
今次呢件Mega Size我同樣是用上現成高達噴油,不過件野大,噴油都用唔少。
而且,因為我想噴台場設定色,所以把2009年的相片作參考。

制作呢個台場設定色,做Mask做好多......
戰鬥了幾個晚上,開始有D成果了

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

不過....個灰色用支裝噴油.....個色深左.......矣
 樓主| RCman 發表於 2011-10-18 22:49:51 | 顯示全部樓層
一個星期的努力,昨晚終於完成好1:48 MEGA SIZE gundam
今次用上台場設定,使mask真係做到手軟,
個灰色噴完拆左....再睇....唔滿意....重新再Mask過.....又噴.....花了三日時間係果道。
不過,完成後...真係好開心....而且2009台場的景像又再重現係我腦海....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
freeboy303 發表於 2011-10-18 22:53:27 | 顯示全部樓層
回復 RCman 的帖子

wow~~~very nice~!!!!\(^o^)/~

痴masking tape 痴到手弊
prodanny 發表於 2011-10-18 23:05:31 | 顯示全部樓層
嘩! 好靚!
smallwhite1234 發表於 2011-10-19 00:08:32 | 顯示全部樓層
Very Nice~
celio 發表於 2011-10-19 00:42:25 | 顯示全部樓層
kyiie168 發表於 2011-10-19 01:28:05 | 顯示全部樓層
好靚
206 發表於 2011-10-21 07:25:48 | 顯示全部樓層
great job~~