RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8494|回復: 36
收起左側

tt01-M

man6815 發表於 2011-12-19 18:53:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位CHING,小弟有部tt01,如果買套 3Racing o既 M Chassis Conversion Kit 將佢改做M車, 我重有咩要加落去先玩得呢(只係想遊"o下"車河)?而家用緊果D電變(孖星TEU-101BK)同個原裝摩打用唔用得返呢?另外重想問o下 ABC 果 D M売 arm 唔 arm 裝呢?
因為小弟從未接觸過 M車,所以問題多多,請見諒!
THX
louis3347 發表於 2011-12-19 19:54:09 | 顯示全部樓層
只需買底板套裝及金屬中軸就可以了
louis3347 發表於 2011-12-19 19:57:12 | 顯示全部樓層
套裝內有m車臂
其他可用返舊件
麼打電變都係
 樓主| man6815 發表於 2011-12-19 21:01:38 | 顯示全部樓層
唔該晒
CHING知唔知 ABC 果D売可唔可以裝落呢部車果度?
油壓,車呔果D洗唔洗買過?
THX
timso 發表於 2011-12-20 08:35:15 | 顯示全部樓層

套kit裡面有一set 呔鈴,車殼就睇下你d柱點set位
 樓主| man6815 發表於 2011-12-20 10:18:57 | 顯示全部樓層
唔該晒
CHING咁原本果條油壓會唔會太長,裝唔落呢?
THX
bowielum 發表於 2011-12-20 12:53:53 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

樓主| man6815 發表於 2011-12-20 13:34:37 | 顯示全部樓層
如果車壳寫話208mm,會唔會装唔到呢?
THX
kotaro2872 發表於 2011-12-20 13:40:41 | 顯示全部樓層

wa.......正wo
bowielum 發表於 2011-12-20 13:48:20 | 顯示全部樓層
TT01M有兩種可變wheelbase組裝,分別係210mm-216mm及218mm-224mm
 樓主| man6815 發表於 2011-12-20 18:55:59 | 顯示全部樓層
清楚晒!唔該晒咁多位CHING
spawn1126 發表於 2011-12-20 23:15:59 | 顯示全部樓層
回復 bowielum 的帖子

你呢部係 http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=3873
?重要咩PART先砌到部車?
Thanks
spawn1126 發表於 2011-12-20 23:15:57 | 顯示全部樓層
回復 bowielum 的帖子

你呢部係 http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=3873
?重要咩PART先砌到部車?
Thanks
bowielum 發表於 2011-12-21 08:00:06 | 顯示全部樓層
如果你本身有TT01在手而又無等別要求,份kit就咁換上去就成事了。
bowielum 發表於 2011-12-21 08:35:16 | 顯示全部樓層
散砌就豐見由人,我部散砌餐單如下:

3 Racing           M-Chassis CONVERSION kIT
3 Racing           頭直
3 Racing           碳纖底版套裝(碳纖底板,碳纖二樓板,金屬右組摩打座)
3 Racing           前碳纖油壓架
3 Racing           後碳纖油壓架
3 Racing           碳纖上泵把板
3 Racing           金屬中直軸
3 Racing           金屬傳動齒輪軸
3 Racing           大減齒
3 Racing           金屬轉向軸芯介子
3 Racing           金屬轉向座
3 Racing           鈦反牙連杆
Tamita             TRF 金屬油壓
Tamita             短油壓彈弓(黃x2,紅x2)
Tamita             TT01 option 金屬珠差
Tamita             TT01 2度Toe-in尾胚
Tamita             TT01 頭尾波箱蓋
Tamita             TT01 原裝膠齒
Yeah Racing     萬向四支
Yeah Racing     TT01 bearing set
Topcad            金屬Servo座
Topcad            金屬天線座
大照五金            不鏽鋼縲C

kotaro2872 發表於 2011-12-21 09:47:06 | 顯示全部樓層
bowielum 發表於 2011-12-21 08:35
散砌就豐見由人,我部散砌餐單如下:

3 Racing           M-Chassis CONVERSION kIT

師兄打得好詳細.....起碼可以參考一下
kotaro2872 發表於 2011-12-21 09:47:59 | 顯示全部樓層
bowielum 發表於 2011-12-21 08:00
如果你本身有TT01在手而又無等別要求,份kit就咁換上去就成事了。

咁我本身連 TT01都冇咁係咪就咁照砌套 kit就得架啦???
bowielum 發表於 2011-12-21 10:57:28 | 顯示全部樓層
無TT01,套kit係不能成車的,基本所需組件有如下
16粒bearing (5x11x4)
頭尾差速連內狗骨胚
外狗骨胚
前後傘齒
中軸頭尾狗骨胚
大減齒
油壓
頭尾波箱蓋
同之前Ching講一樣,可以收部TT01二手$200-300返黎,加份kit$280,平玩,
日後有需要先再改
 樓主| man6815 發表於 2011-12-21 17:31:33 | 顯示全部樓層
今日終於買o左,好興奮,希望元旦前可以完工,落街"遊車河"
bowielum 發表於 2011-12-21 18:31:46 | 顯示全部樓層
恭喜恭喜