RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1941|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電使用問題

JasonLeung 發表於 2011-11-26 08:49:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用緊B6叉機,第一次用鋰電
請問係咪舊電用BALANCE黎叉,叉滿會自己停? 我見舊舊可以叉到去8.xV
如果舊電玩完返黎,就SET佢放到6V,然後用BALANCE叉返滿佢,再用STORAGE放到佢去7.4V?
kahungboy 發表於 2011-11-26 09:18:24 | 只看該作者
係會自己停~ 不用擔心
2s計
玩完返黎就咁用storage就得喇~ 佢自動差到7.55~7.6咁上下
kahungboy 發表於 2011-11-26 09:19:20 | 只看該作者
要插埋balance線先識balance
Allan007 發表於 2011-11-26 09:21:36 | 只看該作者

冇錯,要用balance mode叉,叉到8.4會停,當然事前要set岩係2S。
玩完或叉左唔玩都要用storage mode,部機會叉番或放番7.8V,絕對不要自己放電,更不能放至6V!
 樓主| JasonLeung 發表於 2011-11-26 09:36:15 | 只看該作者

麻煩哂上面2位師兄
我係網度成日見人話鋰電好危險,YOUTUBE又有好多LIPO電爆炸既片,仲話the most dangerous battery on the world~
怕唔識搞,整到間屋燒左,我又無錢買過間新屋
Allan007 發表於 2011-11-26 10:41:53 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2011-11-26 09:36
麻煩哂上面2位師兄
我係網度成日見人話鋰電好危險,YOUTUBE又有好多LIPO電爆炸既片,仲話the most dangerous ...

我諗最重要真係要識得用,講真我成櫃桶都係,都有D驚
hing830 發表於 2011-11-26 12:08:37 | 只看該作者
師兄差電最好時不時都留意差電,如果真的有事,都可以好快解決。
 樓主| JasonLeung 發表於 2011-11-27 01:43:33 | 只看該作者
仲有想請教下叉電係用1c定0.5c
見到有人話用0.5c叉舊電安全又耐用
Noir.KAZE 發表於 2011-11-27 10:36:52 | 只看該作者
JasonLeung 發表於 2011-11-27 01:43
仲有想請教下叉電係用1c定0.5c
見到有人話用0.5c叉舊電安全又耐用

用1c差已經OK,用到0.5會太慢
個人做法係玩之前果次用2C差,返到去用1C做storage
nelsonxchin 發表於 2011-11-27 14:45:54 | 只看該作者
請問師兄,如果過放了,電又發脹, 只好報廢嗎?
因為Lipo 的電壓已經太低Charger又叉不到
nelsonxchin 發表於 2011-11-27 14:55:23 | 只看該作者
回復 nelsonxchin 的帖子

原來之前有講過.

"You can use NIMH to charge the Lipo up to 7.6V and then use Lipo mode to charge. If the Lipo is only low voltage. this method can help provided the two cells are balanced. I've used this method to save over 3 low voltage Lipos."

這方法對漲了的lipo也可行嗎?
Allan007 發表於 2011-11-27 16:40:25 | 只看該作者
nelsonxchin 發表於 2011-11-27 14:55
回復 nelsonxchin 的帖子

原來之前有講過.

不行,脹了就是脹了。另外用NiMH模式來充LiPo亦只是騙充電器不用理會電壓而開始充電。
nelsonxchin 發表於 2011-11-27 18:11:04 | 只看該作者
Thank you